Witam Moja Cattleya ma cztery pseudobulwy,jedna nowa tegoroczna, trzy są ładne, mają zielone liście, a jedna ma liście żółte z plamami jakby więdła. Chciałam dopytać czy mogę ją wyciąć? czy pozwolić zwiędnąć do końca? Pozdrawiam
Ja bym wyciął bo zmiany wskazują na uszkodzone korzenie tej psb, które nie wywierają 'parcia korzeniowego' do tego przyrostu/liścia. Ale znam też inny pogląd mówiący, że obcinać nie należy by roślina ściągnęła zapasy starej psb wykorzystując je w trakcie wegetacji. Najlepiej jakbyś pokazała tą roślinę. Trochę namieszałem.
To była najstarsza pseudobulwa.Ciagle mam jeszcze problem z wstawianiem zdjęć tu z telefonu.... Liście miała ,żółte a na nich brązowawe plamy. Reszta ,czyli trzy pozostałe pseudobulwy rosną dobrze,mają zielone liśćie a ostatnia ma pochewkę kwiatową. Wycięłam ją chociaż tak ,jak Ryszard nie byłam do końca pewna swojej decyzji. Phaleneopsisom nigdy nie obcinam więdnących liści ,czekam aż zżółkną i praktycznie same odpadną,ale ta pseudobulwa wyglądała już jak martwa. Pozdrawiam....
Z regóły to normalne że najstarsze pseudobulby umierają... ale twoja roślina jeszcze młoda więc trudno bez zdjęcia zrozumieć co się u ciebie dzieje.
Jak się np dzieli Cattleye to musi ona mieć co najmniej 6 zdrowych pseudobulb by każda nowa część dostała 3-5 pseudbulb. Twoja Cattleya ma tylko 4 i tu umiera ta najstarsza...
Nie mam dla ciebie konkrektnej porady... mam nadzieje że to tylko przypadek i twoja roślina dojdzie do siebie. Osobiście bym nie ucinała tej wyschniętej pseudobulby... chyba żeby była mięka... wtedy bym wyjęła z doniczki i sprawdziła korzenie.
Proszę, powróć z informacją jak to się ułoży z twoją Cattleyą... może się czegoś nowego nauczę
Witam Moja Cattleya ma się dobrze,chciałam zapytać: jedna pbs ma pochewkę kwiatową czy mam ją nadal podlewać i nawozić tak ,jak do tej pory ,średnio raz na 7 dni? bo chyba w okres spoczynku na razie jej nie wprowadzać.... Pozdrawiam...
Bardzo dawno temu ....... miałem przygodę z tą katlejką i to bardzo przyjemną. Troszkę o niej napisałem - Poczytaj i pooglądaj. Może ci się przydadzą te moje obserwacje. Powodzenia.
Hmm... dla mnie... z twojego opisu... to młoda roślina. To znaczy... mało pseudobulb to mniej rezerwy ma roślina i wtedy traktuję ją tak jak młodą. Młode rośliny nie mają tak wyraźnego odpoczynku jak te dorosłe i ja choć jestem ostrożniejsza z podlewaniem i z nawożeniem, to pozwalam im rosnąć nawet w okresach ich kalendarzowego spoczynku.
Obserwuj roślinę... podłoże powinno zawsze przesychać między podlewaniami i okres przesuchiwania jest z regóły dłuższy w zimie niż latem. Tak więc automatycznie będzie trochę mniej niż w okresie przyrostu.
Tak bym zrobiła... ale poczekaj może ktoś inny z tego forum ma inną radę...