Wspaniałe okazy.U mnie na łące też rosły.W ubiegłym roku się nie pojawiły, w obecnym też nie widziałam, a pozostałe? Tam gdzie było ich najwięcej posadzili brzozy z myślą o przyszłości ( palenie) ,a kukułek było tam ze 30. Kto się przejmuje Mnie sąsiadka mówiła,że to chwast.
Elazet pisze:Kto się przejmuje Mnie sąsiadka mówiła,że to chwast.
Od wielu lat jeżdżę nad Bałtyk, również w porze kwitnień storczyków, znam miejsce gdzie od zawsze kwitną na wydmach, kiedyś zamieściłam je na jednym z forów i dostałam liścik, żeby napisać konkretnie gdzie to jest, bo ktoś by sobie pojechał i do ogródka nakopał Wyleczyłam się z zamieszczania zdjęć storczyków rosnących w naturze. Tego roku niestety nie mogłam tego sprawdzić, ale znajomi mówili, że kwitły, ale mniej obficie niż zwykle Mroźna zima?
Wiecie,coś się z nimi dzieje.Jeszcze jako dziecko zbierałam różne kwiaty na Dzień Matki,przypominam sobie,że były wśród nich i one.Nie przyszło mi do głowy,że mogą być kiedyś pod ochroną. Te,na zdjęciach są piękne,mają długie kwiatostany.Takie mają u mnie w ogrodzie,na łące znacznie krótsze.Ale zdjęcia z przed 2 lat. Kilka lat temu wysłałam mojemu koledze taką kukułkę.U niego się rozsiała .Jeszcze nie pytałam ile w końcu tego wyszło.
Załączniki
Kukułka na mojej łące.jpg (61.52 KiB) Przeglądane 1168 razy
Kukułka na łące.jpg (62.28 KiB) Przeglądane 1168 razy
Te są z mojego ogrodu.Świerk się rozrósł,a miała być miniaturka i muszę je przesadzić.Aż się boję,czy się przyjmą.
Kukułki szerokolistne.jpg (66.56 KiB) Przeglądane 1168 razy