logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Biała cattleya

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Biała cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 07-08-2014, 09:08

Przedstawiam Państwu drugie kwitnienie tej oto białej panny. W tym roku kwiaty są dwa. Poprzednie kwitnienie tutaj. Cattleya zakwitła miesiąc wcześniej niż miało to miejsce rok temu.
Załączniki
P1060973forum.jpg
P1060997forum.jpg
P1070026forum.jpg
P1070060forum.jpg
P1070104forum.jpg
P1070161forum.jpg
pierwszy kwiat.jpg
drugi kwiat.jpg
Fotografia użytkownika
Silanka

Z nami od: 01-05-2011, 09:48
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Biała cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 07-08-2014, 10:12

Piękna, a jak jeszcze jest pachnąca to szczyt szczęścia katlejowego :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 07-08-2014, 12:40

Dziękuje przekaże katlejce ;) Cattleya tak jak w zeszłym roku pachnie, zapach jest słodko-korzenny :)
Fotografia użytkownika
Silanka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 08-08-2014, 10:20

Przepiękna, duża cattleya. Gratuluję. Uwielbiam ten moment, kiedy nabrzmiałe pąki pękają oraz tuż po pełnym rozwinięciu, kiedy wyraźnie widać świeżość kwiatu. Napisz, czy taki wynik osiągnęłaś na parapecie czy cattleya była na dworze?
Ja wyprowadziłem wszystkie moje cattleyaste na pole, wiszą sobie pod czereśnią. Dostają wody i światła ile bądź. Trochę się boję, że przy obecnych opadach to nawet za dużo. Co najmniej jeden pozytyw jest taki, że pomarszczone starsze bulwy zaczęły "tyć", zwłaszcza u laelii purpuraty, która była kupiona bez korzeni, a nowy przyrost był mocno zaawansowany.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 08-08-2014, 16:04

Dziękuje ;) W tym roku nie wyniosłam żadnego storczyka na dwór, większość katleji mam na parapecie wschodniego okna, praktycznie cały dzień i noc jest okno uchylone. Ta wielkokwiatowa katleja znajduje się właśnie na tym parapecie, rano dostaje dużo słońca. W czasie wzrostu psb była regularnie nawożona Grow Mixem , przy dojrzewaniu pochewki i w czasie wzrostu pąków dostawała nawóz Blossom Booster, doniczka namaczana co tydzień w wodzie deszczowej z dodatkiem kranowej, w ciągu tygodnia dostawała wodę do podstawki.
Z mojej gromadki tylko dwie katlejaste przebywają na parapecie południowego okna ,u jednej z nich pojawiła się właśnie wyczekiwana pierwsza pochewka kwiatowa.
Fotografia użytkownika
Silanka

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj