Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Bulbophylum falcatum

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Bulbophylum falcatum

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-03-2016, 11:16

Będąc na wystawie w łódzkim Ogrodzie Botanicznym, złamałem postanowienie, że już nic nie dokupię, że to koniec i już. :!:
A jednak nie dochowałem nakazu, kupiłem kwitnącą roślinkę i to nie z powodu imponującego kształtu kwiatka,jego kolorystyki itp. cech tytułowego storczyka. W zasadzie przekonał mnie kształt pędu kwiatowego

Bulbo1.jpg

oraz wielość niewielkich kwiatków, całe szczęście, że niepachnących jak to ma miejsce u tego rodzaju storczyków. :D
klik
Bulbpphylum.jpg

Zobaczę czy dam radę doprowadzić do ponownego kwitnienia. Szkoda, że brak mi miejsca na uprawę z wykorzystaniem desek bo sukcesy byłyby niewątpliwe. :roll:

Przy zdjęciach tak niewielkich kwiatków przydałby się obiektyw. :(
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Bulbophylum falcetum

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 14-03-2016, 14:36

Ryszardzie, musisz po prostu nie zabierać ze sobą pieniędzy w takie miejsca ;).
Widzę też pewną tendencję, która już dawno u mnie się rozwinęła, mianowicie kupiłeś okaz niewielki. I tu właśnie jest problem taki, że kupując coraz mniejsze okazy można zawsze znaleźć jeszcze trochę miejsca na parapecie :P .

Pozdrawiam,
Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 16-03-2016, 12:30

I masz rację Karolu, okazuje się, że "pieniądze szczęścia nie dają" ..... czasami ;) bo prowokują i zaciemniają myślenie jak w moim przypadku. :lol: No cóż będę się starał nie ulegać kuszeniu storczykowym, ale czy wytrwam :?: tego nie mogę obiecać nawet sobie, szczególnie gdy patrzę na kwitnienie Comparietta speciosa ;) Gratuluję. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 16-03-2016, 19:28

Ryszardzie,
gratulacje niezbyt zasłużone, bo zabiłem jedną sadzonkę zanim w miarę ogarnąłem wymagania tej rośliny, i powiem szczerze, że trochę nie chce mi się wierzyć, żeby udało się ją zmusić do współpracy na parapecie.
To tak w trosce o Twój budżet domowy piszę :P
A ponieważ Ty zawsze domagasz się konkretów - roślinka wymaga bardzo wysokiej wilgotności i równocześnie codziennego podlewania i natychmiastowego przesychania. To pewnie dlatego, że rośliny z tego rodzaju rosną na cienkich gałązkach:
https://farm8.staticflickr.com/7460/141 ... e6eef2.jpg

P.S. zdjęcia powiększenia pędu wyszły bardzo fajnie i myślę, że ponieważ w kadrze trzeba zmieścić kilka cm tego pędu, to wcale inny obiektyw nie jest tu potrzebny?

Pozdrawiam,
Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Bulbophylum falcatum

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 17-03-2016, 15:59

Ryszard, zanim wydasz kolejne pieniądze na storczyka, to zapytaj wpierw mnie, czy aby nie mam w nadmiarze tego, na co tak tęsknie spoglądasz. Dotyczy to szczególnie rodzaju Bulbo. Mi zbywa, a Ty trwonisz pieniądze. Aj jaj, jaj.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-03-2016, 18:23

KarolW pisze:zabiłem jedną sadzonkę zanim w miarę ogarnąłem wymagania tej rośliny

Kto z nas nie wykroczył poza 'piąte przykazanie' ;) :lol: całe szczęście, że w świecie roślin i tylko przez nieświadomość. Jednak udało ci się i to tylko ma znaczenie. 8-)

A ty Janie, jak to mówią moi wnukowie i nie tylko, masz przechlapane :lol: i już niedługo gdy tylko rozkwitnie mój 'sekret' pojawię się dokonać wymiany. To Epidendrum bardzo wybujało i mam kłopoty z miejscem w moim 'ogrodzie' , u ciebie znajdzie zapewne jakiś kącik. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-06-2017, 11:57

Wracam chwaląc się efektami już tylko moich starań. :D Przyznaję, że korzystałem z różnych podpowiedzi np. Tutaj.
Roślina wdzięczna i dosyć łatwa w uprawie z jednym zastrzeżeniem - wymaga stałych mokrych korzeni, chociaż dwu, trzy dniowe przesuszenie znosi bez kłopotów.

Bulbo.falecatum2.JPG
Kwiaty niewielkie, ale na jednym pędzie aż 23 kwiatuszki. :))
Bulbo.falacatum3.JPG
W zbliżeniu - wielkość nie cały centymetr. Zaskakuje też kolor pędu - buraczkowo fioletowy.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 03-06-2017, 00:11

Moje gratulacje, wygląda pięknie. Ja jak do tej pory osiągnąłem mistrzostwo w zabijaniu Bulbophyllum :oops:

Pozdrawiam,
Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 03-06-2017, 15:09

Czy dalej nie ,,pachnie,,? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 04-06-2017, 09:31

Jakiś uparciuch ;) , nie chce pachnieć. Jednak, to ciekawy i oryginalny storczyk. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: shelti Data » 28-06-2017, 22:25

Czy ten storczyk musi być uprawiany w orchidarium czy może być uprawiany na parapecie okiennym.
shelti

Z nami od: 30-04-2014, 16:09
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-06-2017, 16:36

Uprawiam w takim "ogródku", popatrz tutaj. Pojemnik wypełniony keramzytem w celu podniesienia wilgotności powietrza wokół roślin.
W wypowiedzi powyżej z » 02-06-2017, 12:57 napisałem co czyniłem by storczyk rósł i zakwitł. Jest tam link kierujący do bardziej szczegółowego opisu uprawy tej rośliny. Wg mnie nie sprawiająca kłopotów ciekawostka. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj