logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya intermedia orlata Rio

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya intermedia orlata Rio

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 10-06-2012, 15:23

Doprowadzenie do kwitnienia tej akurat rośliny z dwu powodów sprawiło mi sporą radość.
Pierwszą, dorosłą miałam 5 lat i niestety z niewiadomych dla mnie przyczyn nigdy nie zakwitła, mimo, że była dorodna i zdrowa.
Przygoda z prezentowana rośliną zaczęła się ponad rok temu od wyłapywania szarych ślimaków i ratowania korzeni, których właściwie nie było, te których nie zjadły ślimaki zgniły.
Roślina była odwodniona, po wycięciu resztek korzeni właściwie w mojej ocenie nie rokowała przeżycia.
Pierwszym problemem było zakotwienie rośliny w podłożu. Ma skłonność do "pokładania się" i niezwykle trudno było ją przytwierdzić tak, by się nie przewracała.Zastosowałam przewiewne podłoże (gruba frakcja OS),na to stale wilgotne sphagnum i po miesiącu w dwu miejscach pojawiły się zaczątki korzeni.
Po pół roku system korzeniowy ładnie się odbudował, w okresie wegetacyjnym roślina wykształciła 3 nowe psb.Wiosną z młodej psb wykształciła pęd kwiatowy, który dość dynamicznie wydostał się z pochewki, po czym na 14 dni zatrzymał się na takim etapie jak na zdjęciu poniżej.
intermedia.jpg
Nie potrafiłam znaleźć powodu dlatego tak się stało, wreszcie bojąc się stracić kwitnienie przeniosłam roślinę w dużo cieplejsze miejsce i wtedy powoli, stopniowo pąk się otworzył. ;)
Kwitnienie trwało 1,5 miesiąca. Ok miesiąca po zakończeniu kwitnienia na psb, która zakwitła pojawiły się korzenie, a roślina wytworzyła nowy przyrost.

Wydaje się być dość tolerancyjna jeśli chodzi o ilość światła, u mnie rosła na wschodnim parapecie, najpierw w domu, potem na dworze.
Zimą przeszła krótki okres spoczynku.
Szczególną uwagę należy zwrócić na zapewnienie właściwej wilgotności, ponieważ ta Cattleja ma cienkie psb, które słabo magazynują wodę, i łatwo się odwadnia.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya intermedia orlata Rio

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 17-06-2012, 08:25

Reniu, dodaj zdjęcie rozwiniętego kwiatu! Od 10.06 już pewnie cieszy oczy.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya intermedia orlata Rio

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 21-06-2012, 15:25

Titus zdjęcie masz w prezentacjach. ;)

Z moich obserwacji wynika, że ta cattleya jest bardzo żywotna, a na ile będę mogła sprawdzić przez najbliższy rok :| Będzie to też test ile złego traktowania potrafi znieść. :(
Doniczka z rośliną spadła na parter z pierwszego piętra, roślina rozłamała się na pół , połamały się liście i większość korzeni :evil: .Poniżej zdjęcie jak wyglądała przed tygodniem.Wybaczcie, że zielone na zielonym, ale nie zależało mi na efekcie artystycznym ;) , a na wykorzystaniu światła do uwydatnienia stanu liści.
po upadku.jpg
Oczywiście zaraz po upadku posadziłam ją w nowe, przepuszczalne podłoże, ale już po trzech dniach widoczne było ewidentne odwodnienie rośliny. Górną część podłoża obłożyłam grubą warstwą sphagnum, staram się aby była stale wilgotnawa, no i zobaczymy :?
Przyznaję, że po tygodniu pojawiły się dwa młode przyrosty i kilka młodziutkich korzeni, to może jednak jest szansa :mrgreen:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •