logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jesienne kwitnienia 2016.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jesienne kwitnienia 2016.

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 16-11-2016, 18:46

Jesienne kwitnienia.

1.jpg
1.jpg (21.55 KiB) Przeglądane 8709 razy
5.jpg
5.jpg (19.4 KiB) Przeglądane 8709 razy
7.jpg
7.jpg (20.64 KiB) Przeglądane 8709 razy
bastian

Z nami od: 13-03-2012, 12:41
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jesienne kwitnienia 2016.

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 16-11-2016, 19:15

Bastian... co my tu podziwiamy?
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 17-11-2016, 13:39

Zdjęcia nie podpisane, przepraszam; jest tu sabotek, pąki cymbidium (na tle innych kwiatów) oraz falenopsis; zdjęcia słabej jakości; pozdrawiam.
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 17-11-2016, 14:14

Przepraszam ale mi brak fachowych polskich nazw, nie znam ich... sabotek to Pahiopedilum?
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 18-11-2016, 14:52

Dokładnie.
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 19-11-2016, 12:51

Sebastianie nie lepiej przyłożyć się do 'pstryknięcia' fotki niż przepraszać za ich jakość :?: i to już drugi raz :P . W Szkocji jakoś ci lepiej wychodziło co widać w twej Prezentacji. :D
Myślę, że nie każdy smartfon nie pozwala na oddanie piękna kwitnień storczyków, ale może się mylę. :oops:
ModA
ModeratorA
Moderator

Z nami od: 08-05-2012, 12:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 20-11-2016, 17:15

ModeratorA pisze: przyłożyć się do 'pstryknięcia'

Mnie od dawna irytuje takie....nie będę pisał żeby nie obrażać.
A może by tak wymusić podanie nazwy? Trzeba by porozmawiać z Bartoszem. Tak żeby, kiedy nic nie napiszemy pod zdjęciem, powinien pojawić się napis: Podaj nazwę.
I co Wy na to?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-11-2016, 18:19

Jan Ciepłucha pisze:
ModeratorA pisze: Tak żeby, kiedy nic nie napiszemy pod zdjęciem, powinien pojawić się napis: Podaj nazwę.
I co Wy na to?

Pod tym się podpisuję obydwoma rękami!

I ja też nie chciałabym nikogo urazić, ale umieszczanie mnóstwa zdjęć... choćby i najpiękniejszych.... i pozostawianie czytelnikom do zgadywania co to jest, to dla mnie jakby wyraz braku szacunku dla czytelnika...

Dalej uważam że tego typu forum ma jakby charakter edukacyjny. Jestem pewna że nie jeden miłośnik storczyków rozpoczął swoje hobby szukając pomocy na forum dla jego pierwszego Phaleonopsis i spotykając równocześnie wiele pięknie presentowanych storczyków.
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 20-11-2016, 22:37

Dorra pisze:
Pod tym się podpisuję obydwoma rękami!

Super. I w tym miejscu "lokalizacja" też. Żebym nie musiał się domyślać, czy daleko poza Polską na północy to Syberia, Islandia czy Alaska. A może Wyspy Owcze.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 21-11-2016, 00:41

Strona jest o storczykach a nie gdzie każdy z nas mieszka... z drugiej strony jakie prawo ma takie pytanie zadawać ten co jest kompletnie anonimowy i nawet imienia swojego nie podaje? Gość? Nie moim gościem jesteś...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-11-2016, 13:49

I tu mnie Dorro zaskoczyłaś celną ripostą :D - nic dodać nic ująć. Kiedyś tam bardzo często zdarzało się goszczenie Gości mających konto na forum tj. chowania się za podwójną gardą, a nawet korzystaniac z usług pośrednika - 'proxy', co stanowiło ukrycie się za dodatkową zasłoną. :o :|
Zawsze zastanawiało mnie takie zachowanie, czy to nieśmiałość, obawa przed rozpoznaniem, czy też niepewność swojej (Gościa) racji. :?: Przecież na forum występujemy pod loginami w większości bez avatara (bez zdjęcia) co czyni nas anonimowymi.
Uważam, że jeżeli piszemy na forum nie używając inwektyw, napastliwych zwrotów, to nawet niewielkie złośliwostki ;) nie powinny być traktowane jako obrazoburcze wypowiedzi. Czasem można sobie pożartować i na żart odpowiedzieć żartobliwie. Bądźmy bardziej asertywni i wypowiadajmy się swobodniej. Może jednak nie mam racji. :?: :roll:
Jan Ciepłucha pisze:A może by tak wymusić podanie nazwy?

Można spróbować wprowadzenie takiego obostrzenia. Jednak mam obawy, że takie 'wymuszenie' będzie ograniczało swobodę redagowania postów bo nazwę często umieszczamy w Tytule, w treści wpisu itp. co może spowodować 'uciekanie' użytkowników na Facebooka gdzie nie ma żadnych ograniczeń, tam można wszystko i byle jak bo dla Zuckerberga (właściciela tej platformy społecznościowej) najważniejsza jest kasa tj. zarabianie na ilości otwieranych się przy okazji reklam. Nie chciałbym by ta wypowiedź odebrana była jako sprzeciw wobec 'fejsa' bo wyglądałoby to na walkę mrówki ze słoniem. :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 21-11-2016, 14:33

Co do podania nazw storczyków to Jan C. no i ja mamy opinię... ale to tylko opinia/zdanie... jak będzie końcowo ustalone to niech to demokratrycznie członkowie forum zadecydują. Ja lubię demokrację i się dostosuję :D

Co do Gościa to po napisaniu odpowiedzi zastanowiłam się i powinnam mu właściwie podziękować za zainteresowanie moją osobą i moim adresem ;) Tylko że jak ktoś chce mnie naprawdę poznać to są PW... chętnie wyjawię prywatnie mniejsze tajemnice :lol:
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 21-11-2016, 19:02

Postaram się zastosować do wskazanych uwag :!: wyrażam zgodę na usunięcie mojego posta przez administratora aby nie drażnić;
PS. takie "czepialstwo" trochę zniechęca... przed wstawieniem zdjęcia, czy zapytaniem o coś w temacie; nie życzę aby forum coraz mniejsze miało zainteresowanie.
Pozdrawiam wszystkich miłośników storczyków gorąco :D
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 21-11-2016, 19:21

A może tylko wstawić rekomendację w regulaminie wstawiania zdjęć? W kategori Cataseta jest taki regulamin i może wystarczyłoby tylko dopisać że to dobry ton jak się wspomni nazwę storczyka pokazywanego?

Ja nie wiem... jestem tylko zwykłym członkiem... może zapytasz się Bastian naszych moderatorów co oni uważają za najlepsze rozwiązanie?
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 21-11-2016, 21:32

Ryszardzie,
twój wpis wskazuje na pewne braki w wiedzy na temat funkcjonowania grup facebookowych :P. Są na owym portalu 2 grupy zamknięte poświęcone storczykom botanicznym. Jest tam spory ruch. Zapewniam Cię, że zdjęcia nieoznaczonych hybryd są tam szybko usuwane, czemu towarzyszy odnośnik do regulaminu grupy.
Rzecz w tym, że nazwa domeny na której właśnie sobie rozmawiamy to: http://www.storczyki.pl, nie http://www.storczykibotaniczne.pl :!:

Osobiście uważam, że "storczykowe gadu-gadu" oraz "prezentujemy kwitnienia" w ogóle nie powinny być moderowane w zakresie innym niż kwestie kultury wypowiedzi. Wydaje mi się, że to jest z definicji walka z wiatrakami. Co innego działy poświęcone gatunkom, czy określonym rodzajom storczyków.

Pozdrawiam
Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 21-11-2016, 21:58

No tak. Co do storczykowego Gadu-Gadu, nie czepiałbym się, można przyjąć że pleciemy trzy-po -trzy. Ale przy Prezentujemy kwitnienia- poprosiłbym już o nazwę.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aga Data » 22-11-2016, 14:37

A może by tak zrobić oddzielny dział lub przynajmniej temat o sprawach technicznych... Chciał człowiek pokazać swoje kwitnienia w dziale "Prezentujemy kwitnienia", a tu z jego "Jesiennych kwitnień 2016" zrobiła się dyskusja o zasadach funkcjonowania forum :shock: O mały włos w moim temacie ta dyskusja nie wylądowała. Ale zdążyłam szybko naprawić błąd i podać nazwy (po jednej uwadze) ;)
A tak na marginesie bastian: ładny Paphiopedilum :)
Fotografia użytkownika
Aga

Z nami od: 27-10-2016, 19:32
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 22-11-2016, 16:18

Nie dziekuję Aga; próbowałem znaleźć na forum informacje czy wystawiać na balkon Paphiopedilum (to jest ten "zimnolubny", te "ciepłolubne" mają marmurkowe liście?) w okresie letnim, być może coś przeoczyłem, ale nie znalazłem informacji ... ale stał do połowy września (pod małym zadaszeniem, podczas ulew napadało do osłonki czasami, raz nawet bardzo- usuwana woda zawsze) i pięknie zakwitł (mam go od marca).
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 22-11-2016, 22:31

Sebastian,
próby rozróżnienia wymagań roślin z rodzaju Paphiopedilum na bazie tego, czy mają marmurkowe liście to jakieś dziwne legendy są. Podam Ci przykład:
Paphiopedilum niveum - rośnie na poziomie morza - ciepłolubne
Paphiopedilum armeniacum - rośnie całkiem wysoko w górach - chłodnolubne, w zimie powinno mieć wręcz zimno
Obie te rośliny mają marmurkowe liście, ale w porze suchej najniższe temperatury występujące w ich otoczeniu różnią się o 20! stopni.

Bez wiedzy o tym, jakie gatunki zostały użyte do uzyskania Twojej hybrydy niewiele można powiedzieć.
Pozdrawiam
Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 22-11-2016, 23:28

Bywam na fb i na powstałych tam (jak grzyby po deszczu) grupach tematycznych dotyczących storczyków botanicznych i nie tylko. Obserwując tamtejsze wpisy (na różnych grupach, nie botanicznych) i tematy na tym forum w dziale "prezentujemy kwitnienia" odnoszę nieodparte wrażenie, że wymaganie nazwy storczyka (w polu pisania postu), którym się chcemy pochwalić może niestety przyczynić się do zniechęcenia się użytkowników. I to takich użytkowników, którzy nie do końca przywiązują wagę do tego jak się ten storczyk nazywa, czy jest wielogatunkowym mieszańcem i co najważniejsze do jakiego rodzaju należy. Już nie raz spotkałam się z taką sytuacją (tutaj, w życiu prywatnym, czy na fb właśnie), że ktoś ma storczyka ale nie wie co to za on. W dużym procencie chodzi o Phalaenopsis hybrydowe, ale zawsze poprzedza taką poradę pytanie : "jaki to storczyk". I tutaj duże oczy o co mi chodzi, przecież storczyk to storczyk ;)
Natomiast osoby, które już uprawiają storczyki hobbystycznie, wiedzą coraz więcej i kupują w końcu okazy botaniczne (krzyżówki pierwszorzędowe, itp) gdzie chciał nie chciał trzeba wiedzieć co się ma i "z czym się to je" . Dla takich osób są działy "gatunki botaniczne" i dalej w prawo poruszając się po pasku w menu.

Dla mnie osobiście taki wymóg podawania nazwy nie stanowi najmniejszego problemu, pytanie tylko czy i jak to wpłynie na osoby, które rozpoczynają przygodę ze storczykami.

Pozdrawiam
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 23-11-2016, 00:25

A dlaczego nie kompromis?

To znaczy brak wymagań w dz. Prezentujemy kwitnienia i zalecanie podawania nazw w dz. Storczyki botaniczne, Cattleya i Cataseum?
Ja w dalszym ciągu chciałabym wiedzieć co podziwiam... inaczej gratulacje dla anonimów są przecież bez wartości. Muszę wyjawić że to pierwsze i jedyne forum storczykowe, na które natrafiłam gdzie istnieje taka trudność w opisywaniu nazw... brak w Polsce odwagi ? ;) *oczywiście żartuję tą ostatnią frazą... przepraszam jak uraziłam*
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 23-11-2016, 18:09

Dziękuję Karol za odpowiedź, pozdrawiam. PS. ważne, że zakwitł i cieszy :D
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 17-01-2017, 15:16

No po czasie co prawda, ale ja jestem również za podawaniem nazwy prezentowanego storczyka, jak pisze Dorra stosujemy czasem synonimy, nie wszyscy je znają, a jak zdjęcia słabsze( o tym nic nie powiem :twisted: ), to czasami trudno się domyślić, kto zacz, swojego czasu na innym forum za sabotka baty zbierałam :roll: :lol: .
A anonimowość, dla mnie byty gości są ogólnie niezrozumiałe i zabawne, o ile nie bywają tylko po to żeby się awanturować, przecież internet, to kopalnia anonimowości(no może nie dla służb :geek: :lol: ), kto wie, czy nie jestem Wojciech, lub inny Zenon z brodą do pasa...
...i widzisz Bastek zagadaliśmy sabotka na amen. :lol:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 17-01-2017, 20:04

Renia T pisze:A anonimowość, dla mnie byty gości są ogólnie niezrozumiałe

A dla mnie są. I myślę że i dla Ciebie jednak też. ;)
Bo większość, a przynajmniej znaczna część ludzi ma dwie twarze:Tą oficjalną, sztucznie grzeczną, z pełną kulturą,używaną do bezpośrednich kontaktów.No i tę drugą, prawdziwą, "używaną" wtedy, kiedy mogą się skryć za parawanem anonimowości.
Tyle że to co powyżej nie ma już nic wspólnego z tematem, więc należałoby usunąć?

A kwiatki: mmm miodzio.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 17-01-2017, 20:24

Jan Ciepłucha pisze:A dla mnie są. I myślę że i dla Ciebie jednak też. ;)

:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony