logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya intermedia - czy to normalne?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya intermedia - czy to normalne?

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 17-02-2013, 12:28

Witam,

Dziwna ta zima jakaś, normalnie cat. intermedia teraz powinna odpoczywać. Ale nie moja. Chociaż ograniczyłem jej podlewanie, przez całą zimę wyprodukowała największy jak do tej pory przyrost. Pokazała się pochewka, w której, patrząc pod światło coś zaczęło się tworzyć. Nic tylko się cieszyć. Tydzień temu pochewka zaschła, a na osłonce psb pojawił się lepki, przeźroczysty płyn. Jak nic gutacja. Osłonka zaczęła sprawiać wrażenie przemoczonej. Tyle że ja nic nie pryskałem. Ten sam objaw jesienią skończył się u innej cattlejastej zgnilizną bakteryjną i ostrym cięciem szczątków. I też była w fazie kwitnienia, tyle że pąki zamarły już po wyjściu z pochewki. Na dodatek na liściu pojawiły się dwie małe ciemne plamki. Na razie jest spokój, nie powiększają się, miąższ liścia nie prześwituje, nie pojawiają się zażółcenia.
Co jest grane...?
Załączniki
intermedia.JPG
intermedia1.JPG
intermedia2.JPG
intermedia3.JPG
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya intermedia - czy to normalne?

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 17-02-2013, 22:05

titus1 pisze:Dziwna ta zima jakaś, normalnie cat. intermedia teraz powinna odpoczywać.

U mnie też Cattleye zachowują się jakby zimy nie było, mimo okresu spoczynku(sucho, chłodno)wypuściły psb i rosną w najlepsze, tylko pochewek nie widać. :|
Moja intermedia kwitła z zielonej , wypuszczonej z młodego przyrostu pochewki.Wszystkie inne, które widziałam również.
Pochewka na E.Don Herman wyglądała identycznie jak na Twoim zdjęciu i nic to nie znaczyło, poza tym, że mnie bardzo stresowało, ale jako, że jesteś"po przejściach" obserwuj uważnie!Powodzenia.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-05-2013, 12:54

Mam nadzieję, że u Ciebie roślina się przebudziła. Miałem podobny przypadek, który zakończył się miłą niespodzianką. Dwa kwiaty już przekwitły i odpały, ale trzeci trzyma się dzielnie.

Inter.jpg
Inter.jpg (39.12 KiB) Przeglądane 2474 razy

Najgorsza jest pogoda. W tej chwili na zewnątrz 8,5* C. a na parapecie o 7* więcej. Jeżeli takie warunki potrwają dłużej :shock: to ...... nie chcę krakać. :(
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 24-05-2013, 16:27

Ryszard410 pisze:W tej chwili na zewnątrz 8,5* C. a na parapecie o 7* więcej. Jeżeli takie warunki potrwają dłużej :shock: to ...... nie chcę krakać. :(

Nie kracz Ryszard, nie kracz. Temperatura w okolicach 15°C, to jak dla katlejastych jest całkiem przyzwoita... na spoczynek. ;)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 24-05-2013, 17:15

Robert, ale jak odpoczywać skoro zęby dzwonią?
Pytam w imieniu cattlejastych, a poza tym ...to co spoczynek permanentny zaczynamy stosować, czy jak? ;)
Proszę o najnowsze wytyczne :mrgreen:
Nie dałam rady i choć moje werandowały się właściwie od początku maja wczoraj wieczorem trafiły na nockę do mieszkania, wszystkie liście stały na baczność, ;) zwykle są rozłożone na boki :o :mrgreen:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-05-2013, 19:53

Reniu, znajomy mnie uspokaja, że cattleyaste zniosą bez uszczerbku spadki do 7 stopni. U niego też wszystkie już wiszą pod chmurą.
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-05-2013, 12:18

Trochę nie wierzę znajomym, oczywiście jeżeli dotyczy to okresu rozpoczęcia wegetacji.

Katt1.jpg

Bo jak można pozostawiać te przyrosty w temperaturach D/N 8* / 3-4 * C. ( od lewej:Catt.hybryda, Catt.jenmanii, Bc. Chian Tzy itd.) Gdy były ciepłe dni, rośliny przebywały w paśniku. Skutek był niesamowity, nowe psb rosły w oczach :D . Po nastaniu 'mrozów' nie mam serca i odwagi przetrzymywać ich w warunkach 'zimnego wychowu cieląt' ;) Wróciły na salony bo w ogródku temperatury też nieciekawe. Kiedy znów będzie wiosna. :?: :(
Renia T pisze:Pytam w imieniu cattlejastych, a poza tym ...to co spoczynek permanentny zaczynamy stosować, czy jak? ;)

Tak apropo's , czy na Waszych katlejowatych parapetach klubowi Katlejowicze nic się nie dzieje, nic nie macie do powiedzenia. :o :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 26-05-2013, 08:25

Ryśku, byłem u znajomego w szklarni jesienią, zimą i teraz wiosną. W największe mrozy stara się aby temperatura nie spadła poniżej 10 stopni. 7 to krótkotrwałe ekstremum, ale żyją. Widziałem jego rośliny, te które wywiesza na zewnątrz. Liście i psb są jasno oliwkowe, niemal żółte od słońca. I żyją i kwitną. Co prawda, co roku ma straty, jak każdy. W tym roku jednak "pomógł" bakteria/grzyb. Mnie też i wielu innym, którzy skarżą się na wyjątkowy sezon zimowy.
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 26-05-2013, 15:21

Hm, żeby po łapkach nie dostać...wydaje mi się, że jest trochę inaczej jak jesienią i zimą! w stałych warunkach się suszy i chłodzi catt w temp ok 10* i potem wiosną wystawia na dwór i zastają podobną temperaturę, to pewnie nie narzekają. Natomiast jeśli zimujemy catt w domu na parapecie i nocą udaje nam się utrzymać... no powiedzmy temp. 15 stopni, nadchodzi wiosenne ciepełko rusza wegetacja, wyrzucamy rośliny na dwór i nagle z 22*/15* mamy temperatury12*/7*, to ja...protestuję i rośliny też.

Zagapiłam się i widzę, że młode przyrosty ...nie będę krakać. :evil:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony