logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kolekcja agnes

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Kolekcja agnes

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2012, 17:19

Pora na moją prezentację roślin. W większości Phalaenopsisy: botaniczne, hybrydy oznaczone i zwykłe kundelki- od czegoś trzeba zacząć. Jest również jedno Dendrobium typu Nobile ( które jeszcze u mnie nie kwitło bo zbyt krótko go chłodziłam) i Paphiopendilum ( mieszaniec amerykański). Nie esperymentuję z innymi roślinami bo nie mam warunków do utrzymania innych, bardziej wymagających storczyków. Kolekcja standardowa, nudna, ale mnie bardzo cieszy. Wszystkie trzymane na parapetach południowych. Botaniczne, oznaczone i Phapiopendilum podlewane raz w tygodniu a reszta w miare potrzeb nawóz biohumus lub florowit. Raz lub 2 razy w tygodniu zraszane wodą z akwarium dla poprawy (mojego ;) ) nastroju.

DSC03013.JPG
Phalaenopsis Philadelphia, moja pierwsza oznaczona hybryda. W zeszłym roku wpuściła dwa zawinięte pędy kwiatowe, które niestety uschły, w tym roku zakwitła na jednym dając 11 kwiatów. Rośnie w korze i phagnum, ale na wiosne przesadze do samego mchu, bo potrzebuje dużo wilgoci.

DSC03007.JPG
Phalaenopsis Liodoro, w czerwcu zakończył kwitnienie i na razie nie zapowiada się na więcej. Dość specyficzna hybryda.

DSC03015.JPG
Phalaenopsis bellina, w lipcu wypuściła 0,5 pęd kwiatowy i do teraz ani drgnoł

DSC03017.JPG
A oto pędzik. Może poradzicie co mam zrobić z tym fantem.

DSC03018.JPG
Phalaenopsis equestris, mam go 2 lata, to jego drugi pęd kwiatowy. Nie mogę doczekać się kwiatów

DSC03012.JPG
A to Phalaenopsis kundelek, jego drugie kwitnienie u mnie. W tym roku mnie kwiatów za to bardziej cytrynowe i czerwone, no i większe

DSC03021.JPG
A to cała roślina

DSC03010.JPG
Paphiopendilium mieszaniec amerykański, to moja pierwsza roślina ( i nie ostatnia) tego gatunku, mam nadzieje, że doprowadze do kwitnienia.

DSC03020.JPG
Phalaenospis tertaspis- cornu-cervi Thalebani, roślina rozmiarów NFS o ktorą drże, mój sprawdzian dotychczasowych umiejętności hodowlanych.

To nie wszystkie rośliny i kwitnienia, będę aktualizować ten wątek.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Kolekcja agnes

Nieprzeczytany post Autor: sunshine Data » 12-03-2012, 09:34

Phal. Philadelphia śliczna , żółty phal. bardzo ładny kolor , gratuluję pędu u equestrisa . Phal. bellinę mam jeszcze młodziutką i na razie trudno mi coś więcej o niej powiedzieć , choć wydaje mi się , że należy do tych trudniej rosnących na parapecie . Może teraz gdy dzień robi się dłuższy pęd wznowi wzrost . Powodzenia w dalszej uprawie . Pozdrawiam :)
pozdrawiam
http://www.aromasky.pl/
Fotografia użytkownika
sunshine

Z nami od: 05-10-2011, 18:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Sly30 Data » 12-03-2012, 12:13

Bardzo ładna Philadelphia :) Napisz proszę kilka zdań jak udało Ci się zmusić equestrisa do kwitnienia i jaki rodzaj podłoża stosujesz.
Sly30

Z nami od: 23-10-2011, 11:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 12-03-2012, 14:31

Sly30, equestris po prostu kwitnie, jej się nie zmusza do kwitnienia, one tak mają. Jak się chce rozpocząc przygodę z botanicznymi to zaczyna się właśnie od tego storczyka. Hoduję go w sphagnum, jak podłoże tylko przeschnie to zaraz go podlewam, one lubią wilgotne podłoże ( jak większość botanicznych).
A teraz TA DAM!!! Doritaenopsis Tzu Chiang Saphire , właśnie odebrałam przesyłkę, już po oględzinach, i w nowym sphagnum, do tego (dla mnie niespodzianka) z pędem kwiatowym. Mały minus dla OG już druga od nich roślina bez fiszki( nie oznaczona).
sunshine, mam zamiar w kwietniu(jak skończy się działanie tabletki na przędziorki) wsadzić belline do wazonu, liśćie się powiększają, a korzeni tyle, że powinnam przesadzić. Ten pęd jakby troche się powiększył
Załączniki
DSC03035.JPG
To cała roślina
DSC03037.JPG
Tu pęd kwiatowy, czubek ma inny kolor, mam nadzieje, że będzie dalej rósł.
DSC03036.JPG
No i wypatrzyłam, brązowe kropki, czyżby grzyb? Mam usunąć ten liść? korzenie w stanie idealnym.
DSC03014.JPG
A to cała Philadelphia, chcę wyhodować keiki z uśpionego oczka, marzy mi się jeszcze jedna.
DSC03014.JPG (217.25 KiB) Przeglądane 7625 razy
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 12-03-2012, 20:41

nie wierzę :shock: oglądając kolekcję to tak jakbym oglądał swoje marzenia, jest wszystko to czego chce i czego mi brakuje...
zabzazab

Z nami od: 08-11-2011, 21:08
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 12-03-2012, 20:45

Z jakiego powodu Ci brakuje, jeżeli można wiedzieć :?:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 12-03-2012, 20:51

Powodów jest kilka. Po pierwsze pachnące kwiaty, po drugie kolorystyka kwiatów, po trzecie kwiaty Liodoro i belliny kojarzą mi sie z gwiazdkami, a taki kształt bardzo lubie i po czwarte-nie są to hybrydy marketowe, a kusi mnie żeby się zmierzyć z czymś bardziej wymagającym:)
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 12-03-2012, 21:01

Ani Phal. bellina, ani Liodoro nie są tak bardzo wymagające od popularnych hybryd. Nie powinno dopuszczać do całkowitego przeschnięcia podłoża, bardzo źle to znoszą. Poza tym przyczynia się to do usychania łodyg kwiatowych, zresztą u popularnych hybryd też.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 12-03-2012, 21:04

zabzazab pisze: a kusi mnie żeby się zmierzyć z czymś bardziej wymagającym:)

No to do dzieła :!: Do odważnych świat należy,na pewno się uda ;)

Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 12-03-2012, 21:16

jeżeli tylko trafię gdzieś na wystawę/giełdę i będzie to kupię któregoś z tych egzemplarzy, ale niestety nie mam okazji:( a do zakupu przez internet jakoś nie mogę się przekonać, bo mam tak jak z butami, muszę zobaczyć na własne oczy :lol:
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 12-03-2012, 21:48

Nie żebym reklamowała, ale wszystkie rośliny za wyjątkiem "kundelka", są zakupami internetowymi. Więc myślę, że nie ma się czego aż tak bać. Oczywiście wolałabym zobaczyć rośline przed zakupem, sprawdzić system korzeniowy oraz liście, ale wystawy są dla mnie za daleko od miejsca zamieszkania i jestem zdana na sklepy internet. Zawsze też można skontaktować się z sprzedawcą.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 13-03-2012, 00:22

Witam :)

Chciałabym podzielić się moim skromnym storczykowym doświadczeniem ;) . Phal. botaniczne, w tym także phal. equestris dobrze mi rośnie i kwitnie, a nawet "keikuje" na starych pędach, gdy jest umieszczony w transparentnej doniczce z nawierconymi dodatkowymi otworkami po bokach ( kora z odrobiną sphagnum), która jest wstawiona do szklanego większego szklanego naczynia np. wazonika. Gdy rok temu latem trzymałam ją na parapecie bez takiej osłonki, to doprowadziłam to pomarszczenia wszystkich liści i zasychania pąków.
Z kolei phal. Liodoro też zdecydowanie lubi wilgoć. Latem ub. r przesadziłam ją do doniczki zrobionej z łupiny kokosa (można zamówić takie na stronie firmy storczykowo.pl). Podłoże to mieszanka kory, węgla drzewnego i sphagnum.
Liodoro i bellina powinna stać w lekkim półcieniu np. na przyokiennej półce, ew. za firanką. W pobliżu warto ustawić nawilżacz, u mnie jest ultradźwiękowy, może być niedrogi, nawet kilka godzin dziennie parowania wody sprzyja tym storczykom. Moja Liodoro kwitła mi w listopadzie i teraz drugi raz w marcu, ma na starym pędzie również keiki :lol:
Pozdrawiam Agnieszka.
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 13-03-2012, 10:26

To prawda, bellina i Liodoro, ma bardzo delikatne liście, łatwo je poparzyć . Liodoro trzymam na parapecie południowym, ale sąsiadującym z dobrze rozrośniętym drzewem, który daje dużo cienia. Później zamieszczę zdjęcie na jakim stanowisku hoduję botaniczne.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Sly30 Data » 13-03-2012, 19:16

Moje phalenopsis equestris właśnie wylądowało w nowym sphagnum.Kupiłam go w listopadzie na wystawie w palmiarni.Niestety gdy przyniosłam go do domu łaził po nim pokaźny wełnowiec :evil: . Wymoczyłam go w płynie do naczyń i pozbyłam się paskudztwa.
Niestety po wpakowaniu w sphagnum doniczka nie stała w osłonce, więc podłoże za szybko przesychało i ucierpiały na tym korzenie.Teraz zmieniłam sphagnum i włożyłam roślinkę do przezroczystej osłonki (taka mini szklarenka).Mam nadzieje ze moje maleństwo dojdzie do siebie. ;) Pozdrawiam
Sly30

Z nami od: 23-10-2011, 11:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 13-03-2012, 22:38

Mnie podlewanie wychodzi co około 6 a czasem i 5 dni, one wyciągają bardzo wilgoć z podłoża. Nie wydaje mi się, żeby osłonka miała jakieś znaczenie w hodowli, to jest bardziej dla ozdoby. Z botanicznymi (trzeba się przyzwyczaić ) jest tak, że one potrzebuja dużo częstrzego podlewania niż zwykłe hybrydy (je się podlewa co około 10-14 dni).
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 16-03-2012, 13:50

Proszę jakąś dobrą duszę o podpowiedzenie, co to wyrasta. Dendrobium typu Nobile było za słabo przechłodzine na jesień i nie zakwitło, za to wypuścił młode przyrosty. Zaraz po skończeniu tegorocznych przymrozków, zaczeły pojawiać się takie przyrosty, to moje pierwsze dendrobium i dopiero się go uczę więc proszę o wyrozumiałość.
Załączniki
DSC03039.JPG
To cała roślina
DSC03040.JPG
to ten największy przyrost.
DSC03040.JPG (135.99 KiB) Przeglądane 7323 razy
DSC03041.JPG
a to te mniejsze
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gabik Data » 16-03-2012, 16:01

Witam serdecznie!
Moim zdaniem w niedługim czasie Twoje oczy będą radować się kwitnącym Dendrobium. Gratuluję.Grażyna
Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
gabik

Z nami od: 30-01-2011, 18:47
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 16-03-2012, 19:27

Ja też tak sądzę, pochwal się jak zakwitnie.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 19-03-2012, 15:26

Wynika z tego, że nareszcie doczekam się kwitnącego Dendrobium :D ( pierwsze uśmierciła, chociaż teraz pewnie inaczej potoczyłyby się jego losy). Jak tylko pojawią się kwiaty natychmiast dołącze stosowne fotki.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 26-03-2012, 13:06

Zakwitł Phl. equestris, na razie dwa kwiatuszki, ale zapowiada się na więcej, mam nadzieje, że tym razem nie będą tak szybko usychać . Bardzo też się ucieszyłam, bo Phl. Liodoro zaczoł przedłużać pęd kwiatowy, a u belliny też coś się dzieje. U Dendrobium zaś, mniejsze pąki kwiatowe zaczeły obsychać, nie wiem czemu.
Załączniki
DSC03044.JPG
Oj trudno jest zrobić zdjęcie, bo kolor jest tak intensywny, że przy normalnym świetle prześwietla kolor.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 26-03-2012, 18:01

Hybrydy Dendrobium, jeśli wytworzą wiele zawiązków kwiatostanów, czasami nie są w stanie ich utrzymać, dlatego zasychają, nie musi być to efekt jakiegoś błędu. Często się to zdarza u Dendrobiów z grup Stardust i Starclass. U pierwszorzędowych zresztą również... (u mnie na Dendrobium pierardii x loddigesii)

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 26-03-2012, 18:53

Dendrobium świetnie przezimowało i ma pączki.Tylko pogratulować.

Michał,a Ty masz dużo Dendrobium? To masz,tamto też,tylko pozazdrościć.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 26-03-2012, 19:04

Ponad 20 gatunków jest, okazów około 30 :roll: Chociaż to może połowa tego, co zamierzam zdobyć :lol: A zaczęło się 7 lat temu od kingianum...

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 27-03-2012, 09:07

W sumie naliczyłam 5 węzłów z których ma być po 3 pąki kwiatowe, z prezentacji forumowiczów nie jest to wiele, zwłaszcza, że to kwitnienie zimowe. póki co mogę liczyć na 3 kwiaty, jest nadzieja na jeszcze jedną trójkę.

Michał jest wielkim fanem Dendrobiów, tylko pogratulować takich sukcesów uprawowych.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 16-04-2012, 14:11

Witam,
zgodnie z obietnicą prezentuje kwitnienie mojego Dendrobium oraz dwóch hybryd Phalaenospis, których wcześniej nie prezentowałam.
Załączniki
DSC03048.JPG
To moje pierwsze kwitnienie Dendrobium, mało liczne, ale uzyskane pod moją opieką. Dojrzewa jeszcze jedna trójca.
DSC03046.JPG
To kundelek do którego mam duży sentyment, w tym roku zrobił mi niespodziankę, bo zakwitł na dwóch pędach (na prezentowanym zdjęciu tego nie widać). Zazwyczaj kwitnie na jednym i dość krótko bo tylko 3 miesiące. Mam go już 4 lata i kwitnie regularnie.
DSC03047.JPG
A to też bardzo uroczy kwiat, mam go rok. Jeszcze nie przekwitły kwiatostany "sklepowe", a już wypuszczał nowy, więc stary uciełam i nowe kwiatuszki wyszły dużo większe, ładniejsze :-)
DSC03050.JPG
To wcześniej prezentowany żółty Phalaenopsis w pełnej krasie swego kwitnienia. To moje 2 kwitnienie, uwielbiam go za ten żółty kolor i czerwone akcenty, w tym roku kwiaty mniej liczne za to intensywniejsze kolory, większe kwiaty i zapach freziowo-jabłkowy
DSC03051.JPG
fajnie to wygląda, ale idealny przykład ingerencji człowieka w naturę.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 20-07-2012, 13:41

Co nowego słychać na moim parapecie? P. Philadelphia zrobiła mi niespodzianke i wypuszcza nowy pęd kwiatowy. Myślę, że to za przyczyną posmarowania odsłoniętego oczka wazeliną z ukorzeniaczem. Dotychczas kwitła raz w roku, tym razem jest inaczej.
Ph. Liodoro wreszcie zakwitł, mogę godzinami wpatrywać się w jego kolory, a zapach...sami wiecie.
Oto zdjęcia.
Załączniki
DSC03253.JPG
P.Liodoro i jego barwne kwiaty :-) W realu kolory są jeszcze bardziej intensywne.
DSC03254.JPG
Niespodzianka od Philadelphi. Chciałam keiki a będą kwiaty :-)
DSC03255.JPG
Roślina w całej okazałości. Liście mają około 18cm. I mnóóstwo korzeni
DSC03255.JPG (119.39 KiB) Przeglądane 6434 razy
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 04-08-2012, 12:33

Do kolekcji dołączyło wymarzone Dendrobium Berry Oda wylicytowany na allegro. Wylądował na dworku zaraz obok Dendrobium typu Nobile, może zobacze kwiaty na zimę.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 15-11-2012, 13:41

Witam, grudzień zapowiada się u mnie kwitnąco, aż chce się powiedzieć wiosennie :) . Wszystkie rośliny szykują się do kwitnienia. To kilka najciekawszych zdjęć
Załączniki
DSC03385.JPG
To prezentowany pęd kwiatowy Ph. Philadelphia z 20 lipca. Z dniem dzisiejszym urósł do takich rozmiarów. Najmłodsze liście mierzą ponad 20 cm, pęd kwiatowy ma ponad 60cm( czy to możliwe że taki efekt daje posmarowanie uśpionego oczka?)
DSC03382.JPG
Długo oczekiwane dojrzewanie Paph. Mieszaniec Amerykański, wreszcie szykuje się do kwitnienia. Kolejna rozeta rośnie bardzo szybko.
DSC03384.JPG
A to piewszy keiki w mojej karierze storczykowej na Ph. equestris. Wokoło niego wiele się dzieje: są dwa maleńkie korzonki i coś jeszcze ale jeszcze słabo widoczne.
DSC03387.JPG
Prezent urodzionowy od teściów. "Cytrynowa "miniaturka.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 15-11-2012, 15:37

agnes pisze:To prezentowany pęd kwiatowy Ph. Philadelphia z 20 lipca. Z dniem dzisiejszym urósł do takich rozmiarów. Najmłodsze liście mierzą ponad 20 cm, pęd kwiatowy ma ponad 60cm( czy to możliwe że taki efekt daje posmarowanie uśpionego oczka?)

Nie sądzę, ten selekt tej hybrydy tak chyba ma. U mnie też idzie na rekord a ma do pobicia ok. 50 kwiatów na 2 pędach. W tym roku pędy są 3 i powoli zawiązują się pąki na wielu odnogach. Żeby tylko było jeszcze trochę światła to będziemy mieli obydwoje spektakularne kwitnienia :D
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 19-11-2012, 16:54

Na forum można jednak zaobserwować skąpe kwitnienia tej hybrydy. Moja ma 4 lata i to jej pierwszy taki "wyskok". W przyszłym tygodniu oczekuję pierwszych kwiatów. Na wiosnę muszę ją przesadzić, możliwe że trzeba też będzie ją odmłodzić bo jest bardzo duża.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 19-11-2012, 19:41

Ja tam mojej przesadzać ani odmładzać nie zamierzam dopóki korzenie na spodzie doniczki są ok 8-) a podłoże nie jest specjalnie rozłożone.
Podlewam demineralizowaną...
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 19-02-2013, 20:34

Witam, dzisiaj chcę pokazać moją małą szkółkę storczykową. Keiki na Ph.equestris pokazał się już w połowie pazdziernika zeszłego roku. Rozwinol sie na samym czubku pedu kwiatowego, wiec w miare wzrostu ( znajac wiotkie pedy tej roslinki), grozilo zlamaniem lodyki. Na dodatek z boku mlodej roslinki pojawilo sie kolejne keiki, a z pomiedzy lisci ukazalo sie COS. Roslina mateczna troche podupadla na zdrowiu, wiec postanowilam wspomoc roslinki zaprowadzajac mala szkolke. Wkrotce zaprezentuje wiekszy widok mojego parapetu, gdy rozwina kwiaty pozostale storczyki.
Załączniki
DSC03408.JPG
Keiki nasadzilam do sphagnum, jest stale wilgotne. Trzeba bardzo uwazac naginajac ped by go nie zlamac. Dosc klopotliwe w podlewaniu, ale po tygodniu zauwazylam wzrost keiki, a i dorosla roslina zaczela prezentowac sie lepiej.
DSC03408.JPG (75.04 KiB) Przeglądane 5579 razy
DSC03407.JPG
To COS wyglada mi na ped kwiatowy...zapowiada sie ciekawie. Widac rowniez, malutkie keiki Dendrobium typu Nobile, siedzi mocno w sphagnum. Caly zestaw stoi na poludniowym parapecie.
DSC03407.JPG (75.77 KiB) Przeglądane 5579 razy
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2013, 16:05

To moje wiosenne kwitnienia. Zauważyłam, że w tym sezonie zimowym pędy są bardzo długie, np Ph. Philadelphia ( która już przekwitła) miał ponad 60 cm, ta środkowa hybryda na zdjęciu też taki ma. Rosną również pączki Dendrobium Nobile.

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia keiki Ph. equestris, ogólnie rośnie w mchu bardzo szybko, tak samo jego pęd kwiatowy. Roślina mateczna również lepiej wygląda.
Załączniki
2013-03-11 15.38.04.jpg
To moje kwitnące hybrydki. Wiosna w rozkwicie ( co widać na zdjęciu, niestety tylko ) na parapecie. Jak na zimowy sezon kwiaty bardzo duże.
2013-03-11 15.38.04.jpg (79.82 KiB) Przeglądane 5435 razy
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 18-07-2013, 14:58

Witam, pragnę zamieści zdjęcia moich nowości, oraz pokazać co dzieje się na moich storczykowych parapetach. Hybrydy z poprzedniego wątku dalej sobie pięknie kwitną. Niestety Ph. Liodoro oraz Ph cornu-cervi X Thalebani są w niezbyt dobrej kondycji ale odbudowują system korzeniowy i są na dobrej drodze . Prawdopodobnie podlałam je zbyt ciepłą wodą i to zniszczyło korzenie. Mam nadzieje, że na jesień zobacze początki pędów kwiatowych.
Załączniki
DSC03832.JPG
Wyczekiwane kwitnienie mojej nowości :Dendrobium Berry Oda, efekt czerwcowego ochłodzenia. Dendrobium typu Nobile też ma zawiązane pąki kwiatowe.
DSC03833.JPG
Widok na całą roślinę, widać również 2 keiki
DSC03830.JPG
Ph. equestris oraz kwitnące keiki, na dzień dzisiejszy są 3 oraz 1 basal keiki, prawdopodobnie pojawi się kolejny. Roślina mateczna była z początkiem wiosny w słabej kondycji więc umieściłam keiki w koszyczku na rosliny akwariowe i sphagnum.
DSC03825.JPG
Kolejna nowośc do Dtps. Purple Martin X equestris 2n blue. Roślina bardzo szybko się zaaklimatyzowała, pojawia się dużo nowych korzeni. Wkrótce będą kwiaty, jest też kolejny pęd kwiatowy ale jeszcze bardzo mały.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu