logo forum

Cataseta i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czas spoczynku się zbliża.

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
Zobacz zasady obowiązujące w dziale Cataseta.
Wysyłanie wiadomości jest równoznaczne z akceptacja tych zasad.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Czas spoczynku się zbliża.

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 10-10-2014, 10:39

Nastaje koniec wegetacji roślin tej grupy storczyków. Niektórym z nas się udało i zagrzmiały im fanfary kwitnień :) , a niektórym jak np. mnie nie wyszło. :( Wierzę, że nie zrezygnujemy z prób w przyszłym sezonie wegetacyjnym i może się uda.
Myślę, że warto pokrótce opisać co robiliśmy, że się nie udało, albo podpowiedzieć nam w czym błądziliśmy, że mamy to co mamy. ;) Wymiana doświadczeń jest ze wszech miar pomocna. :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Czas spoczynku się zbliża.

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 10-10-2014, 11:02

Ja też w tym roku nie mam się czym chwalić, mój Wine Delight powoli wchodzi w spoczynek, a pęd kwiatowy ususzył, jak jeszcze był bardzo mały :( Pierwszy raz mi się to zdarzyło. A szkoda, bo nakręcona poprzednimi sukcesami sprawiłam sobie w tym sezonie parę śpiochowych nowości. Jedno, co wiem na pewno, to że w tym sezonie posadziłam go do zbyt dużej doniczki (bo w ubiegłym roku w małej ciągle się przewracał), więc pewnie non stop miał mokro. Druga rzecz, że nie wszystkie korzenie były zagłębione w podłożu, bo nowy przyrost wyrósł dość wysoko. Sądzę, że brak kwiatów jest efektem mojego lenistwa, bo nie chciało mi się przesadzać tak, żeby więcej korzeni było zagłębionych w podłożu. Szkoda mi tylko tego zapachu. W przyszłym roku muszę się bardziej postarać.
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Tytuł: Re:Czas spoczynku się zbliża.

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 10-10-2014, 19:01

Do Ryszarda: on ,,się spocił,, bo przerażała go ilość szkodników. Może były to przędziorki (bardziej prawdopodobne) , może wciornastki.
Do Amelii: na następny raz koniecznie na dno doniczki daj spory otoczak kwarcu lub granitu. W wolne przestrzenie daj wygotowany keramzyt. Wtedy w upały można obficie podlewać. Sam sobie pociągnie wodę, z nawozami oczywiście. Roślina nie będzie się przewracać. Moje śpiochy też część korzeni zawsze miały na powierzchni i nic z tego nie wynikało. Wyjątkiem był rok obecny, kiedy to wprowadziłam sobie wciornastki. Któreś tam stadium bytuje w podłożu i chyba dlatego b. dużo korzeni rosło mi w powietrze. Zobacz mój wpis ,,Gutacja,, i jak ratowałam Cycnoches chlorochillum. Całe szczęście w porę zadziałałam i uratowałam roślinę. Pewność będę mieć dopiero na wiosnę gdy się wszystkie obudzą. A może Twoje ,,zachwycające wino,, jest zbyt młode? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cycnodes Wine Delight

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 10-10-2014, 19:30

Wybrane zdjęcia piękne! :D
A ja tak sobie czytam o Tych Waszych niepowodzeniach i nijak mnie to nie zniechęca, z pewnej, bardzo doniosłej :) i nieodległej okazji, mam ww otrzymać. I się zacznie jazda... :mrgreen: :lol:

:o Rety rzeczywiście się gość spocił, choć upałów nie ma. ;) Liście nieźle poszatkowane. Stawiam jak Marta na wciorniastki.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 10-10-2014, 19:53

Nie jest zbyt młody. Już dwa razy kwitł, ale w tym roku się na mnie wypiął :D A niech mu będzie ;) W końcu sama zawaliłam.
Reniu, powodzenia z tą krzyżówką, nie wątpię, że będziemy u Ciebie oglądać jego kwiaty :) To nie jest trudna roślina, mi tym razem nie zakwitł, bo z premedytacją pogwałciłam kilka zasad. To mam :D Tak jak pisałam, tylko zapachu mi żal, bo kwiaty pachną cudownie :)
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-10-2014, 12:27

Marta pisze:on ,,się spocił,, bo przerażała go ilość szkodników. Może były to przędziorki (bardziej prawdopodobne) , może wciornastki.

Pooglądałem przez szkiełko i głowy bym nie dał za wykluczenie przędziorków. W trakcie sezonu stosowałem Decis o15 EW metodą wacik. , a co do dojrzałości rośliny, to liczy sobie już trzeci rok jak otrzymałem małą psb. Ostatni przyrost, już śpiący ma około 10 cm. Czy to jeszcze zbyt młoda roślina by mogła się zdobyć na kwitnienie :?:, fakt widziałem większe. :|
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 11-10-2014, 15:30

Moja roślina kwitła już na drugiej pseudobulwie, czyli pierwszej, która u mnie wyrosła po kupieniu rośliny z jedną psb.
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu