logo forum

Cattleya i pokrewne - Moje rośliny i moje doświadczenia

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Epilaeliocattleya Don Herman? - co to za choroba?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Epilaeliocattleya Don Herman? - co to za choroba?

Nieprzeczytany post Autor: Colas Data » 10-12-2017, 14:31

Dzień dobry,
to mój pierwszy post na storczykowym forum, które podczytuję od dawna. W moim domu sporo jest roślin, między innymi storczyki. W większości to hybrydy z marketów lub sklepów ogrodniczych. Storczyk, o który chciałabym Państwa zapytać, przypomina bardzo Epilaeliocattleyę Don Herman. Mam go około 7 lat, kupiłam jako nn. Rośnie i kwitnie bezproblemowo. Niestety trzy lata temu moje rośliny przeżyły trudny czas, przeprowadzkę, przesuszenie i nadmierne podlewanie na przemian. Wtedy zaczęły się pojawiać objawy chorobowe na mojej roślinie. Końcówki liści tracą wybarwienie i marszczą się. Próbowałam radzić sobie poprzez odcinanie tych części do zdrowej tkanki + cynamon + topsin, częściowo to pomogło, ale objawy nie ustąpiły zupełnie. Czy potrafiliby Państwo rozpoznać chorobę, która toczy mojego storczyka i ewentualnie doradzić "leczenie".
Z góry dziękuję, a oto zdjęcia rośliny:
Załączniki
catt.jpg
W całej okazałości
catt.jpg (81.76 KiB) Przeglądane 9104 razy
lisc.jpg
Chory liść
lisc.jpg (62.39 KiB) Przeglądane 9104 razy
Fotografia użytkownika
Colas

Z nami od: 06-06-2013, 11:03
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Epilaeliocattleya Don Herman? - co to za choroba?

Nieprzeczytany post Autor: Colas Data » 10-12-2017, 14:37

Hmm, teraz się zastanawiam, czy umieściłam swój post w dobrym miejscu, jeśli nie, proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego poddziału.
Fotografia użytkownika
Colas

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 10-12-2017, 15:07

Ciężko mi coś konkrektnego dojżeć na tym zdjęciu. Żółknięcie liści może mieć róźne powody... to trochę praca dedektywa.

Najpierw upewnij się że nie ma tu jakiś szkodników... pomoc znajdziesz w wątku poniżej, bo ja lepiej tego nie opiszę:
viewtopic.php?f=17&t=533

Jak nie ma szkodników to dociekaj dalej... poniżej trochę wskazówek:
- żółte klorofil-plamy u Cattleya = tarczniki
- liście zasuszają sie, starsze liście umierają, psb zmarszczone, zdrowe korzenie = za mało podlewane
- liście zasuszają się, starsze liście umierają, psb zmarszczone, korzenie ciemne i pomarszczone = przelewane
- żółte liście = wiek, albo za dużo nawożone, albo zniszczone korzenie, albo nieprawidłowe podłoże
- żółte liście, nowe wzrosty małe = za mało nawożone, albo za niska temperatura w nocy
- żółte liście które siedzą na trzonie tzn nie opadają = podłoże ze zbyt niskim pH, albo za mało światła
- marmorerade żółte plamy występujące przy wyższych temperaturach = brak minerału Mg

Do tego trzeba sprawdzić i wykluczyć choroby grzybiczne, bakteryjnie i wirusowe.

PS
Wydaję mi się że widzę uszkodzenia liści wzdłuż ich krawężników... w tej sytuacji choroba/szkodniki pozostają w roślinie po obcięciu tych żółtych części liści.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 10-12-2017, 15:33

Zapomniałam dodać...przepiękna i duża roślina... rób co możesz by ją uzdrowić!
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Colas Data » 10-12-2017, 16:59

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Szkodników nie dojrzałam, znam skutki ich żerowania z innych roślin, ale może powinnam wziąć lupę i dokładnie obejrzeć jeszcze liście od spodu.
Zrobię też wyraźniejsze zdjęcie liścia, może to jakoś pomoże. Zmiany dotyczą tylko starych liści, z tych pseudobulw, które wcześniej kwitły.

Sama zaś przeanalizuję to, co Pani napisała i może metodą selekcji wpadnę na to, co robię źle.
Fotografia użytkownika
Colas

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 10-12-2017, 17:43

Nie, nie... nie Paniuj mnie ! :D
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Moje rośliny i moje doświadczenia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu