logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: aerides houlletiana

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: aerides houlletiana

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Maria Data » 27-06-2019, 13:53

02.jpg

01.jpg

03.jpg

Aerides jest ze mną od pięciu lat i niezawodnie kwitnie co roku. Jednakże po raz pierwszy kwiaty są tak duże. Pachną przepięknie mocno i cytrynowo. Storczyk botaniczny, bezproblemowy, która zaczyna wypuszczać pędy kwiatowe już na początku stycznia.
Ostatnie zdjęcie to szykująca się do kwitnienia neofinetia falcata około 20 pąków. Kolejna orchidea o niezwykłym zapachu.
Pędy kwiatowe wypuściły także dwie vandy denisoniany, vanda tesselata a lada moment wyłonią się z pochewki kwiaty cattleya jenmanii v.coerulea. To jej pierwsze kwitnienie na które czekam z wielką niecierpliwością.
Wszystkie storczyki rosną obecnie w ogrodzie i myślę, że tegoroczne upały dobrze im służą. Kedy tylko pojawią się kwiaty zamieszczę zdjęcia.
Agnieszka
Agnieszka Maria

Z nami od: 27-06-2019, 12:46
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: aerides houlletiana

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 27-06-2019, 14:37

Gratuluję kwitnienia, piękne kolory zawsze mnie fascynował, nawet miałam ochotę go kupić ale zawsze co innego wskoczyło do koszyka - zamiast.
Agnieszko czy Twoją neofinetie bardzo przechładzasz? Czy dobrze widzę że masz ją w sphagnum?
MirkaS

Z nami od: 06-04-2017, 09:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Maria Data » 27-06-2019, 15:17

MirkaS pisze:Gratuluję kwitnienia, piękne kolory zawsze mnie fascynował, nawet miałam ochotę go kupić ale zawsze co innego wskoczyło do koszyka - zamiast.
Agnieszko czy Twoją neofinetie bardzo przechładzasz? Czy dobrze widzę że masz ją w sphagnum?

Przez całą zimę neofinetia rośnie lub raczej śpi na parapecie gdzie temperatura nocą spada do 15 a czasami poniżej. Podlewam raz na tydzień lub rzadziej (w tym samym miejscu stoi również aerides). Tylko wierzchnia wartwa to sphagnum, reszta to keramzyt. Wszystkie storczyki przeniosłam do keramzytu, ponieważ większość to cattleye, które nie lubią mokrego podłoża. U mnie sprawdziło się to wspaniale, nigdy nie miałam jeszcze takiego przyrostu korzeni. :D
Agnieszka Maria

Z nami od: 27-06-2019, 12:46
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 27-06-2019, 21:17

Przepiękna ta aerides, a i neofinetia gdy rozkwitnie da przedni spektakl. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół