logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jego Królewska Mość Filipin.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jego Królewska Mość Filipin.

Nieprzeczytany post Autor: Andy68 Data » 27-05-2014, 08:02

Królewski storczyk z archipelagu 4000 wysp. Pierwszy raz zobaczyłem go na ubiegłorocznej wystawie w BUW w marcu. Pysznił się plakietką "I nagroda". Krótki przegląd sklepików doprowadził mnie do najbardziej znanej storczykowej firmy internetowej w Polsce, skąd w lipcu 2013 r. dotarła do mnie dwurozetkowa roślinka z określeniem NFS. Natychmiast przesadzona w podłoże, które, prznajmniej mnie, wydawało się odpowiednie. Potem było już gorzej. Roślinka rośnie u mnie w pracy, na płd-zach. parapecie. Wkrótce po przesadzeniu nie było mnie przez 2 miesiące, roślinka powędrowała do prawie ciemnego pomieszczenia, podlewana grzecznościowo co tydzień przez współpracowników. Zimą przechłodzenie do 13-14 stopni, potem wolny wzrost temperatury do 20 stopni. I wtedy, pod koniec kwietnia, roślinka pokazała "pazurki".
Ze szczytu starszej rozetki zaczęło się pokazywać coś czarnego. Jako kompletny laik w uprawie gatunków botanicznych omal nie dostałem zawału - przemarznięty stożek wzrostu, bakterioza, czarna zgnilizna? Miałem jeszcze tyle rozsądku, że przed podjęciem jakiejkolwiek akcji pogrzebałem w sieci. Na szczęście były fotografie podobnych "przypadków", mogłem się uspokoić.
Filipiny początek.jpg
Teraz już nie ma wątpliwości, że wyrasta pęd kwiatowy.

W nagrodę mam już przygotowaną dla roślinki nową doniczkę, wyłożoną okruszkami Białej Marianny i pokruszonymi muszlami oraz skorupkami jajek. Poniżej najciekawsze fotografie.

Filipiny-1.jpg
filipiny-2.jpg
filipiny-3.jpg
filipiny-4.jpg
Długość petali wynosi po ok. 13 cm.
filipiny-7.jpg
filipiny-8.jpg

Z pozdrowieniami.
Andy68

Z nami od: 23-09-2013, 08:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jego Królewska Mość Filipin.

Nieprzeczytany post Autor: Andy68 Data » 27-05-2014, 09:46

No i z gapiostwa nie przedstawiłem bohatera. :oops:
To oczywiście Paph. philippinense, przypuszczam, że w umaszczeniu "dzikim"
Andy68

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 27-05-2014, 11:09

Gratulacje, wg mnie prawie cud, że w zasadzie bez opieki przez 2 miesiące przeżył, a teraz jest tak piękne kwitnienie
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 27-05-2014, 17:22

Dziwię się że tak dużo tego wapnia dostanie. Czy to napewno dobrze? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 27-05-2014, 20:22

Andy68 pisze: omal nie dostałem zawału - przemarznięty stożek wzrostu, bakterioza, czarna zgnilizna? Miałem jeszcze tyle rozsądku, że przed podjęciem jakiejkolwiek akcji pogrzebałem w sieci. Na szczęście były fotografie podobnych "przypadków", mogłem się uspokoić.

:lol: Proszę, proszę jak to łatwo można spanikować, dobrze, że rozsądek przeważył. ;)
Piękna roślina...A petale...Dobrze się drużyna w pracy spisała. :twisted:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Andy68 Data » 28-05-2014, 11:51

Marta pisze:Dziwię się że tak dużo tego wapnia dostanie. Czy to napewno dobrze? Marta

Dziękuję za uwagę.
Ja o tej roślince wiem tyle, co znalazłem w sieci. Wg opisów, w naturze znajdowano egzemplarze na skałach wapiennych. Czy tego wapnia w doniczce rzeczywiście jest tak dużo? Kilka okruchów Białej Marianny, trochę pokruszonych skorupek małży, czyli składników, które rozpuszczają się raczej wolno. Skorupki od jajek są łatwiej rozpuszczalne, ale to wszystko ląduje na samym dnie, na drenażu (połówki korków od butelek z winem ustawione na sztorc, przysypane okruchami łupin pestek od moreli), czyli korzonek będzie mógł sam zadecydować, czy będzie rósł w kierunku "skałek", czy zostanie w górnej części podłoża. Pół miesiąca temu w takie podłoże przesadziłem dalekiego krewnego bohatera wątku, jak u niego będzie się coś działo, to zareaguję.
Dotychczas roślinka rośnie w podłożu bezwapniowym, czasami kilka kropli niskosodowej wody mineralnej ok. 20 stopni niemieckich.
Pozdrawiam.
Andy68

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kasiolek Data » 16-07-2014, 16:59

Piękny jest. Ja jeszcze nie mam żadnego w swojej kolekcji, ale kto wie? Ostatnio kupiłam vandę, więc coraz odważniej.
Kasiolek

Z nami od: 22-10-2013, 18:24
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj