logo forum

Cattleya i pokrewne - Moje rośliny i moje doświadczenia

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Catyclia El Hatillo - Merghen

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Catyclia El Hatillo - Merghen

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 18-01-2014, 21:05

Zacznę opis od rośliny mającej najdłuższy u mnie staż - Cacyclia El Hatillo (Encyclia tampensis x Cattleya mossiae).

Miała być prosta w kwitnieniu i chyba jest choć nigdy więcej niż trzy kwiaty na pędzie nie miała. Od samego początku ładnie przyrasta w pseudobulwy, była już raz dzielona a znowu za niedługo wyjdzie z doniczki.

Zakupiłam ją w Storczykarni we wrześniu 2010r.
4.09.2010.jpg
Tak wyglądała zaraz po zakupie.
4.09.2010.jpg (55.32 KiB) Przeglądane 7600 razy

Wiosną zaczęła ładnie przyrastać.
1.03.2011.jpg
1.03.2011.jpg (53.04 KiB) Przeglądane 7600 razy

W lipcu pojawił się pęd bez pochewki.
10.07.2011.jpg
10.07.2011.jpg (28.44 KiB) Przeglądane 7600 razy

A we wrześniu zakwitła ale tylko dwoma kwiatami.
9.09.2011.jpg
9.09.2011.jpg (38.3 KiB) Przeglądane 7600 razy

Wiosną musiałam podzielić bo wyszła z doniczki. To jest podobna część, do tej którą sobie zostawiłam tylko swoją od razu wsadziłam do doniczki ceramicznej.
1.05.2012.jpg
1.05.2012.jpg (45.76 KiB) Przeglądane 7600 razy

Trochę żałuję, że ją podzieliłam a nie wsadziłam do większej doniczki ceramicznej gdyż po podziale nie zakwitła jesienią.
Dopiero zakwitła wczesną jesienią 2013r. Pęd pojawił się podobnie jak w 2011r. w lipcu a kwitnienie - tylko trzy kwiaty we wrześniu.
DSCF8695.jpg
Połowa sierpnia 2013r.
DSCF8695.jpg (39.91 KiB) Przeglądane 7598 razy

P1010011.jpg
Około 10.09.2013r.
P1010011.jpg (52.14 KiB) Przeglądane 7598 razy

Obecnie wygląda tak:
Hatillo.jpg
Hatillo.jpg (394.29 KiB) Przeglądane 7598 razy

Na obecną chwilę ma trzy nowe i już dorosłe przyrosty z pochewkami a dziś wypatrzyłam trzy maleńkie zaczątki nowych pseudobulw.

Uprawiam ją w od maja 2012r. w donicy ceramicznej, na parapecie okna o wystawie południowej, lekko cieniowanego zazdrostką. Zauważyłam, że z jednej strony uwielbia dużą ilość światła ale zbyt duże natężenie, nawet pomimo cieniowania powoduje pojawianie się plam na liściach.

Podlewana jest po przeschnięciu podłoża deszczówką, niekiedy mieszaną z odstałą wodą kranową. Wcześniej przechodziła suchy okres spoczynku. Niestety nie wpłynęło to na obfitość kwitnienia więc w tym roku postanowiłam poeksperymentować. Nie zrobiłam jej okresu spoczynku typowo suchego a jedynie lekko ograniczyłam podlewanie. Do tej pory pochewki zasychały podczas spoczynku, tym razem są nadal jasnozielone. Ciekawa jestem czy pomoże to na kwitnienie? Próbuję zobaczyć, które z rodziców przeważyło z genami jeśli chodzi o uprawę. O Cattleya mossiae wyczytałam, że potrzebuje chłodnego i jasnego okresu spoczynku ale o Encyclia tampensis już nie.

Obecnie nawożę Biohumusem do storczyków (EkoDarPol'u) choć wcześniej stosowałam różne nawozy. Niestety wcześniej nie zawsze nawoziłam a raczej tego nawożenia było bardzo mało. Teraz spróbuję być bardziej konsekwentna.

Od maja (o ile pogoda pozwala to już z końcem kwietnia) do (najczęściej) końca września Cacyclia. podobnie jaki inne cattlaya, przebywa na południowym balkonie, w cieniu maty wiklinowej.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Catyclia El Hatillo - Merghen

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 15-09-2014, 12:44

Kolejne kwitnięcie - tylko jeden pęd i trzy kwiaty choć pseudobulw przybyło sporo.

DSCF4255.jpg
Początek rozkwitania.
DSCF4255.jpg (42.96 KiB) Przeglądane 7422 razy

Zastanawiam się co mogłoby zainicjować więcej pędów i kwiatów. W sumie każda z pseudobulw ma pochewkę ale jak się okazuje często jest pusta?... I chyba jej termin zakwitania to koniec lata, wcześniejsze pseudobulwy mają chyba za mało światła?... za krótki dzień?... albo jeszcze coś innego jest przyczyną?...choć przyrasta przez cały rok.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Catyclia El Hatillo - Merghen

Nieprzeczytany post Autor: shelti Data » 07-12-2015, 22:15

Śliczniutka jest, aż miło patrzeć. To już będzie moje następne chciejstwo doniczkowe.
shelti

Z nami od: 30-04-2014, 16:09
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Moje rośliny i moje doświadczenia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET