Odpalił jak rakieta. Ciekawe czy jeden z kiełków nie jest łodygą kwiatową. U mnie wykiełkowało Cycnoches peruvianum, jak zwykle pierwsze. Zaraz po nim Cycnoches loddigesi i chlorochillum i wreszcie Catasetum planiceps. Wszystkie przesadzone i dostały doglebowo po pół brykieta po ubiegłorocznych wciornastkach. Najbardziej ucierpiało przez nie Catasetum maculatum i dalej śpi. W moich warunkach moje śpiochy budzą się do maja. Zrobiłam sobie harmonogram na podstawie ubiegłego roku. Ostatnia budzi się Clowesia dodsoniana. Może pierwszy raz zakwitnie? Marta
Marto, czy mogę mieć prośbę o założenie nowego wątku"Przebudzenie śpiochów" cz.2, na słabszym łączu przebrnięcie przez 100 postów urasta do rangi niemożliwego. Dziękuję.
Jakoś i ja przysnąłem jak niedźwiedzie gdzieś tam w górkach i storczykowate na moim parapecie. Te "słabe łącza" zmobilizowały mnie do podzielenia się wiadomościami z pogranicza niemożliwości. No bo jak być może gdy brak światła (słońca tej niby zimy niewiele), dzionek krótki, a i wilgotność przez te kaloryfery niedostateczna, "Śpiochy" zaczynają budzić się do życia. i . Gdy z początkiem roku, spóźniony, przeczytałem post Marty, że jej Cycnoches chlorochillum obudził sie, przetarłem oczy i uzbrojony w lupę zacząłem poszukiwania na psb moich roślin. Ku zaskoczeniu zobaczyłem na Cycnodes Wine Delight 'COŚ' co po dwóch tygodniach okazało się nowym przyrostem (fotka z lewej strony)
Dzisiaj wygląda tak. Ma około 5 cm. czy to dużo nie jestem przekonany, poproszę cię Marto o pełniejsze informacje na temat podlewania i nawożenia, a jeszcze nie przejmuj się tak bardzo obciążeniem serwerów. Ale ale. opisywałem swoją przygodę z Catasetum macrocarpum. Roślina posadzona w korze i doniczce skurczyła się do niewielkiego pypcia mimo, że nie dopuszczałem i nie dopuszczam do całkowitego wysuszenia podłoża, natomiast ta część, która była posadzona na podkładce rośnie - wypuszcza korzenie i nie okazuje chęci udania się na spoczynek.
Pierwsza fotka od lewej z 12.10 14 r. , a druga zrobiona dzisiaj, nie zmienia się od połowy grudnia ub roku. Co o tym sądzić, brak jej hormonu snu - melatoniny czy to wpływ oświetlenia diodowego. Najciekawsza jest żywotność patyka, zabiera się do kwitnienia.
Patyk jest moim faworytem a u mnie jakiś przerost formy nad treścią..... na tej samej pseudobulwie objawiło się pięć "pryszczy", które rwą się do wzrostu...
Trzeba zraszać korzonki do momentu aż dotrą do podłoża. Problemem są te suche osłonki na pbs, powinny być delikatnie usunięte, ponieważ wilgotne mogą spowodować infekcję na pbs.
OK, a przesadzenie rozumiem, że jak korzenie będą docierały do podłoża czy mogę już teraz? Obskubać wszystkie psb czy ta najmłodszą, która będzie dostawała wodę?
Który to taki niesforny? Jak się nazywa? Zwróć uwagę że mój miał więcej korzeni i były dłuższe. Ja teraz mam podobną sytuację z Cycnoches chlorochillum - tatusiem. Młodziak kwitł przed czasem, rośnie wzorcowo i już nowa psb. przerosła starą, tę odsadzaną. W starym pod rosnącą nieprawidłowo psb podłożyłam sphagnum. Ok raz w tygodniu je spryskuję, a częściej podłoże pod nim. Roślina wyczuwa że woda jest niżej i korzenie rosną w dół. Liście odzyskały turgor i wygląda to nieżle choć wprowadza nerwową atmosferę. Swoją drogą jestem b. ciekawa co powoduje taki niewygodny dla nas wzrost. Marta
To Cycnodes Jumbo Puff Taiyoung. Zahaczyłam go zasłonką i naderwałam. Nie było już na co czekać- oderwałam całkiem i okazało się, że wcale nie był mocno przyrośnięty (takie oczko 0,5 cm) i bardzo dużo a w zasadzie większość korzeni była w doniczce. Rozplątałam te węzły, rozsadziłam i jestem dobrej myśli. Kwiatów pewnie w tym roku nie będzie ale za to jest szansa na dwie rośliny. Niepokoję się bardziej o "matkę". Czy coś mogę zrobić by ją wspomóc?
Zobaczymy co napisze Pan Gozdek ale wydaje mi się że ,,matkę,, należy traktować jakby nic się nie stało. Może na następny rok zrobi następną psb. Marta
Nic złego się nie stało, teraz trzeba go wsadzić w podloże z dużym udziałem sphagnum, jest gorąco, wolniej będzie przesychało podłoże i lepiej będą pobierane nawozy z podłoża. Chyba na starej pbs w tym roku już nic nowego się nie pojawi, choć to jest możliwe. No i masz 2 cycnodesy