Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Trochę spóźnione zdjęcia z kwitnienia coelogyne usitana x lawrenceana. Kilka dni temu zakończyła kwitnienie, kwitła w sumie na czterech pędach, łącznie przez trzy miesiące, niestety momentu z największą jednocześnie liczbą kwiatów nie uwieczniłam. Coelogyne uprawiana na parapecie północnym. Pierwsze próby z uprawą w pobliżu nawilżacza skutkowały brązowymi plamami na liściach i pędem, który również zrobił się brązowy i uschnął. Teraz rośnie nad grzejnikiem w pomieszczeniu, gdzie nie ma nawilżacza, a wilgotność zimą woła o pomstę....a jednak zakwitła, i to na czterech pędach! Na zdjęciach pierwszy kwiat. Mam nadzieję, że komuś się spodoba
Niestety nie pachnie, choć jak dla mnie kwiat jest fantastyczny, więc nie wymagam od niego, żeby jeszcze pachniał Poniżej 2 zdjęcia prawie całej rośliny z czasu początku kwitnienia oraz aktualne zdjęcie zrobione na szybko, przedstawiające całą roślinę z linijką 30cm. Największy liść ma 42x8,5cm. Na szczęście na parapecie da się ją trochę upchać Skoro ta coelogyne mi zakwitła, zaczynam się rozglądać za speciosą lub inną, z warżką bardziej postrzępioną i kudłatą niż ma mój egzemplarz
Zakwitła Coelogyne usitana. Moja jest dużo mniejszą rośliną niż krzyżówka z poprzednich zdjęć. To jej drugie kwitnienie . Ma jeszcze jeden pąk w zapasie
DSC03968 (Copy).JPG (19.93 KiB) Przeglądane 3174 razy
DSC03969 (Copy).JPG (25.39 KiB) Przeglądane 3174 razy