logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Brassada Mivada

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Brassada Mivada

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 25-07-2012, 08:14

Dostałam ją w prezencie od pani Ani Babiuch z Tarnowa kilka lat temu.
Jest to hybryda Ada aurantiaca X Brassia brachiata
Nie dzielona bardzo się rozrosła i nie mieści się już na parapecie co poskutkowało mniejszą ilością kwiatów niż dawniej. :|
Załączniki
Brassada Mivada 2012.jpg
Tu cały kwiatostan.
4Brassada Mivada 2012.jpg
Roślina w całości.
5Brassada Mivada.jpg
Pojedyńczy kwiat.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Brassada Mivada

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 25-07-2012, 11:40

Elu, a gdzie ona rośnie? Czy tylko w domu? Czy wyniosłaś ją na dwór do zdjęcia?
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 26-07-2012, 06:23

Rośnie w domku dla "cieplaków"wraz z innymi storczykami na dworze.Tylko nie mieści się na parapecie i jest zmuszona stać nieco dalej od okna,gdy powróci z wczasów.No i taki efekt.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 31-07-2012, 15:59

Elazet pisze:Dostałam ją w prezencie od pani Ani Babiuch z Tarnowa kilka lat temu.
Jest to hybryda Ada aurantiaca X Brassia brachiata
Nie dzielona bardzo się rozrosła i nie mieści się już na parapecie co poskutkowało mniejszą ilością kwiatów niż dawniej. :|

Fajne kwitnienie. Gratuluję!
Nie rozumiem jednak dlaczego rozrośnięcie się rośliny miało skutkować mniejszę ilością kwiatów? Może jednak nie tu leży przyczyna, że akurat stało się tak a nie inaczej?
Przy okazji w RHS... sie ;-) ona figuruje jaka Brassia Mivada --> http://apps.rhs.org.uk/horticulturaldat ... ?ID=108305
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-08-2012, 16:00

Coś tu nie tak z tym rejestrem. Bez wątpienia jest to mieszaniec Brassia x Ada. A więc jako krzyżówka- Brassada. Autorem krzyżówki jest Vacherot, tu się zgadza. Kilka lat temu kupowałem u niego osobiście Brassadę pod nazwą Brassada Mivada 'Rafa', oraz dwie inne podobne krzyżówki. Skąd wiec w rejestrze Brassia ??? A jako synonim podana Brassada. Nic tu nie rozumiem.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 01-08-2012, 16:53

Ja też nie.Tym bardziej,że ta Brassada obecnie wygląda jak Orange Monarch,ostatnio była żółta,teraz pomarańczowa :o
Ale to jest chyba oczywiste,że to taka a nie inna hybryda :| :mrgreen: Brzecież widać tu Brassia jak nic. Może ktoś się pomylił?
Najważniejsze dla mnie jest to,że zdrowo rośnie i kwitnie. :D ,chociaż skromnie,ale tak.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 01-08-2012, 19:40

Z mojej obserwacji wnioskuję, że ta zmieniająca się kolorystyka wynika z wieku samego kwiatu. Na początku kwitnienia kwiat ma kolor żółty by po miesiącu od rozwinięcia pąków prezentować się następująco.

B11.jpg
B11.jpg (49.79 KiB) Przeglądane 2391 razy

Ja gustuję w starszych kwiatkach. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 04-08-2012, 13:10

Moja dwa lata temu była cały czas jasna,a teraz owszm zciemniała,ale od początku była bardziej " w pomarańcz".Gdyby to nie była roślina z wiarygodnego źródła,to myślałabym,że to "Orange Monarch".
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 04-09-2012, 16:12

Jan Ciepłucha pisze:Coś tu nie tak z tym rejestrem. Bez wątpienia jest to mieszaniec Brassia x Ada. A więc jako krzyżówka- Brassada. Autorem krzyżówki jest Vacherot, tu się zgadza. Kilka lat temu kupowałem u niego osobiście Brassadę pod nazwą Brassada Mivada 'Rafa', oraz dwie inne podobne krzyżówki. Skąd wiec w rejestrze Brassia ??? A jako synonim podana Brassada. Nic tu nie rozumiem.

Myślę, że w rejestrze wszystko gra. Można byłoby poszukać czy czasem Ada aurantiaca to dzisiaj nie Brassia aurantiaca, ew. kiedyś Brassia dzisiaj Ada... choć byłbym za tą pierwszą wersją. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 05-09-2012, 13:59

Jan Ciepłucha pisze:Coś tu nie tak z tym rejestrem. Bez wątpienia jest to mieszaniec Brassia x Ada. A więc jako krzyżówka- Brassada. Autorem krzyżówki jest Vacherot, tu się zgadza. Kilka lat temu kupowałem u niego osobiście Brassadę pod nazwą Brassada Mivada 'Rafa', oraz dwie inne podobne krzyżówki. Skąd wiec w rejestrze Brassia ??? A jako synonim podana Brassada. Nic tu nie rozumiem.

Obstawiam wersję p. Jana - kupiłem coś takiego przeszło 2 lata temu; (Brassada Mivada 'Rafa',)
Pięknie kwitła, wygląd jak na zdjęciu (przyznam, że jedne z piękniejszym IMHO storczyków)

Niestety przez jakieś błędy w uprawie (liście - harmonia) nie zakwitł do tej pory, dodatkowo
lekko przemarzając na balkonie w zeszłym sezonie;
Uciąłem to to przy samej ziemi, wcześniej ją zmieniając na mielony torf i o dziwo rośnie, wypuszcza
nowe psb i na razie liście nie zwijają się...
Ten typ zdaje się lubi zwykłą ziemie zmieszaną z torfem ( coś jak cymbidium ) chyba ?

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 05-09-2012, 14:28

Ależ ja się nie upieram, że kupiliście Panowie inną roślinę. Zaznaczyłem jedynie, że w rejestrze figuruje ona pod nazwą Brassia Mivada, a jej synonimem jest Brassada Mivada. Czy w rejestrze jest błąd, czy też nie, tego nie wiem. Zasugerowałem, że być może Ada aurantiaca to dzisiaj Brassia aurantiaca... i to tłumaczyłoby wpis w RHS-ie. ;-)
Co do podłoża, to "wynalazca" rośliny poleca jej (i podobnych krzyżówek) uprawę podobną do roślin z rodzaju Brassia, a więc w substracie na bazie kory. Więcej informacji można znaleźć na stronie sprzedawcy.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •