logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Prezentacja kolekcji

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Prezentacja kolekcji

Nieprzeczytany post Autor: GosiaF Data » 21-06-2014, 18:40

Witam wszystkich miłośników storczyków. Jest to mój pierwszy post na tym forum, w związku z tym bardzo proszę o wyrozumiałość. Poniżej przedstawiam moją dotychczasową kolekcję, na razie nie jest ona zbyt duża, w przyszłości mam zamiar ją powiększać :) W związku z tym, że nie wszystkie storczyki kwitną w tym momencie wstawiam na razie zdjęcia części z nich.
Załączniki
kolekcja1.jpg
2.jpg
Kwitnący maluch
3a.jpg
Encyclia fragrans = niesamowity zapach
4a.jpg
Miltonia
5a.jpg
Pierwszy Phalaenopsis, który po zakupie przeszedł reanimację, nie miał korzeni. Obecnie ma ich dziesiątki i nie dawno wypuścił pęd.
6.jpg
Phalaenopsis z niesamowitymi bordowymi kwiatami:)
7.jpg
Mini mark z wiosennej wystawy w Krakowie, za niedługo mam nadzieję, że zakwitnie.
8.jpg
Phalaenopsis, który pojawił się jako jeden z pierwszych w kolekcji. Jest najbardziej wytrwały ze wszystkich pod względem długości i częstotliwości kwitnienia.
11 (2).jpg
Phalaenopsis gigantea x sumatrana
GosiaF

Z nami od: 07-06-2014, 20:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Prezentacja kolekcji

Nieprzeczytany post Autor: gizmo Data » 21-06-2014, 19:32

śliczna ta encyclia! :)
gizmo

Z nami od: 12-06-2014, 08:57
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 21-06-2014, 19:56

Witamy, jak na początek to bardzo dobrze, storczyki w doskonałej formie, oby tak dalej :)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 22-06-2014, 15:01

Witaj Gosiu :D Zaciekawiła mnie Twoja phal. gigantea x sumatrana. Czy to kwitnienie jest zainicjowanie u Ciebie? Myślę o zakupie takiej hybrydy, ale nie wiem, czy jest łatwa w uprawie parapetowej?

Pozdrawiam Agnieszka
agned

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: GosiaF Data » 22-06-2014, 21:00

Zdjęcie jest niestety trochę nieaktualne ponieważ storczyk w tym momencie przekwitł. Generalnie kupiłam go początkiem lutego z już zawiązanymi pąkami. Myślałam, że je zrzuci w związku ze zmianą miejsca uprawy, tym bardziej że był transportowany w dość niskiej temperaturze. Ku mojemu zaskoczeniu storczyk zakwitł, niestety jego kwitnienie nie było zbyt długie, bo już początkiem marca kwiatów nie było. Na początku myślałam, że może robię coś nie tak, albo że jest chory ale żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam. Po tym jak przekwitł nie mógł się pozbierać, zauważyłam tylko że trochę urósł, ale żadnych nowych pędów czy liści. Dopiero jakiś tydzień temu zauważyłam, że puścił nowego liścia, puszcza nowe korzenie, także już teraz wiem, że żyje :) W tym momencie mogę tylko tylko powiedzieć na ten temat. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów zakwitnie i wtedy będę mogła się pochwalić nowym kwitnieniem :)

Pozdrawiam
Gosia
GosiaF

Z nami od: 07-06-2014, 20:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KamilaSz Data » 29-06-2014, 20:37

Piękne kwiaty... I widać że czują się u Ciebie dobrze :)
KamilaSz

Z nami od: 02-06-2014, 13:04
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj