Brassolaeliocattleya Mae Bly. Zakupiona u Dziedzica w 2004r. Może nic szczególnego, ale rośnie i kwitnie nienagannie corocznie. Przesadzana metodą doniczka w doniczkę. Z ostatniej już wyłazi, więc trzeba będzie z nią coś zrobić. No i ten zapach. Nazwa wątpliwa, bo gdzie tu niby cechy brassi?
Jan Ciepłucha pisze:Nazwa wątpliwa, bo gdzie tu niby cechy brassi?
Gdy z ciekawości zajrzałem do sieci i przeczytałem, że jest to hybryda trzech rodzajów Brassavola, Laelia i Cattleya (nawet wynika to z nazwy ) ,już o gatunkach nie wspomnę, to doszukiwanie się podobieństw przypomina szukanie igły w stogu siana. Lecz uroku tej roślinie trudno odmówić no i ten zapach. Gdy podejrzałem też to cudo w galerii by zapoznać się z informacjami na temat uprawy to doszedłem do wniosku, że mogę zaryzykować inwestowanie w tego storczyka. Łatwy w uprawie, i długo kwitnie, bo około 3 miesięcy. Sami powiedzcie, tyle uroku i zapachu przez tak długi czas. Kuszące.
Z tym okresem kwitnienia to tak nie do końca. W administracji możliwości są ograniczone. Poprzedni piktogram to do 1 mc. w skali roku. Ponieważ jedno kwitnienie może trwać 20- 30 dni, a storczyk zwykle kwitnie więcej niż 1 raz w roku, więc pozostał mi następny próg- do 3 mc., co może wprowadzać nieco w błąd.