Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Oncidium fuscatum

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Oncidium fuscatum

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 18-04-2011, 17:51

Roślina znana również pod nazwą Miltonia warscewiczii alba, choć według mnie niewiele ma wspólnego z tym rodzajem ;) Storczyka tego mam od niedawna (od ok. miesiąca), dotarł do mnie już z pędem kwiatostanowym, ale kwiaty i pąki rozwinęły się u mnie. Niewiele na razie napiszę poza tym, że ślimak zeżarł wszystkie młode korzenie :x Na jego nieszczęście został przyłapany na gorącym uczynku i poddany eksterminacji. Za jakiś czas napiszę, jak roślina sobie u mnie radzi. Kwiaty mają ok. 5 cm średnicy i pachną w specyficzny sposób.

Pozdrawiam-Michał
Załączniki
Zdjęcie0365.jpg
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Oncidium fuscatum

Nieprzeczytany post Autor: Jolla Data » 19-04-2011, 00:03

Ale ładne to oncidium. Życzę, żeby zakwitało regularnie i obficie. I a kysz ze szkodnikami :!: ;)
Jolla

Z nami od: 07-01-2011, 00:37
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 27-04-2011, 08:19

Ładna i roślina a gdyby zdjęcie było ciut ciut bardziej ostre to pełnia szczęścia.Napisz trochę o tym storczyku bo to 'fuscatum' mnie zaciekawiło :!: :lol:
Ale tak przy okazji jeżeli wiesz coś także o Oncidium nanum to proszę napisz ale w dz.Dyskusje o gatunkach.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 27-04-2011, 13:16

Z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale klawiatura odmowila posluszenstwa ;) Podczas fali zeszlotygodniowych upalow slonce przypalilo kwiaty mojego Oncidium, dzisiaj obcialem ped kwiatostanowy, zeby roslina cale sily wlozyla we wzrost nowej pseudobulwy. Ten okaz jest jakis pechowy-najpierw slimaki, teraz slonce... Ale coz zrobic. Ryszard, napisze o nim wiecej za jakis czas, zobacze jak zniesie moje tortury. Ogolnie Oncidia to moj trzeci ulubiony rodzaj po Dendrobiach i Cycnochesach. Oncidium nanum? Jak wszystkie (no, wiekszosc) Oncidiow-duzo rozproszonego swiatla, sporo wilgoci i bardzo wazne-regularne wymienianie pojemnika na wiekszy! Jak roslina zaczyna sie plozyc, jest to alarmowy sygnal do przesadzania i/lub podzialu. Temperatury od umiarkowanych do cieplych, kwitnie bez okresu spoczynku-wyrasta nowa pseudobulwa i albo wyda ped, albo nie, zalezy od jej zamyslow :lol:

Pozdrawiam-Michal
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj