Hej, na storczyku na keikach pojawiły się na listkach takie fioletowe plamki jak mogę mu pomóc? Używam odżywek. Zasadziłam kroki i przesadziłam storczyka matkę. wkrótce kupię im tech mech do zachowania wilgoci. Jak pozbyć się plamek ?
Te kulki co zastosowałaś to nie są oryginalne Hydrocorn, ani Keramzyt... jaki to sort? Bo zwykłe kulki Leca mają inne pH i związek substancji... niezbyt odpowiednie dla storczyków.
Dalej mam nadzieję, że pisząc że dołożysz mech Sphagnum, nie masz na myśli zmieszanie go z kulkami Leca!
No i w tej średniej wielkości doniczki masz jakby już zmieszaną korę i skorupki kokosu. Kokos utrzymuje wilgoć dłużej niż kora i dodatkowo Sphagnum, nie potrzeba.
Liście są takie jak wcześniej twarde i jędrne. W sklepie ogrodniczym powiedzieli mi że to keramazyt. Tak literówka w keramzycie są keiki. Chciałam im zrobić dobrze. Jeśli chodzi o mączniki itp. to sprawdziłam YT i kilka stron i nie ma objawów opisanych tam. Białe plamy to woda. Teraz u mnie nie padało nie mam jak zebrać deszczówki. Ale mam je od trzech lat i raczej nie przez wodę.
Nie podobają mi się te plamy... tak ze zdjęcia to bym podejżewała mokrą zgniliznę, ale piszesz że liście są jędrne. Może wstawisz zdjęcia z innym oświetleniem i z innego kąta?