logo forum

Cattleya i pokrewne - Moje rośliny i moje doświadczenia

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: moja mała kolekcja

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: moja mała kolekcja

Nieprzeczytany post Autor: pioter89 Data » 06-03-2013, 14:42

Witam; chciałem pokazać moją aktualną kolekcję storczyków ze szczególnym uwzględnieniem rodzaju Cattleya, który jakoś szczególnie cenię . Storczyki hoduję od 8 albo 9 lat, dokładnie nie pamiętam Oczywiście jak pewnie większość zaczynałem od hybryd Phalaenopsis,Cambria, Cymbidium,Zygopetalum.Pierwsze storczyki kupowałem za kieszonkowe i nie ukrywam,że przed kolejnym zakupem zastanawiałem sie 10 razy ;) plus tego był taki,że było jeszcze miejsce na parapecie ;) Z czasem zafascynowałem się rodzajem Cattleya i nabyłem pierwsze gatunki - Cattlya intermedia, Laelia purpurata, Laelia pumila....do tej pory w mojej kolekcji utrzymała się tylko L.purpurata , którą mam od rozmiaru sadzonki F-2/3 a teraz jest ogromną kępą - oby zakwitła w tym roku, bo ostatnio się buntuje
Z czasem eksperymentowałem z różnymi hybrydami dostępnymi w sklepach i z gatunkami główie katlejastymi. Od kilku lat moje storczyki rosną na oknie zachodnim, jednak w zwiazku z rozwojem kolekcji musiałem też zająć inne parapety i tak w kuchni o wystawie wschodniej trzymam proste w obsłudze hybrydy Phalaenopsis - żeby coś zawsze kwitło ;), na oknie południowym hoduję Laelia purpurata i Cattleya gaskelliana alba - są to duże rośliny, zajmują sporo miejsca i zimą muszą mieć dużo światła,żeby zakwitły.Główną część kolekcji uprawiam na oknie zachodnim oraz w jego pobliżu Temperatura w okresie jesień/wiosna (latem prawie wszystkie rośliny idą pod chmurkę) oscyluje w granicach 21/27 stopni w ciągu dnia i 16/19 w nocy (zależy od pory roku, pokój wczesną jesienią i wiosną dość mocno się nagrzewa - poddasze )Wilgotność cóż, nie jest taka jak powinna być ;) przeważnie w okresie grzewczym oscyluje koło 35-40%, na kaloryferach są nawilżacze, czasem uruchamiam nawilżacz ultradźwiękowy, który lokalnie podnosi tą wilgotnosć wokół roślin szczególnie ją lubiących. Rośliny podlewam albo pod prysznicem (katlejaste) albo przez namaczanie (np. oncidiowate). Nie zwracam za bardzo uwagi na twrdość wody - czasem przepłukuję rośliny woda z kwaskiem cytrynowym (w dużym rozcieńczeniu) co wypłukuje nadmiar wapnia i magnezu.Latem deszcz poprawia jakosć podłoża na tyle,że roślinom to wystarcza.Nie doświetlam roślin, bo moim zdaniem to strata pieniędzy - albo coś chce u mnie rosnąć i kwitnąć ,albo tego nie hoduję- to roślina jest gościem w moim domu a nie na odwrót ;) Jakie rośliny obecnie uprawiam: z katlejastych : Laelia purpurata, xLaelia 'Seagul', Blc 'Lovely Bangkok', x Cattleya 'chloris', Cattleya gaskelliana alba, Cattleya skinneri, Cattleya percivaliana, inne: Encyclia cordigera, Coelogyne cristata, Paphiopedillum superbiens (nowy nabytek z wystawy w Warszawie), Vanilla palnifolia; hybrydy: miltoniopsis, cymbidium (w tym miniaturowa krzyżówka Cymbidium tigrinum), Vanda (niebieskie kwiaty, bardzo chętnie kwitnie 2 razy do roku), Dedrobium biggibum, Paphiopedillum hybr amerykańska, Phalaenopsis, Oncidium.Kilka zdjęć obrazujących moją kolekcję:
Załączniki
DSC_1453.JPG
rzut ogólny na parapet zachodni
DSC_1447.JPG
DSC_1448.JPG
DSC_1449.JPG
część katlejastych
DSC_1450.JPG
vanilla planifolia
DSC_1451.JPG
Laelia purpurata na południowym oknie
DSC_1454.JPG
pioter89

Z nami od: 06-02-2011, 13:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: moja mała kolekcja

Nieprzeczytany post Autor: pioter89 Data » 06-03-2013, 14:47

Dodam jeszcze kilka fotek kwitnień
Załączniki
DSC_0191.JPG
Cattleya gaskelliana alba - kwiat ma ok 20cm wielkosci, pachnie narcyzami; kwitnienie z sierpnia
DSC_0264.JPG
x Cattleya chloris - pierwsze kwitnienie u mnie, bodajże listopadowe
DSC_0265.JPG
DSC_1444.JPG
Cattleya percivaliana - aktualnie kwitnie, zaprezentowałem ją w innym dziale
pioter89

Z nami od: 06-02-2011, 13:33
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Moje rośliny i moje doświadczenia