Kupiony z pieknymi kwiatami w zeszłym roku dla Mamy na dzień matki po przekwitnięciu do dzisiejszego dnia wypuścił tylko jeden listek... Ale wreszcie cieszy nasze oczy kwiatami
Podejrzewam, że tu jest przyczyna. Ja swoje storczyki nawożę w okresie wegetacji co tydzień 0,1% a w okresie zimowym co 2 tyg., tym samym nawozem. Jedynie wczesną wiosną daję nawóz z przewaga azotu. Zalecam częściej i zdecydowanie lepszym nawozem.
Nawomix, biopon, target, substral... Ale najczęściej nawomix. Używam rzadko, ponieważ moje pierwsze storczyki straciłam od przenawożenia. Raz na miesiąc, dwa daję trochę nawozu do podlewaczki, zależy, jaka dawka jest podana na opakowaniu. Cały rok podlewam i nawożę tak samo. Obie moje Phal. philadelphia mam trochę ponad 2 lata, kwitną zazwyczaj 4-6 kwiatów, są dobrze wybarwione i duże. Ostatnio jeden miał 10 pąków, ale zrzucił połowę (co zimę mnóstwo paków opada na storczykach). Pędy są krótkie, ok. 15 cm, czasem 20. Większość Phal. kwitnie skromnie, większość ma podobną ilość co w chwili kupienia, ale zazwyczaj moje kwiaty są już większe i lepiej wybarwione. Mam tylko parę sztuk, które kwitną obficiej, jeden obecnie jest trochę przymarniały po przesadzeniu (stracił korzenie, ale musiał już być przesadzony, bo miał rozłożone podłoże i glony), ale puszcza keiki i nowy liść, więc może jakoś przeżyje.
Kwitnienie w pełni Kwiaty są dużo lepiej wybarwione, niestety jest ich mniej niż przy kwitnieniu sklepowym Myślę, że sprawił to brak słońca Tegoroczna zima jest strasznie szara i smutna...
To i ja się cieszę Udało mi się kupić jeszcze jednego...Ale bidulek przesuszony z dwoma listkami w tym jeden ułamany Kosztował 5zł, więc zaryzykowałam... Jest u mnie 5 miesięcy, odbudował system korzeniowy i wypuścił listek Mam nadzieję, że bedzie dobrze...
Piękne kwiaty, nie mam szczęścia do tej rośliny. W zeszłym roku, zakwitła bardzo marniutko ( w wyniku błędów w uprawie) a w tym uschły 2 pędy bo były zawinięte
A to częśc mojego kwitnienia tej rośliny, jest jeszcze jeden pęd aktualnie kwitnący ale niestety po przeciwnej stronie. Mam tę roślinę chyba około 2 lata i w tym czaie kwitła 6-7 razy zazwyczaj na 2-ch pędach. Jestem bardzo zadowolony z tej rośliny.
veda pisze::shock: Piękne kwiaty, cudowne. Bardzo mi się podoba ten delikatny róż.
Pozdrawiam Ola
Witam
Piękna ta hybryda, ciekawe są nie tylko jej kwiaty, ale wzorzyste liście. Mam u siebie identyczną, ma teraz właśnie 4 kwiaty, na razie nowego pędu nie wypuszcza, ale i tak cieszy oczy Pozdrawiam Agnieszka z Warszawy
Nie jest to Go Philadelphia, charakteryzuje się ona bowiem żółto-brązowymi piegami na kwiatach (płatki i warżka) oraz białymi plamkami na liściach. Z tego co widzę, Twój storczyk tych cech nie posiada. Aczkolwiek również jest niezwykle wdzięczny.
Witam. U mnie też zakwitła Phalaenopsis Go Philadelphia , to dopiero początek kwitnienia , roślina ma trzy rozgałęzione pędy ale sporo pączków niestety opadło ,co zwykle się zdarza w czasie jej zimowego kwitnienia