logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: wiosenna hybryda

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: wiosenna hybryda

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 08-04-2015, 18:13

Witam!
Uprawiam tą cattleyę ok 4 lata. Mam ją od sadzonki, zakupiona była jako oznaczona hybryda, ale zniszczyła mi się fiszka więc jest nn. Jest to i tak bez znaczenia, bo miała być to semi alba - biała z czerwoną warżką, a ku mojemu lekkiemu rozczarowaniu okazało się, że jest biała. Jednakże, za bardzo się nie zmartwiłam, bo kwiaty są bardzo efektowne.
Roślina bardzo prosta w obsłudze, zawsze przyrastała dziarsko i nigdy nie sprawiała problemów. Jest to jej pierwsze kwitnienie, choć miała wcześniej dwa falstarty kiedy to u szczytu psb ukazały się pączki bez pochewki albo z malutką pochewką- te pąki szybko zamierały. Ostatnia taka próba była w listopadzie, wtedy też na innym rosnącym przyroście zaczęła wyrastać pochewka. Osiągnęła ona tym razem spore rozmiary i kiedy przyrost dorósł a w pochewce ukazały się zaczątki kwiatów roślina odpoczęła przez jakieś 3 miesiące po czym pąki szybko urosły i ukazały dwa takie oto kwiaty. Prawdopodobnie musiała po prostu odpowiednio się rozrosnąć, bo przez ten czas nie zmieniłam jej warunków uprawy.

Rośnie na południowym parapecie, podlewana deszczówką, co drugie podlanie dostaje trochę zbilansowanego nawozu.

Kwiaty nie są w pełni otwarte, są dość blisko na szypułkach i płatki nie mogą się do końca otworzyć, dlatego trudno zmierzyć wielkość kwiatu, ale ma ok 14 cm.

DSCF9293.jpg
profil kwiatu, sepale są wywinięte do tyłu
DSCF9310.jpg
DSCF9298.jpg
DSCF9304.jpg
DSCF9295.jpg
cała roślina jest nieduża, niestety rośnie troche w poziomie
DSCF9306.jpg
gdyby kwiat był w pełni otwarty byłby wielkości dłoni
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: wiosenna hybryda

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 09-04-2015, 07:26

Hmm, ja bym się doszukiwał spokrewnienia z cattleya mossiae.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 09-04-2015, 13:45

Fantastyczne kwiaty, przy tak stosunkowo niedużej katlei. Gratulacje :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 13-04-2015, 09:27

Być może ma gdzieś w drzewie genealogicznym mossiea, mogła by na to wskazywać pora kwitnienia. Niemniej jednak nazwa stracona więc pozostaje nn. Dodam jeszcze, ze pachnie- zapach jak dla mnie przyjemny miodowy, podobny do zapachu niektórych dendrobiów, wyczuwalny z kilku metrów i najsilniejszy rano.
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj