Witam ! Bardzo ładne storczyki te i tamte z drugiego tematu. Ostatnio też mnie zauroczyły. Dostałam dwa takie maluchy i zamówiła sobie następne też takie jaśniutkie. Pozdrawiam i życzę pięknego kwitnienia.
jak to mówią "małe jest piękne" Urocze te Pani storczyki. Też jestem posiadaczką wersji miniaturowej, ale czekam na jej ponowne kwitnienie, jak tylko sie doczekam to zaprezentuje moją ślicznotkę:)
Roślinka urocza Kasiu, piszesz o podlewaniu deszczówką, więc ten osad na roślinie i na korze pochodzi z "nadmiaru" nawozów stosowanych Czy takie zasolenie podłoża źle nie wpłynie na rozwój storczyka
Jak widac nie szkodzi bo roslinka mloda , ale sie rozrasta . Sama nie wiem skad sie bierze ten osad bo nawozu stosuje malo 1 x na 2 tygodnie , deczowke zagotowuje i przelewam ja przez bardzo geste sito . Stosuje nawoz "Universal zolty zima " od pana Piotra Dobrzynskiego . Jest naprawde dobry ten nawoz . Wszystkie storczyki sa zdrowe i sie rozrastaja . . Pozdrawiam Katarzyna
Katarzyna Judka pisze: nie wiem skad sie bierze ten osad bo nawozu stosuje malo 1 x na 2 tygodnie , deczowke zagotowuje i przelewam ja przez bardzo geste sito .
Skoro podlewasz deszczówką i stosujesz świeży nawóz[jeszcze nie skrystalizowany ] , myślę, że deszczówka zbierana jest w mieście. Opady zabierają z powietrza wszystkie zanieczyszczenia. Więc trzeba trochę poczekać na przepłukanie powietrza, potem zacząć zbieranie deszczówki. Cedzenie przez sitko, nie oczyści wody z zawartych w niej drobnych składników. Przecedzanie przez tkaninę jest znacznie lepsze, ale i taki sposób nie oczyści wody rozpuszczonych w niej składników. Zacytuję coś, co skopiowałam kiedyś: „ zbieramy deszczówkę w czasie ciągłych, długotrwałych opadów. W początkowym okresie trwania opadów następuje "przepłukanie" powietrza przez deszcz. Natomiast woda z czystego śniegu ma jakość podobną do wody destylowanej !” ,Krzysztof
Zapomnialam napiac , ze na sitko nakladam kawalek odpowiedniego materialu i przecedzam . na innych zdjeciach jest to niewidoczne . A moze dla tak malej roslinki stosowanie nawozu co 2 tygodnie jest za duzo Zblizenie obiektywem jest duze bo kwiatuszki tej roslinki sa malutkie ( dla porownania podlozylam 20gr ) . Uwielbiam takie maluszki . I ciagla nauka o stworzeniu warunkow dla nich . Zamieszcze sdjecie jak malutkie sa kwiatuszki . ( Nie wiem dlaczego nie wszystkie paki wyszly a moze jeszcze wyjda . Mam taka nadzieje . Pozdrawiam Katarzyna
Załączniki
Pod kwiatuszkiem jest 20 gr. Czyz nie jest uroczy ?
Pani Katarzyno ładne storczyki Baptistonia echinata przecudna, ciekawe kiedy moja zakwitnie , pewnie już niedługo, bo pączki rosną jak na drożdżach hihihihi...
Witam , Panie Piotrze dziekuje za mily komentarz i wzajemnie , bo Pan jest Czarodziejem kwiatowym storczykow i wierze w to , ze bardz dobrym . A tak na marginesie znamy sie juz troche i proponuje iz jestem Katarzyna (kasia) Pozdrawiam Kasia
Ryszard dziekuje , ze tak we mnie wierzysz i postaram sie opisywac . Mam troche roznych gatunkow , z ktorymi jak narazie nie mam problemow . Znajomi twierdza , ze mam dobra reke do kwiatow ( ze byle badyl u mnie wyrosnie) Pozdrawiam Kasia
Witam sedecznie , pozwole sobie mowic Tobie po imieniu Wanda czytalam , ze obuwik tobie wysechl a moze mial za malo wilgotne podloze Bo tak naprawde to nie mozna traktowac wszyskich storczykow jednakowo ( To sie tyczy do jednego gatunku np:Phalaenopsis ) . Moj obuwik rozrasta sie dlatego , ze ma zawsze lekko wilgotne podloze , ktore sama zrobilam z roznych akcesori i stoi na stole w kuchni w polcieniu a temperatura w kuchni dosiega 25stopni . Jak Ciebie to ineresuje to napisz.Pozdrawiam Kasia
Tak Paphiopedilum , one potrzebuja stale wilgotnego podloza . Jak zakwitnie pokaze zdjecie wlasnie moj jest w kratke i fajnie rosnie . Pozdrawiam kasia
Witam , moje storczyki kupuje przewaznie w " orchidgarden" , ale na allegro znam troche sprzedawcow , ktorzy maja bardzo ladne i zdrowe storczyki . Sa zapakowane bardzo solidnie i wysylka jest szybka . Pozdrawiam Kasia Kasiu a gdzie kupujesz storczyki Pozdrawiam