Obiecałam Gosi znaleźć rodowód... po matczynej stronie doszłam do źródła.... tam drzewo rodzinne ma 12 pokoleń. Od strony storczyka dającego pył kwiatowy utknęłam na 1-szym pokoleniu.
No cóż... może ktoś pomoże szukać dalej?
To co znalazłam: Blc. Kuwale Gem 'Shin Shin' rodzice = Segundina Vizcarra x Lc. Shellia Compton
1-pokolenie matka: Segundina Vizcarra = C. warscewiczii 39.06%, C. dowiana 25%, C. purpurata 10.94%, C. labiata 9.38%, C. mossiae 7.81%, C. mendelii 1.56%, C. quadricolor 1.56%, C. trianae 1.56%, C. tenebrosa 0.78%, C. schroederae 0.78%, Rl. digbyana 0.78%, C. bicolor 0.78%,
Lc Shellie Compton C. warscewiczii 30.08%, C. mossiae 26.56%, C. dowiana 16.41%, C. trianae 9.38%, C. labiata 6.25%, C. purpurata 5.08%, C. warneri 2.34%, C. schilleriana 1.56%, C. tenebrosa 0.78%, C. lueddemanniana 0.78%, C. xanthina 0.78%,
Dziękuję Doro za ustalenie jej genealogii. Na pewno pomoże mi, w razie kłopotów z uprawą. Myślałam że parząc na schematy kwitnień rodziców ustalę czy przechodzi okres spoczynku czy nie. No i niewiele ustaliłam bo część przodków nie odpoczywa ( jak warscewiczii czy dowiana) niektórzy krótko ( labiata i purpurata) a część dłużej ( mossiae i trianae). Samo życie jak zwykle zweryfikowało mój dylemat i okazało się, że odpoczywała około miesiąca po czym zaczęły rosnąć pączki. Teraz się już pokazały i może niedługo się nią pochwalę:)