logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: moje storczyki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: moje storczyki

Nieprzeczytany post Autor: BeataB. Data » 11-08-2013, 17:36

Witam,
Moja przygoda ze storczykami zaczęła się kilka lat temu, lecz początki nie były udane- niestety kilka storczyków zalałam, słuchając rad "pomocnych", którzy nawet nie wiedzieli, że storczyki to wielka rodzina kwiatów o kilku tysiącach gatunków... Sięgnęłam po literaturę, zaczęłam szperac po net-cie- pojawiły się pierwsze sukcesy. Jednak w porównaniu z Wami jestem zdecydowanie początkującą miłośniczką orchidei, a moja kolekcja liczy zaledwie kilka roślin, gdzie poza Oncidium Colmonara Jungle Monarch (jak wczoraj oświecił mnie Kolega z innego forum) mam same mieszańce Phanealopsis oraz Cymbidium... Ale podłapałam już "bakcyla" i roślinek będzie przybywać, pomimo braku orchidarium...
Mogę się pochwalić kwitnieniem wszystkich hybryd Phanealopsis oraz- Oncidium Colmonara Jungle Monarch, które to z resztą znalazłam zaniedbane w kącie w poradni zdrowotnej i dając w zamian piękną dracenę, odratowałam. Zakwitł po kilku tygodniach pobytu u mnie w domu, gdzie oczarował mnie swoimi może niedużymi (ok.4cm) lecz pięknymi kwiatami...(spodziewałam się drobnych, nieciekawych białawych kwiatków, a rozwinęły się takie jak na zdjęciu poniżej).
Załączniki
33yizvo.jpg
33yizvo.jpg (159.67 KiB) Przeglądane 1291 razy
BeataB.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: moje storczyki

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 11-08-2013, 21:27

Miło mi powitać nową miłośniczkę storczyków i nową forumowiczkę. Mam nadzieję, że pochwali się Pani swoimi roślinami, a może też napisze coś o warunkach w jakich je uprawia.
Cieszę się, że mogłem Pani pomóc w oznaczeniu rośliny. Piszę w oznaczeniu (niektórzy mogą protestować), bo z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością jest to właśnie Oncidium Jungle Monarch (syn. Colmanara Jungle Monarch). Jej rodzicami są Oncidium maculatum i Oncidium Debutante (Oncidium fuscatum x Oncidium cariniferum).
Z pozdrowieniami, r.

Może zechciałaby się Pani zarejestrować? ;-)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu