logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Laeliocattleya Canhamiana Azure

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Laeliocattleya Canhamiana Azure

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 28-07-2017, 20:49

Laeliocattleya Canhamiana Azure zakwitła tylko 1 kwiatkiem , ale jest to mój ogromny sukces bo z tymi gatunkami jakoś nie było mi po drodze.

IMG_20170617_082231.jpg
IMG_20170617_182006.jpg
1.jpg
IMG_20170617_082323.jpg
IMG_20170617_182057.jpg
MirkaS

Z nami od: 06-04-2017, 09:09
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Laeliocattleya Canhamiana Azure

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 29-07-2017, 12:49

Baaaardzo ładna. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Silanka Data » 27-08-2017, 14:05

Piękna :)
Fotografia użytkownika
Silanka

Z nami od: 01-05-2011, 09:48
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 30-08-2017, 19:58

Dziękuję w imieniu Lc Canhamiany Azure :)
Ja to taka dendrobiowa jestem i nie brałam się za cattleyaste ale zaczynamy się powoli dogadywać z czego się bardzo ciesze :D
MirkaS

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 03-09-2017, 15:33

Ech, kwestia dogadania się...
U mnie bez dogadywania się dwa razy do roku kwitnie LC Cardias Mini. A cattleya trianae ni cholery.
Nie chcę straszyć, ale omijaj z daleka cattleya schroederae. Kwitnie przepięknie, ale absolutnie nie wybacza błędów i umiera.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 03-09-2017, 16:12

titus1 pisze:Ech, kwestia dogadania się...
U mnie bez dogadywania się dwa razy do roku kwitnie LC Cardias Mini. A cattleya trianae ni cholery.
Nie chcę straszyć, ale omijaj z daleka cattleya schroederae. Kwitnie przepięknie, ale absolutnie nie wybacza błędów i umiera.

Aż się uśmiechnęłam :) Myślałam, że tylko mnie nie po drodze z C. trianae :) Co roku jest przyrost z pochewką. W pochewce - zwykle bliżej wiosny- zaczyna "coś" rosnąć. I rośnie też moja nadzieja ;) Potem "coś" przestaje rosnąć ( ostatnio w połowie pochewki) i pochewka powoli zasycha. A z nią moja nadzieja :) Może w tym roku będzie inaczej?
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 03-09-2017, 20:16

Nie bij mnie nawet, bo moja nawet nie pokazuje pochewek... Teoretycznie jako jednoliścienna powinna wytworzyć pochewki przy dojrzewaniu przyrostów, chociaż znam hybrydy, które strzelają pąkiem bez pochewek.
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 10-09-2017, 20:11

Moja trianae jest jeszcze młoda ale już wiem ,że na kwiaty nie mam co liczyć , podobnie jak u Ciebie titus przyrost już drugi rok bez pochewki.
Ja chyba ma jakąś barierę cattleyasta w głowie albo słabej wiary jestem bo nie zakładam żeby te które mam mi zakwitły nawet jeżeli to hybryda nn. A Iwanagara i rzeczona Lc Canhamiana to wypadek przy pracy :P
MirkaS

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 10-09-2017, 21:29

Ja trochę konferowałem z jednym z wybitnych specjalistów od trianae w Kolumbii. Wysłałem mu zdjęcia, opisałem warunki uprawy i Gustavo odpowiedział:
- trianae mu ruszyć ze wzrostem w już styczniu, kiedy zaczyna wydłużać się dzień;
- karmić ją nawozami z przewagą azotu (przynajmniej moją);
- temperatura zimowa nocą nie powinna spadać poniżej 20 stopni. W dzień jeszcze cieplej...;
- latem owszem na polu, ale nie w bezpośrednim słońcu, jednak trzeba cieniować. Moja nie miała poparzeń, ale Gustawo twierdził, że moja była zestresowana słońcem;
- moja ma mnóstwo bulw, ale krótkich, takich na 5 cm. Poradzono mi by wyrastały na 10 cm lub więcej.

Niestety i tym razem nie mam nawet pochewki, chociaż tegoroczne przyrosty ładnie przyrosły. Zobaczymy w przyszłym...
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 11-09-2017, 06:58

Titus... o stresie słońcem napisałam w poniższym wątku... to doświadczenia amerykańskiego hodowcy z Florydy:

viewtopic.php?f=3&t=5520

A tu masz cały artykół w orginale po angielsku:

http://roseg4art.com/Growing-tips/water ... night.html

Osobiście jest to umnie problematyczne z przedłużaniem dni od stycznia.... moje rośliny stoją pod lampami i muszę przestawiać timer.... tylko że to co pasuje Cattleyi, nie pasuje innym....
Ile ty godzin naświetlasz jesienią-zimą?
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 11-09-2017, 17:44

titus1 pisze:Ja trochę konferowałem z jednym z wybitnych specjalistów od trianae w Kolumbii. Wysłałem mu zdjęcia, opisałem warunki uprawy i Gustavo odpowiedział:
- trianae mu ruszyć ze wzrostem w już styczniu, kiedy zaczyna wydłużać się dzień;
- karmić ją nawozami z przewagą azotu (przynajmniej moją);
- temperatura zimowa nocą nie powinna spadać poniżej 20 stopni. W dzień jeszcze cieplej...;
- latem owszem na polu, ale nie w bezpośrednim słońcu, jednak trzeba cieniować. Moja nie miała poparzeń, ale Gustawo twierdził, że moja była zestresowana słońcem;
- moja ma mnóstwo bulw, ale krótkich, takich na 5 cm. Poradzono mi by wyrastały na 10 cm lub więcej.

Niestety i tym razem nie mam nawet pochewki, chociaż tegoroczne przyrosty ładnie przyrosły. Zobaczymy w przyszłym...

Titus- bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki dot. uprawy C. trianae. Chyba wiem, gdzie robiłam błąd/błędy. U mnie nowa bulwa dopiero rośnie, ale w dość szybkim tempie ( jak na Cattleya). Zastosuję nowy "przepis" na trianae :) O postępach ( lub ich braku) będę "donosić" ;)
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET