Dorra pisze:Jestem bardzo ciekawa, jak ta roślina będzie rozwijać się w przyszłości u ciebie.
Agnieszka Dobek pisze:Takie "osobniki" mogą być atrakcyjne tylko w momencie kupna, potem gdy w domu nie dostają hormonów wzrostu albo barwników, to zatrzymują się w rozwoju. Większość klasycznych hybryd phal. nie jest w takim stopniu faszerowana chemią jak wspomniane Singolo - ta hybryda wygląda jakby miała "napompowane" korzenie i liście.
Dorra pisze:Agnieszka Dobek pisze:Takie "osobniki" mogą być atrakcyjne tylko w momencie kupna, potem gdy w domu nie dostają hormonów wzrostu albo barwników, to zatrzymują się w rozwoju. Większość klasycznych hybryd phal. nie jest w takim stopniu faszerowana chemią jak wspomniane Singolo - ta hybryda wygląda jakby miała "napompowane" korzenie i liście.
Agnieszko... bądź ostrożna... ja dostałam po d....pie jak wspomniałam o hormonach w hodowli storczyków
katunia6 pisze:Przyznam, że również chciałam go przesadzić, gdyż grube i potężne korzenie bardzo rozpychają doniczkę. Zrezygnowałam jednak z tego.
Jan Ciepłucha pisze:Dorra pisze:Jestem bardzo ciekawa, jak ta roślina będzie rozwijać się w przyszłości u ciebie.
Będzie się rozwijać jak każdy inny falenopsis. Takie "singolo" potrafi wytworzyć każdy. Wystarczy uciąć pęd powyżej pierwszego pączka. Można dla fantazjiuciąć pęd o pączek wyżej, lub 2, no i będziemy wówczas mieć duo, lub trio. Tylko czemu chcieć mieć jeden kwiatek zamiast kilkanascie??? Na to pytanie odpowiedzą z pewnością spece od marketingu.
Powrót do Prezentujemy kwitnienia