Storczyka mam od ponad 3 lat, ostatnio wypuścił łodygę kwiatową ze stożka wzrostu; Pytanie: Phalaenopsis z drobnymi kwiatkami, jaki to gatunek? pozdrawiam
To nie gatunek, lecz hybryda. Prawdopodobnie jednym z jej przodków jest Phal. equestris (czerwona warżka, drobne kwiaty), ale nic pewnego na ten temat nie sposób powiedzieć. Pewne jest natomiast to, że kwiatek się z tym kwitnieniem postarał .
Dzięki za odpowiedź, chodziło mi właśnie o pochodzenie hybrydy, źle sformułowane pytanie ; a stara się tak już od trzech lat - non stop ; martwi mnie tylko pęd kwiatowy wychodzący ze stożka wzrostu
Bastian, jeśli Twoja roślina nie miała fiszki z dokładną nazwą, to niestety do końca swoich dni pozostanie już nieoznaczoną hybrydą, co nie zmienia faktu, że jest piękną rośliną o zachwycających kwiatach i ponadprzeciętnym kwitnieniu.
bastian pisze:...martwi mnie tylko pęd kwiatowy wychodzący ze stożka wzrostu
Niestety tak się dzieje, jak ktoś za bardzo uwierzy, że może dorównać Bogu. Grzebanie w genach owocuje różnego rodzaju anomaliami. Twoja roślina najprawdopodobniej powoli zamiera. Wydając tyle kwiatów próbuje, przez wydanie nasion, zachować gatunek. Być może, że na pędach kwiatowych pojawią się młode roślinki, być może, że młode wyrosną też na samej roślinie. Możliwości jest wiele, są różne możliwości (parafrazując dziewczyny do wzięcia), póki co dbaj o roślinkę i ciesz się kwiatami. Z pozdrowieniami, r.