logo forum

Cataseta i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kwitnienie a ilość pbs

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
Zobacz zasady obowiązujące w dziale Cataseta.
Wysyłanie wiadomości jest równoznaczne z akceptacja tych zasad.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Kwitnienie a ilość pbs

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 14-06-2015, 16:38

Prawdę mówiąc nie zwracałem aż tak dużej uwagi na ten problem, ponieważ skupiamy szczególną uwagę na inne elementy i warunki uprawowe. W tym roku podzieliłem Catasetum planiceps, w zasadzie musiałem, ponieważ doczekałem się 6 dużych pbs. I jak co roku kwitło bezproblemowo, tak w tym roku z tego właśnie powodu chyba postanowiło sobie odpocząć.
Wielokrotnie dyskutowaliśmy, że są problemy z doprowadzeniem do kwitnienia, a tymczasem nie zwracaliśmy uwagi na ten czynnik. Z moich obserwacji wynika i dotyczy to szczególnie catasetów że dopiero wytwarzają łodygę kwiatową gdy mają co najmniej 3-4 pbs i to w wielkości "docelowej".
Szczególnie jest to ważne gdy zamierzamy kupić i gdy napisane jest, że jest zdolne do kwitnienia. Wielokrotnie widziałem na ebayu sprzedawane śpiochy jedno- pseudobulwowe w cenie . . . . z info, że mogą już kwitnąć :?: ale chyba nie za bardzo :!:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •