Witam wszystkich Niedawno kupilam wyczekanego storczyka PHALAENOPSIS PHILADELPHIA . Jesli ktos ma takiego prosze o pare slow o tym storczyku . Wlasne doswiadczenia sa cenniejsze od niejednego opisu ksiazkowego . Pozdrawiam kasia
Wymieniony wyżej Phalaenopsis to pierwszorzędowa hybryda pomiędzy Phal. schilleriana i Phal. stuartiana (moim zdaniem dwa najładniejsze gatunki z tego rodzaju ). W moim domu rodzinnym było tej roślinie za zimno-na liściach pojawiły się plamy, stożek wzrostu "padł", a pęd kwiatostanowy prawie przestał rosnąć. Dopiero po przeniesieniu do łazienki z oknem (najcieplejsze miejce, jakim dysponuję, choć i tak chłodne) doszedł do siebie, kwitł prawie 2 miesiące (choć kwiaty były bardzo małe). Miałem zamiar go wyrzucić, ale stwierdziłem-niech stoi. A nóż widelec wytworzą się na nim keiki. Moja refleksja na temat uprawy jest następująca: hybryda ta jest wybitnie ciepłolubna. Pod warunkiem zapewnienia wysokiej temperatury i wilgotności powietrza nie powinna Pani mieć z nią problemów. Poza tym nie potrzebuje zbyt wiele światła-najlepsze byłoby okno północne lub wschodnie. Parę dni temu zakupiłem nowy okaz, w Krakowie powinno mu się spodobać, bo w moim domu rodzinnym z powodzeniem da się uprawiać tylko gatunki chłodnolubne. Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Dzeikuje za porady i prosze pisac kasia mniej klepania w klawiature i jest milo . W moim domu jest cieplo , ale sa pomieszczenia gdzie mozna trzymac storczyki chlodnolubne . Phalaenopsis philadelphia stoi na wschodzie na polce gdzie ma dosc swiatla i widze , ze jej tam dobrze obok stoi Miltonia tak wiec ma mile towarzystwo . Pozdrawiam Kasia
Też mam 2 Phal. philadelphia, nie różnią się uprawą od hybryd, kwitną chętnie, choć nie tak obficie jak w sklepie (zazwyczaj koło 6 kwiatów). Obie rośliny mam ponad 2 lata. mają piękne, dekoracyjne liście i oryginalne kwiaty. Moje stoją jeden na parapecie okna wschodniego, drugi na stole pod oknem. Oczywiście na oknie duzo chętniej kwitnie.
Dziekuje Olu ja tez polowalam na tego storczyka i na allegro jak pisze Michal( pozwole sobie pisac po imieniu przepraszam ) pod tytulem " kwiaty Izabell " mozesz smialo kupic bez obaw zdrowe ladne storczyki , bardzo dobrze zapakowane zaden kwiatuszek nie ucierpial powodzenia . Pozdrawiam Kasia
Apeluję do wszystkich: proszę zwracać się do mnie po imieniu W żadnym wypadku się nie obrażę-mam 21 lat. Nie ma sensu stwarzać sztucznego dystansu. Pozdrawiam-Michał
Ja widziałam kilka razy Phal. philadelphia w praktikerze, ale mogą też być w LM, obi, na wystawach, na all... są dość często, ale zazwyczaj droższe niż w sklepach.
Potwierdzam-u Isabell można Phal. Philadelphia kupić w ciemno Właśnie dostałem paczkę-roślina jest zdrowa, w nienaruszonym stanie, no i ma aż 11 kwiatów.
Pozdrawiam-Michał
ja niestety nie mam szczęścia do tej hybrydy. w zeszłym roku ( z mojej winy) kwitła bardzo mizernie na jednym pędzie. w tym roku zać wypuściła 2 i do tego podwinięte, po 6 tygodniach uschły. Poczekam jeszcze trochę i jakby co to chętnie wymienię.Roślina ma dużo dorodnych korzeni i przepiękne liście. Chyba philadelphi jest u mnie źle .
Agnieszko a moze popelniasz tylko drobny blad w hodowli i dlatego cos Tobie nie wychodzi Czasem za duzo nawozu szkodzi roslinie , sprobuj hodowac bez nawozu lub uzyc go tylko raz na miesiac . Pozdrawiam Kasia
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie swojej Philadelphi (w właściwie Phal. schilleriana x stuartiana). Przepraszam za jakość, ale nie posiadam aparatu z prawdziwego zdarzenia. Roślina ma 11 kwiatów, ale nie udało mi się zrobić ujęcia, na którym widoczne byłyby wszystkie (są ustawione pod dziwnymi kątami).
Pozdrawiam-Michał
Załączniki
PHAL.jpg (28.67 KiB) Przeglądane 6933 razy
Ja patrzę na zdjęcia to aż zazdroszczę, uwiellbiam ten liliowy kolor i centki...... Kasiu ( moja córeczka też tak ma na imię ), jak do jesieni nic się z nim nie będzie działo to zaproponuję wymianę. Pozdrawiam