Tytuł: Rossioglossum grande (= Odontoglossum grande)
Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Po kilku latach prób, wreszcie zakwitło j.w. Podejrzewam że to zasługa dzdzystego, pochmurnego lata bo gdzieś wyczytałam że zakwita w jesieni, gdy dni robią się coraz krótsze. Wytrzymała roślina. Kwiaty brak zapachu rekompensują urodą. Ot, taka pusta uroda bo nie pachni e. Za to moje ,,A whiter shade of pale,, wydziela zapach za 3 storczyki. Marta
Kiedyś miałem z jednym kwitnieniem, kwiaty są imponująco duże w stosunku do wielkości storczyka, piękne i orginalne. Z tego co wiem to woli chłodniejsze klimaty. Gratulacje
Przed południem kwiaty pachną grzybami + wanilią Tak więc jest to Rossioglossum insleayi. Zapach nie jest taki słaby jak o tym piszą ale nos trzeba zbliżyć do kwiatu. Sprzedawcy udała się pomyłka bo z powodu braku zapachu miałam je odsprzedać ale zostaniemy razem. Roślina całkiem efektowna. Marta
Gratulacje Mam smaka na grzybki w słodkokwaśnym sosie, to na skutek zapachów przypominających oryginalną potrawę tajską. No i ten nowy przyrost w trakcie kwitnienia, wskazujący na świetną kondycję rośliny. Duże uznanie. Pozdrowionka.
Które to Rossioglossum, jest skomplikowaną sprawą bo gdy zamieściłam zdjęcie w Orchidarium.pl, nasza koleżanka (p. T. F.) orzekła że jest to Rossioglossum Rawdon Jester. Oglądałam zdjęcia różnych pachnących rossioglossum i dalej nie mam pewności które posiadam. Najważniejsze że zdrowo rośnie. Tak więc nie wiadomo które przedstawione jest na zdjęciach. Dobrze że wybór jest mały bo tylko dwa pachną : Rossioglossum insleayi oraz R. Rawdon Jester. Marta