logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya dowiana

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya dowiana

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 06-10-2012, 08:03

Jakie macie doświadczenia z katleją dowiana? Spotykam się ze sprzecznymi informacjami, jedni podają, że jest trudna w uprawie, drudzy, że łatwo przyrasta i kwitnie chętnie, wskazując, że jedynie należy uważać na podlewanie - musi szybko przesychać i w zimie mieć dwumiesięczny okres spoczynku.
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya dowiana

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 08-10-2012, 10:10

Frustrują mnie takie komentarze, że roślina jest łatwa, czy wręcz przeciwnie, trudna w uprawie. :evil: To nic nie mówi, każda roślina jest łatwa i chętnie kwitnie jak zapewnimy jej odpowiednie warunki uprawy. Z tego też powodu ciągle 'nudzę' byśmy wymieniali się w miarę szczegółowymi parametrami jakie udaje się nam zapewnić swoim storczykom na parapetach. Takie informacje są bezcenne bo uprawa storczyków w oranżeriach, orchidariach /akwariach/ jest zdecydowanie łatwiejsza.
Nie mam tego gatunku, ale znalazłem w Roślin-menażeria ciekawy artykuł na temat jej uprawy. Może będzie wskazówką jak postępować z ta rośliną. Storczyk rzeczywiście urzekający, szczególnie warżka czyni go bardzo oryginalnym. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya dowiana

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 08-10-2012, 19:35

Czytałam... Za to tu http://www.chadwickorchids.com/dowiana pisze autor bardziej optymistycznie.
Może koś ma/miał doświadczenie z tą katleją?
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •