A poniżej to co robię...
Światło
Vanda uwielbia światło, ale nie można jej wystawić na bezpośrednie słońce w południe…. bo się oparzy.
Większość Vand dobrze sobie poradzi z przesianym światłem słonecznym podczas jasnej części roku, od maja do września. Bezpośrednie światło słoneczne zrobi więcej szkody niż pożytku. Jeśli nie możemy jej mieć w ogródku, dobrze jest uprawiać ją przy częściowo zamkniętej żaluzji w południowym, w południowo-zachodnim lub zachodnim oknie. Zanim zainstalowałam dodatkowe oświetlenie przestawiałam moje Vandy do różnych okien, w zależności od pory roku.
Najchętniej trzymam Vandy na zewnątrz latem wieszając je na jabłoniach… ale tylko w okresach kiedy temperatura nocna nie spada poniżej 16 stopni C.
Podczas ciemnej części roku nie ma potrzeby cieniowania i podczas najciemniejszych miesięcy mam LED lampy dające 20 000 fc (20 000 fc czyli foot-candle, odpowiada około 215 000 lx czyli luxów).
Jeśli nie ma się możliwości dodatkowego oświetlenia zimą, to gdy wzrasta nasłonecznienie trzeba aklimatyzować rośliny na zwiększoną ilość światła. Najpierw przez umieszczenie ich w półcień i później zwiększanie ilości światła stopniowo.
Kolor liści i ich długość może nam wskazać, czy roślina dostaje wystarczającą ilość światła. Liście powinny być zielone jak jabłka Granny Smith. Jeśli kolor liści jest ciemnozielony, to trzeba zwiększyć ilość światła, a jeśli jest jasnozielony nieco w żółtym kierunku, to trzeba zmniejszyć ilość światła.
Innym wskaźnikiem jest długość liści. Jeśli ostatnia para liści jest dłuższa niż poprzednie, to roślina pobiera mniej światła niż wtedy, kiedy kształtowała ostatni liść, Jeśli ostatnia para liści jest krótsza, to roślina dostaje więcej światła niż wtedy, kiedy kształtowała ostatni liść.
Jeszcze ciekawostka...
Ascocentrum miniatum "obsypie" się ciemnymi piegami na liściach jeśli otrzyma wystarczającą ilość światła. To prawda, nie żart!
Temperatura
Mam zimne mieszkanie więc temperatura u mnie waha się między latem i zimą pomiędzy 18, a 30 stopniami.
Różnica temperatur 8-10 stopni między dniem i nocą sprzyja kwitnieniu.
Latem jest to łatwe jeśli rośliny są na ogródku. Zimą trudniej jest uzyskać tak dużą różnicę między dniem a nocą, ale jeśli wyłączy się kaloryfery w nocy, to można uzyskać niewielką różnicę temperatur.
Podlewanie
Vandy wymagają więcej wody niż nam się wydaje… w każdym razie w okresie wzrostu i gdy mają dużo światła.
U mnie tylko Ascocentrum miniatum i Renanthery są w doniczkach. Pozostałe mają gołe korzenie bez podłoża. Podlewam rano i korzenie wysychają do wieczora.
W miesiącach letnich, kąpię rośliny codziennie w wiaderkach, jakichkolwiek dużych pojemnikach na około 20 minut. Korzenie, które są nad wodą opryskuję dopóki nie zrobią się zupełnie zielone.
Czasami trzeba podlewać kilka razy co kilka minut aż korzenie staną się całkowicie zielone. Ważne jednak jest by korzenie zdążyły wyschnąć do wieczora.
W okresie od września do listopada trzeba uważać z podlewaniem. Podlewam /moczę rośliny tylko wtedy, gdy świeci słońce, mniej więcej co dwa do trzech dni.
Nawóz
Używam Regn Mix kupowany u Akerne…(skład chemiczny - 11,8 N + 2,7 P2O5 + 13,7 K2O + 11,8 CaO + 3,5 MgO + 4,8 SO3) Nawóz ten stosuję przez cały rok w uprawie wszystkich moich roślin. Latem spryskuję korzenie połową rekomendowanej dawki, co drugie podlewanie, zimą co trzecie.
Skąd wiem, że rośliny dostają odpowiednią ilość nawozu?
Gdy rośliny są odpowiednio nawożone, zielone paski nowej jaśniejszej tkanki w ostatnich najwyższych liściach mają około 1 cm.
Jeśli jasnozielony pasek jest mniejszy niż 1 cm, należy zwiększyć ilość i częstotliwość nawożenia. Jest pasek jest większy niż 2cm, trzeba zmniejszyć ilość nawozu.
Wilgotność
Wilgotność powinna wynosić między 50 i 80%. Najważniejszą rzeczą jest utrzymanie wysokiej wilgotności w nocy, gdy rośliny oddychają.
W tym celu pod roślinami mam podstawkę z wodą, ale korzenie nie dotykają wody.
Zamiast wody z filtra RO- można używać "odzyskaną"wodę np z pralko-suszarki.
Cyrkulacja powietrza
Utrzymanie ruchu powietrza jest kolejnym ważnym czynnikiem. Ja mam wentylator podłączony do złącza USB…. to tylko kilka Watt, a ruch powietrza jest zachowany.
Podpowiem jeszcze, że łatwiejsze w uprawie Vandy dla "początkujących" to:
Ascocenda Princess Mikasa
Vanda Blue Magic,
a także rośliny mające w rodowodzie: V. Gordon Dillon, V. Kassem's Delight, V. coeruela, Ascocenda Yip Sum Wah
To chyba wszystko

Aha... na zdjęciu moja Vanda Royal Blue która obecnie rozwija pąki...

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl