Podlewałem w okresie wegetacji od kwietnia do września tj. do momentu kiedy przyrost rozwinął się w liść, wodą miękką 2-4 stopni N co tydzień, nawoziłem Agrecol żel zrównoważony (6,6,6) 1.5 mil na litr wody co drugie podlewanie, temperatura D/N 22-24 / 17-19 *C. Światło - małe okno zachodnie wymaga doświetlania lampą sodową około 6 godz dziennie. Wilgotność 50-70% , w nocy wilgotność, na skutek spadku temperatury wzrasta do 89-90% .
W tym sezonie pod koniec marca dostrzegłem rozpoczęcie wegetacji - ze śpiącego oczka przy podstawie starej psb wybił się zalążek nowego przyrostu. Dzisiaj, po prawie trzech miesiącach wygląda dość imponująco. Ostatni obrazek ukazuje początek rozwijającego się liścia.
W porównaniu do poprzedniego roku zmieniłem częstotliwość podlewania , nie dopuszczam, by podłoże przeschło, a z nim korzenie. Biorąc pod uwagę w miarę stabilne warunki 'klimatyczne' w moim ogródku i wielkość pojemnika w jakim roślina jest posadzona (skorupa orzecha kokosowego) podlewam przez zamaczanie co 3-4 dni. Wszystko zależy od temperatury, która w dni słoneczne podnosi się do 26*C. Nawożenie zmienne - Agrocol żel, Biohumus, Bloosom Booster co drugie podlewanie. Z obserwacji wynika, że zmiana dała pozytywne efekty, nowa psb zaczyna wykształcać liść. W poprzednim okresie nastąpiło to dużo później.

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl

. Rozumiem, że pierwszy raz doświetlałeś zimą?
. Rozumiem, że pierwszy raz doświetlałeś zimą?