Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Roślina znana również pod nazwą Miltonia warscewiczii alba, choć według mnie niewiele ma wspólnego z tym rodzajem Storczyka tego mam od niedawna (od ok. miesiąca), dotarł do mnie już z pędem kwiatostanowym, ale kwiaty i pąki rozwinęły się u mnie. Niewiele na razie napiszę poza tym, że ślimak zeżarł wszystkie młode korzenie Na jego nieszczęście został przyłapany na gorącym uczynku i poddany eksterminacji. Za jakiś czas napiszę, jak roślina sobie u mnie radzi. Kwiaty mają ok. 5 cm średnicy i pachną w specyficzny sposób.
Pozdrawiam-Michał
Załączniki
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Ładna i roślina a gdyby zdjęcie było ciut ciut bardziej ostre to pełnia szczęścia.Napisz trochę o tym storczyku bo to 'fuscatum' mnie zaciekawiło Ale tak przy okazji jeżeli wiesz coś także o Oncidium nanum to proszę napisz ale w dz.Dyskusje o gatunkach.
Z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale klawiatura odmowila posluszenstwa Podczas fali zeszlotygodniowych upalow slonce przypalilo kwiaty mojego Oncidium, dzisiaj obcialem ped kwiatostanowy, zeby roslina cale sily wlozyla we wzrost nowej pseudobulwy. Ten okaz jest jakis pechowy-najpierw slimaki, teraz slonce... Ale coz zrobic. Ryszard, napisze o nim wiecej za jakis czas, zobacze jak zniesie moje tortury. Ogolnie Oncidia to moj trzeci ulubiony rodzaj po Dendrobiach i Cycnochesach. Oncidium nanum? Jak wszystkie (no, wiekszosc) Oncidiow-duzo rozproszonego swiatla, sporo wilgoci i bardzo wazne-regularne wymienianie pojemnika na wiekszy! Jak roslina zaczyna sie plozyc, jest to alarmowy sygnal do przesadzania i/lub podzialu. Temperatury od umiarkowanych do cieplych, kwitnie bez okresu spoczynku-wyrasta nowa pseudobulwa i albo wyda ped, albo nie, zalezy od jej zamyslow
Pozdrawiam-Michal
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.