Przedstawiam moja skromna kolekcje, zaczęło się od prezentu od sąsiadki, aktualnie wypuścił terminal spike i 2 małe kroki szykują się jeszcze kolejne 2 keiki do wyjścia. Ciekawe ile jeszcze dzieci wyda na świat.
Załączniki
received_737618863334975.jpeg (24.88 KiB) Przeglądane 4015 razy
2 miniaturki jedna w fazie przekwitania + jeden średni który kwitnie na biało przekwitł jakieś 2 miesiące temu i jeszcze nie zasuszyl sobie pędu po kwitnieniu, może jeszcze szykuje jakieś kwiaty... Jak na razie śpi. Ma 2 żółte plamy na liściu nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięły
received_2426195164113093.jpeg (33.16 KiB) Przeglądane 4015 razy
received_737618863334975.jpeg (24.88 KiB) Przeglądane 4015 razy
received_377937449545599.jpeg (41.04 KiB) Przeglądane 4015 razy
received_2453354918278547.jpeg (27.24 KiB) Przeglądane 4015 razy
received_2412244468863652.jpeg (30.83 KiB) Przeglądane 4015 razy
A tu staruszek (niby staruszek bo jak go dostałam to już miał terminal spike i pięknie kwitł bardzo długo )
Ładne ale czy tylko phalaenopsis masz? Są takie oczywiste, łatwe i dlatego nudne. Tak mi się wydaje. Namawiam Cię do spróbowania uprawy np. katlei. Wiedzę już masz, to dobrze Ci pójdzie. Marta
quote="Marta"]Ładne ale czy tylko phalaenopsis masz? Są takie oczywiste, łatwe i dlatego nudne. Tak mi się wydaje. Namawiam Cię do spróbowania uprawy np. katlei. Wiedzę już masz, to dobrze Ci pójdzie. Marta[/quote]
Tak mam tylko phalaenopsisy, tak szczerze to najbardziej mi się one podobaja. Choć nie powiem czasem korci mnie żeby spróbować jakiś innych gatunkow. Wart uwagi na pewno jest pafiopedilum ma jakaś taka mroczna aure, wygląda jak mały obcy No i problem jest z dostaniem innych gatunków. W marketach jedynie widziałam dendrobium a one wcale mi się nie podobają.
Gdzie udaje wam się dostać wasze cuda? Widziałam w galeriach że naprawdę sporo osób ma mocno różnorodne kolekcje
Lenka666 pisze:Gdzie udaje wam się doftar wasze cuda? Widziałam w galeriach że naprawdę sporo osób ma mocno różnorodne kolekcje
Ja zamawiam online... i z Europy i z innych kontynentów. Najwspanialszą przesyłkę dostałam z Orchid Limited z Michigan... ale oni drodzy. Najbardziej uczciwi i koszty w miarę OK, to dostawcy z Niemiec. Jak coś nieprawidłowo to albo zwracają pieniądze albo przysyłają nową roślinę.
No i nie zapomnieć mogę o ślicznej przesyłki od Mirki tu na forum
Dla mnie i Dendrobium x delicatum i Den OSF zawsze będą bardzo specjalne. Bo to klony od Ciebie, od twoich matczynych Dendrobium... a nie jedno z wielu z marketingu