Doritis pulcherrima jest monopodialnym storczykiem rosnącym od Indii poprzez Indochiny, Malezję aż do Borneo.
Roślina jest niewielka, o wysokości 10-15 cm i liściach długości ok. 10 cm, chętnie wytwarza boczne odrosty.
Warunki uprawy
Podłoże
Uprawiana przeze mnie roślina rośnie w luźnym podłożu na bazie kory sosnowej (ta zapewnia preferowany przez rośliny lekko kwaśny odczyn) z dodatkiem torfowca, styropianu i węgla drzewnego.
Wilgotność
Doritis pulcherrima wymaga wilgotności powietrza na poziomie ok. 70% (choć z moich doświadczeń wynika, że dobrze znosi niższą). Swojej roślinie zapewniam wilgotność powietrza na poziomie 50-70%.
Podlewanie/Nawożenie
Podlewam mniej więcej co tydzień (po przeschnięciu podłoża) wodą destylowaną + ok. 20% wodociągowej. Do każdego podlewania dodaję Florovit 3:5:7, stężenie 0,1% (co jakiś czas przepłukuję podłoże czystą wodą), zimą roślina nie jest nawożona.
Temperatura
Roślina jest uprawiana w temperaturze pokojowej z naturalnymi, dobowymi wahaniami (nie mniej jednak niż 15*).
Światło
Doritis pulcherrima wymaga światła w granicach 10-15 klx, u mnie rośnie na oknie ze wschodnią wystawą, nie jest doświetlana.
Latem roślinę 'balkonuję' w półcieniu.
Kwiatostan
Kwiaty o zmiennej kolorystyce (od jasnoróżowych do purpurowych, znane są też białe), tworzą się w górnej części pędu kwiatowego i rozkwitają kolejno, dzięki czemu kwitnienie trwa długo.
Kwiaty mają średnicę 2-2,5 cm (znane są odmiany o kwiatach dwa razy większych) i są bezwonne.
Roślina kwitnie od wiosny do jesieni, na wyprostowanych kwiatostanach, o długości 25-50 cm.
Ważne!
W ramach profilaktyki przeciwgrzybiczej wiosną i jesienią podlewam i przeprowadzam oprysk Previcurem.
Jeśli zapewnimy wymaganą ilość światła, luźne podłoże, świeże powietrze i lekki odpoczynek w zimie Doritis nie sprawia kłopotów w uprawie… taki Phalaenopsis.
Myślę, że roślina jest godna polecenia wszystkim amatorom Phalaenopsis, zwłaszcza lubiącym ich miniaturowe formy.
Robert Kubacki