Iwona katleja ładna, kwiaty widać duże, o ciekawym kształcie. Wierzę, że będzie szybko przyrastać i systematycznie zakwitać. Ustawiam się w kolejce do wymiany
Dzięki dziewczyny za miłe słowa,pokaże jeszcze jedno zdjęcie,kolor stał się bardziej wyrazisty,Leokadia muszę przyznać ,że ładnie przyrasta,od zakupu mija prawie rok,wypuściła 2 pseudobulwy,nie ma sprawy możemy się wymienić Pozdrawiam Iwona
Witajcie,faktycznie Cattleya labiata pachnie,wczoraj w ciągu dnia kilka razy wąchałam i nie było czuć żadnego zapachu a przed chwilką sprawdziłam i pachnie,nie jest to zapach mocny,trzeba nos zblizyć do kwiatka ,cos mi on przypomina chyba troszeczkę narcyzy Pozdrawiam Iwona
Sprawdziłam w we wszystkich żródłach jakie mam i o dziwo zdania są podzielone ale przeważa opinia że pięknie pachnie. Chyba jest błąd w tej amerykańskiej encyklopedii. Marta
Marto, kolor labiata odpowiadał zdjęciom ( użyłam czasu przeszłego- już przekwitła). Zapach był dość intensywny. Jednocześnie przez pewien czas kwitły ( stoją obok siebie) maxima i labiata. Ich zapach wyraźnie różnił się intensywnością na korzyść labiata. W każdym razie za rok ( jeśli oczywiście zakwitną ) przeprowadzę dokładniejsze obserwacje
Kolor bardzo mi się podoba. Do Ryszarda: miałam C. schrederae. Zdjęcia pokazywałam tutaj. Pachnie rzeczywiście. Ważne że Twój egzemplarz jest piękny i że pachnie . Marta