logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: storczyki zima

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: storczyki zima

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 15-01-2011, 18:15

Moje miniaturki biala i rozowa ( jak kto woli lekki fiolet) :D
Załączniki
DSCN0012.JPG
Kazda miniaturka zrobila mi swiateczna niespodzianke .
Bardzo dlugo trzymaja sie kwiaty .
DSCN0019.JPG
Potrzebuja wiecej wilgoci niz zwykla hybryda .
DSCN0021.JPG
Mam wszystkich 5 miniaturek .
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: storczyki zimą

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 16-01-2011, 21:35

Witam !
Bardzo ładne storczyki te i tamte z drugiego tematu.
Ostatnio też mnie zauroczyły. Dostałam dwa takie maluchy i zamówiła sobie następne też takie jaśniutkie.
Pozdrawiam i życzę pięknego kwitnienia.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: storczyki zima

Nieprzeczytany post Autor: Monika22 Data » 17-01-2011, 18:16

Witam,

jak to mówią "małe jest piękne" :) Urocze te Pani storczyki. Też jestem posiadaczką wersji miniaturowej, ale czekam na jej ponowne kwitnienie, jak tylko sie doczekam to zaprezentuje moją ślicznotkę:)

Pozdrawiam,
Monika:)
Monika22

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 18-01-2011, 09:29

Prosze pisac Kasia lub Katarzyna jak kto woli . Zycze Ci Moniko jak najszybszego kwitnienia twoich miniaturek. ;) Kolejny storczyk zakwitl .

DSCN0051.JPG
Baptistonia echinata kupilam ja niedawno . Zrobilam to zdjecie w zimowym sloncu .
DSCN0051.JPG (103.62 KiB) Przeglądane 7144 razy

DSCN0067.JPG
A to jest nowy przyrost . Jeszcze dopisze , ze polecam podlewac deszczowka .
DSCN0067.JPG (106.15 KiB) Przeglądane 7144 razy

Pozdrawiam Katarzyna
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-01-2011, 20:56

Roślinka urocza :!:
Kasiu, piszesz o podlewaniu deszczówką, więc ten osad na roślinie i na korze pochodzi z "nadmiaru" nawozów stosowanych :?: Czy takie zasolenie podłoża źle nie wpłynie na rozwój storczyka :?:

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 18-01-2011, 21:31

Jak widac nie szkodzi bo roslinka mloda , ale sie rozrasta . Sama nie wiem skad sie bierze ten osad bo nawozu stosuje malo 1 x na 2 tygodnie , deczowke zagotowuje i przelewam ja przez bardzo geste sito . Stosuje nawoz "Universal zolty zima " od pana Piotra Dobrzynskiego . Jest naprawde dobry ten nawoz . Wszystkie storczyki sa zdrowe i sie rozrastaja . :D . Pozdrawiam Katarzyna
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 19-01-2011, 08:02

Katarzyna Judka pisze: nie wiem skad sie bierze ten osad bo nawozu stosuje malo 1 x na 2 tygodnie , deczowke zagotowuje i przelewam ja przez bardzo geste sito .

Skoro podlewasz deszczówką i stosujesz świeży nawóz[jeszcze nie skrystalizowany ] , myślę, że deszczówka zbierana jest w mieście. Opady zabierają z powietrza wszystkie zanieczyszczenia.
Więc trzeba trochę poczekać na przepłukanie powietrza, potem zacząć zbieranie deszczówki.
Cedzenie przez sitko, nie oczyści wody z zawartych w niej drobnych składników. Przecedzanie przez tkaninę jest znacznie lepsze, ale i taki sposób nie oczyści wody rozpuszczonych w niej składników.
Zacytuję coś, co skopiowałam kiedyś:
„ zbieramy deszczówkę w czasie ciągłych, długotrwałych opadów. W początkowym okresie trwania opadów następuje "przepłukanie" powietrza przez deszcz.
Natomiast woda z czystego śniegu ma jakość podobną do wody destylowanej !”
,Krzysztof

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 19-01-2011, 10:12

Zapomnialam napiac , ze na sitko nakladam kawalek odpowiedniego materialu i przecedzam . na innych zdjeciach jest to niewidoczne . A moze dla tak malej roslinki stosowanie nawozu co 2 tygodnie jest za duzo :?: ;) Zblizenie obiektywem jest duze bo kwiatuszki tej roslinki sa malutkie ( dla porownania podlozylam 20gr ) . Uwielbiam takie maluszki :lol:. I ciagla nauka o stworzeniu warunkow dla nich :mrgreen: . Zamieszcze sdjecie jak malutkie sa kwiatuszki :lol: . ( Nie wiem dlaczego nie wszystkie paki wyszly :?: a moze jeszcze wyjda :?: :o . Mam taka nadzieje . :lol: Pozdrawiam Katarzyna
Załączniki
DSCN0149.JPG
Pod kwiatuszkiem jest 20 gr. Czyz nie jest uroczy ?
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: lila Data » 29-01-2011, 21:52

Witam :!: Pani Kasiu ma Pani sliczne storczyki i ladne zdjecia gratulacje :!: ;) Pozdrawiam
lila

Z nami od: 23-01-2011, 23:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: obuwik1 Data » 29-01-2011, 22:54

Pani Katarzyno ładne storczyki ;-) Baptistonia echinata przecudna, ciekawe kiedy moja zakwitnie ;-), pewnie już niedługo, bo pączki rosną jak na drożdżach hihihihi...
obuwik1

Z nami od: 27-01-2011, 20:57
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 30-01-2011, 15:17

Witam , Panie Piotrze dziekuje za mily komentarz i wzajemnie , bo Pan jest Czarodziejem kwiatowym storczykow i wierze w to , ze bardz dobrym :!: :lol: ;) . A tak na marginesie znamy sie juz troche i proponuje iz jestem Katarzyna (kasia) :lol: Pozdrawiam Kasia :D ;)
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 30-01-2011, 15:24

Ryszard dziekuje , ze tak we mnie wierzysz i postaram sie opisywac . Mam troche roznych gatunkow , z ktorymi jak narazie nie mam problemow . Znajomi twierdza , ze mam dobra reke do kwiatow ( ze byle badyl u mnie wyrosnie) :lol: Pozdrawiam Kasia ;) :lol:
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 30-01-2011, 17:48

Witam sedecznie , pozwole sobie mowic Tobie po imieniu ;) Wanda czytalam , ze obuwik tobie wysechl :( a moze mial za malo wilgotne podloze :?: Bo tak naprawde to nie mozna traktowac wszyskich storczykow jednakowo ( To sie tyczy do jednego gatunku np:Phalaenopsis ) . Moj obuwik rozrasta sie dlatego , ze ma zawsze lekko wilgotne podloze , ktore sama zrobilam z roznych akcesori i stoi na stole w kuchni w polcieniu a temperatura w kuchni dosiega 25stopni . Jak Ciebie to ineresuje to napisz.Pozdrawiam Kasia ;)
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 30-01-2011, 19:14

Tak Paphiopedilum , one potrzebuja stale wilgotnego podloza . Jak zakwitnie pokaze zdjecie wlasnie moj jest w kratke i fajnie rosnie . Pozdrawiam kasia
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: lila Data » 02-02-2011, 16:21

Witam , moje storczyki kupuje przewaznie w " orchidgarden" , ale na allegro znam troche sprzedawcow , ktorzy maja bardzo ladne i zdrowe storczyki ;) . Sa zapakowane bardzo solidnie i wysylka jest szybka . Pozdrawiam Kasia
Kasiu a gdzie kupujesz storczyki :?: :mrgreen:
Pozdrawiam
lila

Z nami od: 23-01-2011, 23:43
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu