logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya Egeria

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya Egeria

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 23-07-2018, 10:02

Kwitnie mi teraz Cattleya Egeria (C. Canhamiana coeruela x C. walkeriana coeruela)... to co mnie zastanawia, to fakt że ta Cattleya ma w danej chwili 3 przyrosty z pochewkami kwiatowymi... ale każdy przyrost jest w innej fazie wzrostu. Szkoda że nie wystąpią te kwiaty równocześnie...

IMG_1797.jpg
IMG_1797.jpg (286.92 KiB) Przeglądane 13032 razy
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya Egeria

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 23-07-2018, 13:59

Piękne niebieskości, a zapach? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 23-07-2018, 14:50

Nepp... nic nie czuję... może to z powodu upałów?

U nas dalej niesamowicie... temperatury w tym tygodniu mają dochodzić do 35 stopni... no i te pożary... tysiące hektarów lasów płonie i kiedy to tak sucho to zgasić nie można. Cała Europa pomaga... 60 strażaków z Francji, tyle samo z Niemiec, samoloty z Francji i Włoch, pomoc z Danji i z Norwegji, helikoptry szwedzkie i litewskie... a z samej Polski z Wielkopolski i Pomorza, 44 gaśniczych wozów i 139 polskich strażaków.
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 24-07-2018, 11:19

Nie mogę się powstrzymać by się pochwalić...

Tą Cattleyę mam już od ponad dwóch lat... kupiłam ją od jednej z prywatnych dostawców storczyków do Szwecji. Równocześnie jak napisałam tutaj ten wątek, to wstawiłam to samo zdjęcie tej Cattleyi w szwedzkim forum. Oj jak to zaszumiało w kretsach storczykowych. Okazało się bowiem że moja roślinka to wyjątkowo piękna forma/klon C. Egeria.

Doszła ta wiadomość to mojego dostawcy, która mailem się pytała gdzie ja Egerię kupiłam, czy od niej i czy wolno jej wykorzystać moje zdjęcie. Ta dostawczyni to bardzo ambitna storczykarka, która co miesiąc wyjeżdża do Francji by osobiście wybrać najlepsze rośliny i ich klony i przywieźć tu do Szwecji.

Muszę powiedzieć że ja dopiero w tym roku widzę urok tej Cattleyi. Ona mi wprawdzie kwitnie już 3-ci raz, ale pierwszy rok nie bardzo się godziliśmy i dzisiaj jeszcze widać na najstarszych liściach jakie błędy popełniłam. W ostatnim roku jednak udało mi się dopasować podłoże i rutyny podlewania i teraz widać rezultat :D
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-07-2018, 05:19

Dorro, mam nadzieję że te pożary są daleko od Ciebie. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 25-07-2018, 07:12

Tam gdzie polscy strażacy walczą to dość daleko... 400 km... ale susza jest taka że cała prawie Szwecja płonie... w poniedziałek zaczął las się palić około 25 km ode mnie... jednak zauważyli szybko i on jest pod kontrolą!

Problemy są różne... pierwsze że to ogromne tereny co płoną, dalej że tak sucho tu, bo nie padało np u mnie od 3 miesięcy... inny problem to że płoną torfowiska... tzn to płonie pod ziemią i tego na oko nie widać. Poważny problem że my tu nie chcemy używać pewnych substancji gaśniczych. Bo to zanieczyszcza środowisko zatruwając źródła wody. Bo wyłączając duże miasta to tu w Szwecji prawie każdy z nas ma własną wodę ze źródła czy ze studni. Ja mam źródło wspólne z 10-oma sąsiadami... to wywiercone na 60 m głębokości i pomimo suszy nasze źródło jest obfite. My mogliśmy podlewać nasze rośliny w ogrodzie... oczywiście nie trawę, ale resztę kwiatów, czy pomidorów itp. W dużej części Szwecji jest całkowicie zabronione podlewanie! Tak więc u mnie nie najgorzej bo nie muszę oszczędzać wody.

Zatrucie wody podziemnej kilku miljonom mieszkańców, sprawiło by następną katastrofę. Więc oprócz wody, nie używamy chemicznych środków gaśniczych co oczywiście zmniejsza efektywność.

No i na koniec to upały są nadal i boimy się że w południowej Szwecj wybuchnie też tyle pożarów co na północy... dlatego wiele jednostek trzymają na południu w razie czego.... ci strażacy nie pojechali na północ by pomagać bo ryzyko pożarów na południu jest w danej chwili ogromne.
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-07-2018, 12:38

Baardzo klimat się zmienił. Powiedziałabym że nie stepowieje tylko pustynnieje. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu