witam wszystkich chciałbym wam pokazać moją małą kolekcje orchideii wiem ,że jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia ale po weekendzie będę dysponował lepszym sprzętem. na pewno wstawię coś lepszego;]
Załączniki
to niedawno uratowany phalenopsis, który umierał w sklepie i nie mogłem go tak zostawić... Jak widać przesadziłem go, i odwdzięczył się nowym pędem
tutaj największy phalenopsis jakiego dotąd miałem;] kwitnie non stop i wypuszcza nowe liście;]
to moje dendrobium, które traci powoli wszystkie liście, ale kwitnie regularnie i wypuszcza keiki;]
kolejny podopieczny, który został uratowany przed śmiercią w supermarkecie;] teraz czekać aż zakwitnie;]
to jedna z moich ulubionych roślin. Brassia eternal wind;] przesadziłem ją do koszyka rok temu i widocznie jej sie to podoba, gdyż wypuściła 2 pseudobulwy i będzie kwitła;p
niedługo zacznę przesadzać storczyki do takich koszy, bo zauważyłem, że większy dostęp do powietrza służy ich korzeniom;]
niebieska vanda;]
vanda zagadka;] kupiłem ja również umierającą i teraz zaczyna się odwdzięczać, nowe korzenie i pęd kwiatowy;] ciekawe jakie kwiaty będą;]
Gratuluję Ci sukcesów, zwłaszcza z roślinami, które odratowałeś. Widać, że lubisz kwiaty i bardzo się o nie troszczysz. Z Twojego profilu odczytałam, że jesteś młodym człowiekiem, tym bardziej podziwiam Twoją cierpliwość , a storczyki bardzo jej potrzebują. Życzę Ci obfitych kwitnień i samych sukcesów w uprawie tych pięknych roślin .
No,no zdolny jesteś.Nie będę się powtarzać.Też mam podobnie jak się przyjrzałam robione koszyki.A jeśli w doniczce wypalisz otwory dookoła na całej jej wysokości,to też będzie dobry przewiew,ba za dobry. Na ten przyklad.Miałam falenopsisa w normalnej doniczce.Dziurki miał tylko u dołu.Ciągle drżałam,że zgniją mu korzenie.Widać to mu odpowiadało,bo przy przesadzaniu okazało się,że ma wszystkie korzenie zdrowe.I wody mi mniej szło i czas był na moją korzyść. Przesadziłam go do przeźroczystego wiaderka,bo nie było takich wymiarów doniczki,które mogłyby mu odpowiadać.Wypaliłam dziury dookoła i teraz tylko leję wodę,albo moczę,a on pije jakby był przerwany. Podobnie zrobiłam z Brassia.Ale ona lubi gdy podłoże wyschnie,więc koszyk będzie jak najbardziej odpowiedni. I czekamy z niecierpliwością na zdjęcia kwiatu Brassia.
Kwiatki są- i owszem. Ale postaraj się robić lepsze zdjęcia, bo komórka nie nadaje się do robienia zdjęć, których jakość byłaby zadowalająca. Jest to apel zresztą do wszystkich "komórkowych fotografów". Przy okazji apel do moderatorów. Usuwajmy kiepskie zdjęcia. W przeciwnym razie poziom nam spadnie poniżej wszelkich poziomów. I nie ma co się obrażać. Albo robimy dobre zdjęcia, albo wcale.