logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Misa z Cattleya

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Misa z Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: kata Data » 17-01-2016, 18:09

Witajcie bardzo serdecznie .Mam Cattleye rosnace w dosyc plaskich doniczkach -misach rosnna juz tak 6 rok i zaczynaja juz "wychodzic" ,stad moje pytanie czy je podzielic na kilka mniejszych czy pozwolic im tak rosnac . Jak podlewac te korzenie ktore juz sa poza misa , bo na moczenie niemam czasu, a boje sie ze z czasem jak przyjdzie wiosna spryskiwanie nie wystarczy. Misy maja w obecnej chwili 35 cm i 40 cm srednicy. Jak dlugo mozna pozostawic w tym samym podlozu. Kwitnienie z poczatku grudnia. Pozdrawiam .

DSC07960.JPG
DSC07959.JPG
DSC07967.JPG
kata

Z nami od: 17-01-2016, 15:08
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Misa z Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 17-01-2016, 18:59

Obłędny widok! Gratulacje!
Co do przesadzania - oczywiście możesz to zrobić- podzielić i posadzić do nowego podłoża. Proponowałabym zaczekać do wiosny- wtedy roślinom łatwiej się zregenerować po szoku, jakim będzi przesadzanie i dzielenie. Ktoś z forumowiczów opisywał też dzielenie Cattleya. Powodzenia!
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 17-01-2016, 22:37

Fantastyczne okazy! Można próbować podzielić ( choć patrząc na takie zdjęcia trochę żal) Chadwick zawsze pisze, aby przesadzać katleje w momencie kiedy zaczynają się ukazywać z młodych pseudobulw nowe korzenie- tak ponoć najszybciej się aklimatyzują po podziale.
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Leokadia Data » 18-01-2016, 20:48

Niesamowite! Fantastyczne okazy :o Czy one rosną w warunkach domowych czy w oranżerii?
Może te części, które wyrastają poza misę odciąć (minimum trzy-cztery pseudobulwy) i wsadzić do nowego podłoża. Przesadzanie (dzielenie) daje dobre efekty tylko wtedy, gdy roślina rozpoczyna wzrost, czyli jak najmłodsze pseudobulwy mają około 3cm i korzenie zaczynają rosnąć.
Pozdrawiam
Leokadia
Fotografia użytkownika
Leokadia

Z nami od: 08-12-2010, 15:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: kata Data » 18-01-2016, 21:30

Rosna w oranzerii mam je okolo 8 lat.Wiem ze je troche zaniedbalam i juz dawno powinnam je przesadzic. 6 lat rosna w tym samym podlozu kora sosnowa wielkosc 4-6 cm . Przyznam ze niechcialabym dzielic (ostatecznosc) i stad moje pytanie jak dlugo moga tak rosna poza doniczka ,czy nie wplynie to ujemnie na kwitnienie no i co z przesadzaniem jesli obrosna doniczke do okola. Czytalam tutaj na forum ze mozna wsadzic z doniczka do wiekszej ,ale co w tedy z podlozem tak zostawic niewymieniac?

DSC07975.JPG
kata

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-01-2016, 12:33

Proponował bym zajrzenie do naszej Biblioteki i poczytanie porad francuskich storczykarzy odnośnie uprawy katlejowatych. Swoje katlejki uprawiam też w miskach o zdecydowanie mniejszych rozmiarach. Doświadczyłem, że ten rodzaj doniczki ma przewagę nad ceramicznymi bo łatwiej rośliny przesadzać - korzenie nie przyrastają do powierzchni pojemnika.
Gratuluję kolekcji i efektów uprawy :D i przyznam się, że trochę zazdroszczę oranżerii. :oops:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: kata Data » 21-01-2016, 19:56

Dziekuje bardzo ,przeczytalam porady poczekam z przesadzaniem i sprubuje odciac kawalek znajdujacy sie poza doniczka a reszcie pozwole rosnac dalej .Pomimo wystarczajacej ilosci swiatla -tak myslalam moje kattleye maja ciemno zielone liscie . Ciemny kolor maja takze latem. A oranzeria naprawde fajna sprawa ,niema problemu z suchym powietrze,czy roznica temperatur miedzy dniem a noca .Jedynym problemem jest zbyt wysoka temperatura w dzien :!: szczegolnie wiosna ,bo latem prawie wszystkie plazuja w ogrodzie :lol: ,poza falkami te mam w pokojach.Pozdrawiam kata
kata

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET