logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Blc. Beauty Girl Lily oraz bezimienna hybryda

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Blc. Beauty Girl Lily oraz bezimienna hybryda

Nieprzeczytany post Autor: Mario 81 Data » 23-12-2013, 22:35

Witam wszystkich, chciałem ten post napisać w dziale Cattleya i pokrewne ale z jakiegoś powodu nie mogę.

Mam dylemat odnośnie w. w. storczyków. Pierwszy z nich kupiłem na początku września tego roku. Miał widoczną pochewkę kwiatową. Dość szybko zaaklimatyzował się a pochewka urosła ( ma 15cm ). Po krótkim odpoczynku z najstarszej psb. (tej z pochewką) zaczęły wyrastać korzenie oraz nowy przyrost. Storczyk rośnie w oknie balkonowym usytuowanym na południe. Aktualnie temp. wynoszą D/N- 21/19stopni, wilgotność 50-60% ,od ok 3tyg. jest doświetlany (pomimo ,że to okno południowe to od maja do pażdziernika nie ma bezpośredniego słońca-cieniuje balkon sąsiada. W pozostałych miesiącach słońce tylko gdy nie ma chmur- stąd doświetlanie.) Na początku podlewany był raz w tygodniu przez namaczanie ok 15 min. , gdy temp. spadły raz na dwa tyg. bez nawozu. Tu pytanie do osób, które mają doświadczenie z tym storczykiem;czy w takich warunkach jeszcze zakwitnie (póki co pochewka pozostaje pusta), czy może jeżeli z tej psb. wyrasta następna to z kwitnienia nici? A może zmienić coś w warunkach uprawy by wytworzył paki, może za rzadko podlewam?
Natomiast jeśli chodzi o drugi z wymienionych, mam podobny problem. Mam go trochę ponad rok,od chwili zakupu podwoił liczbę psb.( obecnie jest ich ok 20) a trzy z nich wytworzyły pochewki;niestety od miesiąca nic się z nimi nie dzieje. Wiem o nim tyle ,że kwitł w listopadzie(taki kupiłem), więc już chyba powinien ;) Kwiaty miały lawendowe pachnące. Storczyk należy do "jednolistnych" i jest średnich rozmiarów,psb. łącznie z liściem ma ok.35cm. Uprawa:okno poł.-wsch. ,temp. D/N - 24-19, wilgotność średnio ok 60%. Ostatnio zaczął rosnąć nowy przyrost choć biorąc pod uwagę ograniczone podlewanie ( niższe temp. oraz mała ilość światła) rośnie dużo wolniej niż te letnie. Może macie Państwo jakieś sugestie co mógłbym zmienić w uprawie by pochewki wypełniły się pąkami?

Pozdrawiam Mariusz
Mario 81

Z nami od: 22-12-2013, 16:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Blc. Beauty Girl Lily oraz bezimienna hybryda

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-12-2013, 20:33

Generalnie cattleye potrzebują w okresie wegetacji maksimum światła słonecznego, prawie na granicy poparzenia liści. Należy też pamiętać o pewnej kapryśności tych roślin, które potrafią się obrazić po radykalnej zmianie w jej życiu.
Nie piszesz jakiej wielkości są bulwy tej blc. W przypadku mojej blc. New Lin City, mniejsze bulwy niż 10-12 cm nie kwitły. Po okresie wegetacji blc wymagała chwili spoczynku, nie kwitła z marszu.
Proponuję, żeby w nowym sezonie wegetacyjnym postarać się o maksimum naświetlone stanowisko, dodatkowo pamiętając o zasadach podlewania cattlejastych.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mario 81 Data » 25-12-2013, 11:01

titus1 pisze: Nie piszesz jakiej wielkości są bulwy tej blc. W przypadku mojej blc. New Lin City, mniejsze bulwy niż 10-12 cm nie kwitły.

Generalnie jest to dorosła roślina, widać że kwitła w poprzednich sezonach (ma przycięte trzy kwiatostany). Co do psb. to mają 12-14 cm.
Jeśli natomiast chodzi o podlewanie to w okresie jesienno-zimowym mam pewien problem; podlewałem co tydzień, ale podłoże za słabo przesychało i korzenie niektórych zaczęły zagniwać, teraz podlewam co 2 tyg. ale z kolei psb. dość mocno się marszczą. Może to jest przyczyną braku pąków w pochewkach, które storczyk wytworzył? Optymalne byłoby podlewanie co 1,5 tygodnia, ale podlewanie w tygodniu nie wchodzi w rachubę ok 6 rano wychodzę do pracy i wracam po 16-17 więc nie zdążą przeschnąć do wieczora,a wiadomo co się z tym wiąże.
Mario 81

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 25-12-2013, 11:10

Radzę wypalić dodatkowe otwory w doniczce, na pewno pomoże to rozwiązać problem zbyt długo utrzymującego się mokrego podłoża. W tym okresie powinno się kilkakrotnie przelewać podłoże, a nie wstawiać doniczkę do wody.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-12-2013, 11:22

Z dylematami katlejowatymi jest nas więcej. ;)
Mario 81 pisze:Miał widoczną pochewkę kwiatową. Dość szybko zaaklimatyzował się a pochewka urosła ( ma 15cm ). Po krótkim odpoczynku z najstarszej psb. (tej z pochewką) zaczęły wyrastać korzenie oraz nowy przyrost.

Przyznaję, że trochę trudno mi uwierzyć, że to pochewka a nie drugi liść, szczególnie , że wyrasta nowa psb. :mrgreen: :o
Mario 81 pisze: Mam go trochę ponad rok,od chwili zakupu podwoił liczbę psb.( obecnie jest ich ok 20) a trzy z nich wytworzyły pochewki; niestety od miesiąca nic się z nimi nie dzieje. Wiem o nim tyle ,że kwitł w listopadzie(taki kupiłem), więc już chyba powinien ;) Kwiaty miały lawendowe pachnące. Storczyk należy do "jednolistnych" i jest średnich rozmiarów,psb. łącznie z liściem ma ok.35cm.

Gdy czytam, że roślina w tak krótkim okresie wydała 10 nowych przyrostów i to w takich rozmiarach to jestem pełen uznania i mam jedna prośbę - pokaż fotki tych katlejek, jestem bardzo ciekawy tych roślin. Zobaczymy, pogadamy - zapraszamy. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mario 81 Data » 25-12-2013, 12:59

Panie Krzysztofie jeśli chodzi o otwory w doniczce to w jednej zrobiłem przy okazji przesadzania, z drugą się wstrzymam do wiosny gdy będę przesadzał. Teraz trochę się boje by nie uszkodzić korzeni,a przesadzać jeszcze nie chcę(choć rosną korzenie i nowy przyrost) bo nie chciałbym zmarnować szansy na kwitnienie(pochewka na przyroście).

Przyznaję, że trochę trudno mi uwierzyć, że to pochewka a nie drugi liść, szczególnie , że wyrasta nowa psb. :mrgreen: :o
Gdy czytam, że roślina w tak krótkim okresie wydała 10 nowych przyrostów i to w takich rozmiarach to jestem pełen uznania i mam jedna prośbę - pokaż fotki tych katlejek, jestem bardzo ciekawy tych roślin. Zobaczymy, pogadamy - zapraszamy. :)

S007643.jpg
Proszę bardzo o to fotki, na pierwszej widoczny jest ów przyrost ,który wyrasta z psb. z pochewką.
S007643.jpg (40.46 KiB) Przeglądane 2224 razy
S6004378.jpg
Ilość przyrostów dotyczy bezimiennej hybrydy,która jest mniejszych rozmiarów niż Blc. Bulwy mają w granicach 9-10cm. Na zdjęciu widoczny jest najnowszy przyrost(właśnie dwudziesty- jubileuszowy :lol: )
S6004378.jpg (47.76 KiB) Przeglądane 2224 razy
S6004377.jpg
nowy przyrost
S6004377.jpg (48.26 KiB) Przeglądane 2224 razy
Mario 81

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 25-12-2013, 18:52

Krzysztof ma rację z tymi otworami. Cattlejaste lubią wodę, ale wymagają wymiany gazowej w korzeniach, inaczej będą gnić. Okazy na zjęciach są piękne, odżywione, nic im się nie stanie jeśli bulwy troszke zmarszczą, wiosną to nadrobią. Co do pochewek, to jedynie zalecam cierpliwość. Trochę mnie niepokoją te okrągłe spoty na zaschniętych łuskach. Zalecał bym 1-2 razy w ciagu jesieni i zimy opryskać czymś grzybobójczym.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET