logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Hybryda Lc Jungle Eyes

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Hybryda Lc Jungle Eyes

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 06-07-2012, 17:51

Chciałem zaprezentować mini hybrydę Lc Jungle Eyes. Zakupiona w roku ubiegłym, ze względu na ciekawe kwiaty i niewielkie rozmiary ;) . Ponieważ w roku ubiegłym raczej nie miałem nadziei na kwitnienie i też nie byłem zbytnio opiekuńczy. Przetrwała okres jesienno-zimowy w zdrowiu (co dla mnie już jest sukcesem), a w tym roku trochę zacząłem traktować je poważniej, tzn. zastosowałem odważne nawożenie, zwiększone dawki Petersa i Biohumusu, a doniczkę o fi 10 cm wstawiłem do plastikowego kuba do piwa. Zapobiegło to szybkiemu przesychaniu podłoża (gruba granulacja) i ustabilizowało wegetację stroczyka, co zaskutkowało (jak sądzę) wytworzeniem pierwszej pbs i następnej, która ma pąk kwiatowy Ta hybryda mieści się w pierwszej kategorii, ponieważ równolegle tworzy nowe korzenie i pąk kwiatowy. Stoi na wschodnim parapecie.
Jak sądzę, moje wcześniejsze problemy z kwitnieniem (u innych) były spowodowane zbyt szybkim i "za głębokim" przesychaniem podłoża. Jej kwitnienie prezentuję - tam
Załączniki
07.2012 - 02 013.JPG
Pąk kwiatowy
07.2012 - 02 014.JPG
Nowe korzenie
07.2012 - 02 023.JPG
Nie jest to zbyt odkrywcze, ale zafunkcjonowało. Praktycznie podłoże jest cały czas wilgotne.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •