logo forum

Cataseta i pokrewne - Moje rośliny i moje doświadczenia

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Catasetum cernuum

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
Prosi się o nie komentowanie wątków w tym poddziale. Wątki te są obszarem indywidualnym każdego członka grupy.
Zobacz zasady obowiązujące w dziale Cataseta.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Catasetum cernuum

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 06-02-2014, 19:20

Napiszę kilka słów o tym storczyku, ponieważ pojawił się w ofercie firm storczykowych i można go zakupić, powiększając kolekcję "śpiochów" :)
Gatunek ten odkrył w 1832 John Lindley, a w roku 1863 H.G.Reichenbach włączył go do rodzaju Catasetum.
Epifit o cienkich, białych korzeniach. Pseudobulwy osiągają do 11 cm długości i 3 cm średnicy. Tworzy na pseudobulwie 7 liści o długości do 34 cm i 6,5 cm średnicy o kształcie eliptyczno-lancetowatym. Długość łodygi kwiatowej do 44 cm, posiadającej do 15 kwiatów.
Rośnie w południowej Brazylii, w stanach Rio de Janeiro, Espirito Santo, Minas Gerais i Sao Paulo.
Rośnie w lasach na wzgórzach do wysokości 1500 m. Kwitnie późną wiosną i wczesnym latem. Wymaga, jako jeden z nielicznych catasetów, umiarkowanych temperatur z chłodnymi nocami. Dobrze rośnie w półcieniu. Łatwy w uprawie.
Info na podstawie książki A.W. Holst "The World of Catasetums".

A teraz kilka moich uwag - zakupiony na jesieni 2013 jako roślina dorosła z 3 pbs. W listopadzie stacił liście i wszedł w stan uśpienia ;) Obudził się w połowie stycznia 2014 tworząc 2 nowe pbs. Jak pbs podrosną to wrzucę fotkę, może uda się doprowadzić do kwitnienia ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Moje rośliny i moje doświadczenia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •