Witam Na moich parapetach w dalszym ciągu królują falenopsisy. Mają dużą zaletę-kwitną przez cały rok i okazują wielką chęć życia. Stare,kilkuletnie hybrydy, które" wyszły" z doniczki ,odmładzam metodą o której pisał Krzysztof Gozdek -obcinam trzon nawet z żyjącymi korzeniami, zostawiam najmłodsze.Nigdy nie straciłam z tego powodu rośliny. Moja ulubiona botaniczna Phalaenopsis violacea Sumatra też chętnie kwitnie a przede wszystkim pachnie,dla mnie cudownie. Zapachem Belliny jestem trochę zawiedziona,słabszy ,mnie kojarzy się z zapachem bazylii cytrynowej.
Załączniki
storczyk z pejzażem w tle.
STORCZYKI 014.jpg (53.74 KiB) Przeglądane 3062 razy
dwie ślicznotki.
Storczyki 013.jpg (48.09 KiB) Przeglądane 3062 razy
bellina ma bardzo krótkie pędy kwiatowe.
Krzyś i Aza 005.jpg (42.4 KiB) Przeglądane 3062 razy
Ślczne te twoje kwiaty. Mój właśnie wypuszcza kolejny pęd a jeden, który kupiłam za niecałą złotówkę u pani, która sprzedaje storczyki 3 szt. za 4 zł, i do tego dorzuca jeszcze kilka wypuścił basal keiki. Szkoda że pozostałych nie udało mi się uratować, co wynikało z małego doświadczenia, ale teraz już wiem co i jak, więc czekam na sobotę aby wybrać się do tej pani na zakup
Tak Kasiu,warto zobaczyć całą roślinę żeby nie było rozczarowania. Chcę się pochwalić cattleyą, którą udało mi się doprowadzić do kwitnienia z Waszą pomocą. Wprawdzie to tylko hybryda, ale i tak cieszę się że zakwitła.
Załączniki
delikatnie pachnie
Storczyk (35).jpg (28.3 KiB) Przeglądane 2873 razy
rozwinął się drugi kwiat
Storczyki1 003.jpg (49.04 KiB) Przeglądane 2873 razy
Dziękuję za miłe słowa.Cieszę się, że podobają się Wam moje storczyki,że zaglądacie tutaj. Moi domowi goście mieli możliwość zachwycić się również zapachem Odontocidium Pozdrawiam serdecznie.Grażyna.