Dzień doobry wszystkim.Dawno mnie tu nie było i widzę że wiele sie pozmieniało Jestem z moim cymbidium bo obiecałam Pani Mari że wstawie fotki i chyba ma zamiar wkońcu zakwitnąć Mam ja dwa lata,dostałam przekwitniętą i w sumie bardzo zaniedbałą Zaczełam od przesadzenia i tak jakoś...została już z nami.Chociaż teraz znowu mam problem bo nie wiem gdzie znaleść jej chłodny kącik bo jeszcze stoi na balkonie.I martwi mnie to że w ostatnich tyg.znacznie żółkną jej liście może ma za zimno?
Zapowiada się ciekawie. Czekam na kwiaty... Żółknie... może ma jednak troszkę za zimno i za mokro a stosunku do temperatury na zewnątrz, przede wszystkim nocą? Chyba czas ją zabrać z balkonu. Pozdrawiam, r.
Dziękuję,postaram się ująć jak najlepsze kwitnienie tylko gdzie ja mam ją zabrać? w mieszkaniu mam jeszcze 18-18,5 stopnia to chyba będzie za ciepło dla tych pędów kwiatowych,hmm
Zdecydowanie trzeba już je wziąść do domu. Inaczej pąki obumrą. 18-18,5*C to wcale nie jest tak ciepło, a jeśli stanie przy oknie uchylonym w górnej części to będzie luksus. Tylko bez przeciągów. Marta
Dziękuję Pani Marto.Już ją wniosłam do domu.Przy nijakim oknie nie mam możliwości jej postawić ze wyględu na jej wielkość,no i będę musiała wkońcu załączyć ogrzewanie...Na strychu i korytarzu mam cieplej niż w mieszkaniu Cymbidium to piękny kwiat,już dwa razy do niego podchodzę ale chłodnolubny a ja jestem ciepłolubna Zobaczymy co z tego wyrośnie.Serdecznie pozdrawiam i miłego dnia życzę
Wyzsza temperatura nie jest taką tragedią. Przecież to będzie 20-22*C. Tylko żeby liści nie owiewało gorące powietrze znad kaloryfera. Tego żaden storczyk nie wytrzyma. Najlepsze byłoby okno bez kaloryfera ale pomieszczenie z temp jak dla ludzi. Ten korytarz chyba będzie najlepszy. Teraz trzeba je trochę więcej podlewać i zasilić raz na miesiąc. Z zasilaniem jest tak, że lepiej mniej, niż więcej i nawozy jak najlepsze. Opłaca się wydać trochę więcej na dobry nawóz. Za miesiąc będziemy oglądać zdjęcia kwiatów. Marta
Dziękuję Pani Marto W tym pokoju są dwa okna i dwa grzejniki,ten w ogóle nie jest włączany...padły mi te śliczności a pędów ma 5...Wszystkiego Najlepszego w tym Nowym Roku 2014:)