logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Uwagi do Cattleya mossiae- Natalia

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Uwagi do Cattleya mossiae- Natalia

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 27-07-2014, 14:37

Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi odnośnie przedstawionych tutaj warunków uprawy Cattleya mossaie to zapraszam do rozmowy ;)
Fotografia użytkownika
Silanka

Z nami od: 01-05-2011, 09:48
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Uwagi do Cattleya mossiae- Natalia

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 05-09-2014, 20:24

Może ktoś ma jakieś sugestie odnośnie nowej notki tutaj ? ;)
Fotografia użytkownika
Silanka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 06-09-2014, 11:04

Sugestii nie mam, ale biorąc pod uwagę moje doświadczenie :mrgreen: z mossiae to do pełnej dojrzałości pochewki brakuje 2,5 m-ca, chociaż letnia pora roku pojawienia się pochewki (u mnie - zima) może przyspieszyć czas jej dojrzewania (więcej słońca i cieplej).
A później to już z górki pojawi się pęd kwiatowy i po około dwóch m-cach będziemy bili brawo zachwycając się pięknem kwitnienia. :D
Co do zmian na liściu, to nie przejmował bym się nadmiernie. Zaobserwowałem takie u mojej rośliny, nic złego się nie dzieje :D . Jednakże miej 'pozór' i w razie czego chemia, a w najgorszym razie skalpel. Chociaż może i warto by było potraktować te zmiany citroseptem. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 06-09-2014, 21:16

No właśnie u mojej mossiae nastąpiło szybsze rozpoczęcie wegetacji niż ma to miejsce u tego gatunku.Wcześniej nie obserwowałam kiedy rozpoczyna się u niej wzrost nowych przyrostów, korzeni itp. Teraz staram się tego pilnować i oczywiście obiecuje dzielić się swoimi spostrzeżeniami tutaj na forum ;) Myślę, że to dobry pomysł, tylko trzeba trochę dyscypliny sobie narzucić :roll: Obserwować, robić zdjęcia, zapisywać i wyciągać wnioski.
Co do mossiae to możliwe, że normalny cykl wzrostu rozpoczynający się jak u większości c.mossiae latem być może nastąpi w kolejnych latach. Taką mam nadzieje, ale czas zweryfikuje wszystko..co to będzie ? Wielka niewiadoma :? ale i dreszczyk emocji co będzie dalej :) Teraz czekam na dojrzenie pochewki kwiatowej i mam cichą nadzieje na ujrzenie kwiatów mossiae ;)
Fotografia użytkownika
Silanka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 08-09-2014, 20:52

Cykl rozwojowy roślin rożni się w zależności od warunków, dlatego dane hodowców z jednej części świata a nawet Europy nie pokrywają się z innymi doniesieniami. Moje rośliny też czasami zaczynały rosnąć i kwitnąć lub wstrzymywały wzrost w innych okresach roku w zależności od ilości światła, zachmurzenia, temperatury itp. Najważniejsze, że jest pochewka :)
A co do plam to tak jak zauważył Ryszard obserwuj czy się nie zmieniają i profilaktycznie posmaruj czymś po obu stronach liścia ( citrosept, biosept, propolis lub chemia w ostateczności, ale chyba za wcześnie na to).
Pozdrawiam,
Gośka
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •