logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co tam słychać na parapetach?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Co tam słychać na parapetach?

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 26-05-2013, 16:19

Niezależnie od tego co pokazuje zaokienny termometr mamy wiosnę. :o
Czas więc zrobić przegląd i sprawdzić co słychać po zimie na parapetach?
Cattlejaste rosnące w szkle rosną bez zarzutu, rozpoczęły wegetację i pierwsze młode przyrosły są dorodne i rosną następne. :D
Trochę gorzej mają się te na parapetach/wystawione na dwór, rozpoczęły wegetację z opóźnieniem, a temperatura panująca na dworze sprawiła, że ją zatrzymały. Mam tylko nadzieję, że jak zapanują wreszcie wiosenne temperatury przyrosty będą kontynuowały wzrost. :?
Rok temu otrzymałam młodą hybrydę cattleya, miniaturową, nieoznaczoną, nawet nie wiem jak zakwitnie, korzenie były...takie sobie, czytaj zgniłe. Przez rok roślina się ładnie odnowiła, ma nowe, silne, dość liczne korzenie, kilka przyrostów, obecnie pojawiły się dwa kolejne
Slajd1.JPG
i "cóś". Żeby nie było, że u mnie typowo, to proszę bardzo, jest raczej nietypowo. :roll: Pnąca Cattleya ? :mrgreen:
catt .h1.jpg
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Co tam słychać na parapetach?

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 27-05-2013, 08:37

Pnąca Cattleya, dobre sobie Renia. :lol:
Myślę, że może to być keiki. Co prawda u roślin z rodzaju Cattleya, czy Laelia zdarza się to raczej rzadko, ale u Epidendrum jest już dość powszechne. Biorąc pod uwagę, że wszystkie ww. rodzaje należą do podrodziny Epidendroideae możliwym jest pojawienie się nowego przyrostu np. na szczycie pseudobulwy.
Storczyki są roślinami, które potrafią zaskoczyć na różne sposoby. A to zdarza się zmiana barwy kwiatów, a to niespodziewane keiki, a to przyrost czy pęd kwiatowy nie tam gdzie był spodziewany. W niedługim czasie (mam nadzieję) zaprezentuję równie dziwne zachowanie jednej z moich roślin, niestety nie należącej do rodzaju Cattleya.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •