logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya trianae - spoczynek

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya trianae - spoczynek

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 30-09-2012, 12:20

Witam,

w tym roku około czerwca dostałem od znajomej piękną cattleya trianae. Roślina ma kilka przyrostów, całą masę żywych korzeni. Znajoma postanowiła ją oddać, ponieważ nie mogła się doczekać kwiatów. Chadwick twierdzi że jest to łatwa cattleya, jeśli pamięta się o kilku wymaganiach. W tym roku na bieżących przyrostach nie pojawiły się pochewki, więc po przeniesieniu jej do domu postanowiłem powoli ograniczyć jej podlewanie i wprowadzić ją w zimowy odpoczynek. Wszyscy wiemy jaki był koniec sierpnia i wrzesień. W pokoju panują trochę bardziej wyrównane temperatury, bez dużych różnic dzień/noc jak w namiocie. Omawiana cattleya wylądowała na parapecie południowego okna, które jest uchylone. Dziś przy cotygodniowej inwentaryzacji zauważyłem dwa nowe 7 mm przyrosty. No i jestem w kropce, czy pozwolić im rosnąć czy na siłę ją wprowadzić w odpoczynek. Czy nowe przyrosty ruszą w przyszłym sezonie? Trianae jest bardzo wrażliwa na podlewanie w zimie. Zbyt częste podlewanie, konieczne do wzrostu młodych przyrostów może spowodować gnicie korzeni. W tym roku miałem zamiar zrezygnować z doświetlania, mocno ograniczyć temperaturę i dać porządnie odpocząć roślinom.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya trianae - spoczynek

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 30-09-2012, 12:40

Jeżeli nie masz możliwości stworzenia lata zimą, to bym dał jej narkozę.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya trianae - spoczynek

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 30-09-2012, 12:56

Trianae robi w ciągu sezonu dwa wzrosty, oddzielone krótkim odpoczynkiem. U mnie chyba miała za długi okres spoczynku, skoro ruszyła z drugim wzrostem dopiero teraz. Za mało znam cattleye i nie wiem, czy roślina takie młodziaki "porzuca" czy one na wiosnę ruszą do wzrostu.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET