Przemek Bożek pisze:Co do kwitnienia:
1) Roślina rozwija pąki z pochewki na jeszcze rosnącej i nierozwiniętej pseudobulwie .....
2) Kwitnienie odbywa się po całkowitym dojrzeniu i "najedzeniu się" przyrostu (wtedy to też z pochewki wyłaniają się pączki)
3) Kwiaty pokazują się w kolejnym sezonie z zasuszonej pochewki
Jeśli chodzi o korzenie:
1) Pojawiają się równocześnie z rosnącym przyrostem
2) Pojawiają się po wyrośnięciu przyrostu
3) Pojawiają się po roku albo dłuższym czasie i rozwijają się u rośliny nieregularnie
* Te i wiele informacji wchłonąłem podczas prelekcji Tomka Szewerniaka o Katlejastych w tym roku podczas zlotu w Łańcucie
I wszystko fajnie poza tym, że nie wiadomo jakich gatunków Cattleyi lub ich hybryd ten podział dotyczy. Z mojego małego doświadczenia i elementarza jakim się posługuję KO. "Storczyki" podział na grupy przebiega wg cechy ilości liści u rośliny , który to ma wpływ na określenie warunków uprawy jakich należy przestrzegać by storczyk zakwitł. Właśnie opierając się na 'elementarzu' napisałem trochę więcej w wątku - viewtopic.php?f=21&t=2469#p17143 .
Dlatego też dobrze by było byś wymienił gatunki katlejowatych jakie reprezentują grupy przez Ciebie wymienione. Będzie nam łatwiej postępować w trakcie zabiegów uprawowych.
Szczególnie mnie to interesuje, ponieważ hybryda jaką opisałem - viewtopic.php?f=22&t=2470#p17144 zaznaczając, że mimo zakwitu, przyrost do tego czasu nie wykształcił ani jednego korzenia.
W tym sezonie, od maja kiedy zaobserwowałem pierwsze przyrosty, zauważyłem kilka dni temu na jednym z nich pierwsze wybijające korzenie.
K.O. pisze, że jest to cecha grupy dwuliściowej .
Drugie zdjęcie pokazuje jakie warunki panują w mojej 'oranżerii'